Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpuno izumrli prije 5600 godina

Otkiveno zašto su izumrli posljednji mamuti

Voda
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
1/2
02.08.2016.
u 23:30

Mamuti koji su živjeli na kopnu izumrli su čak pet tisuća godina prije, a uzroci njihova izumiranja bili su bitno različiti

Proučavajući dlakave mamute, znanstvenici sa sveučilišta iz Pennsylvanije došli su do zaključak da su oni izumrli zbog – žeđi. Posljednja skupina tih životinja živjela je u vrijeme ledenog doba na jednom otoku u Beringovu moru pokraj Aljaske, a potpuno su izumrli prije otprilike 5600 godina. Mamuti koji su živjeli na kopnu izumrli su čak pet tisuća godina prije, a uzroci njihova izumiranja bili su bitno različiti.

Kako se Zemlja zagrijavala nakon ledenog doba, tako se podizala razina mora, a jezera na tome otoku, ispunjena slatkom, pitkom vodom bila su sve plića i manja. Na kraju su ta pojilišta potpuno nestala, a mamuti su ostali bez izvora pitke vode. Podizanjem razine mora bitno se smanjio i sam otok na kojemu su mamuti živjeli.

Znanstvenici kažu da bi i klimatske promjene do kojih dolazi sada mogle imati iste posljedice za ljude i životinje koje žive na izoliranim otocima na kojima ionako ima malo pitke vode.

>> Mamuti su ljetovali u Hrvatskoj dok se Europa smrzavala

Komentara 2

Avatar @proma_trač
@proma_trač
12:35 03.08.2016.

Meni su draže bajke od braće Grimm.

BU
BubyZG
16:11 03.08.2016.

Znači, mamuti su duže živjeli na otocima na kojima ima manje pitke vode, ali su današnji ljudi i životinje ugroženiji upravo na otocima !!?? Tko je tu lud ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije