Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'KRVAVI' SPEKTAKL

Svi su ludi za Mjesecom: Ovakva pomrčina sljedeći put tek 2123. godine

Pomrčina Mjeseca
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
27.07.2018.
u 08:15

Fotografije i snimke mjeseca možete nam poslati na mail javi@vecernji.net

Bilo bi idealno udaljiti se barem malo od gradske svjetlosti i visokih zgrada koje zaklanjaju pogled na nebo, a posebice na jugoistok gdje će se Mjesec početi pojavljivati na horizontu oko 20.30 sati. Male su to tajne astronomskih stručnjaka koje preporučuju entuzijastima željnima savršenog doživljaja nebeskog spektakla koji se večeras sprema – najdulje pomrčine Mjeseca u ovom stoljeću.

Idući put tek 2123. godine

Zemlja će, naime, svoj satelit na gotovo dva sata potpuno zakloniti od izravne Sunčeve svjetlosti. Obasjavat će ga tek refleksija iz Zemljine atmosfere te će poprimiti neobičnu jarkocrvenu boju zbog čega se ova pojava naziva i krvavim Mjesecom.

Fotografije i snimke mjeseca možete nam poslati na mail javi@vecernji.net

Mjesec će se točno sat i 47 minuta nalaziti duboko u Zemljinoj sjeni, dok će ukupno vrijeme od njegova ulaska do izlaska u polusjenu biti oko četiri sata. Mjesec će u Zemljinu polusjenu početi ulaziti u 19.14 sati, no tada još neće biti vidljiv. Kad se pojavi na nebu, već će se moći opaziti djelomična pomrčina jer će dio Mjeseca do tada već ući u sjenu. Zemlja će potpuno zakloniti Mjesec u 20.30 sati, vrhunac će biti u 22.21 sat, a potpuna pomrčina završit će malo poslije 23 sata. Mjesecu će nakon toga trebati još sat vremena da se potpuno “oslobodi” Zemljine sjene.

>> Pogledajte kakva nas pomrčina Mjeseca očekuje u petak

Krvavi spektakl idući će put približno ovoliko dugo trajati tek 2123. godine, tako da je riječ o uistinu atraktivnoj i jedinstvenoj prilici zbog čega će mnogi večeras večer provesti u proučavanju i fotografiranju noćnog neba.

– Ovako duga pomrčina svakako je nešto posebno i zasigurno se isplati uživati u njoj, jedino se moramo nadati dobrom vremenu jer, bude li oblačno, sve pada u vodu – objašnjava Boris Štromar, predsjednik Astronomskog društva Beskraj koje će u Zagrebu, na savskom nasipu pokraj Jaruna, organizirati i zajedničko gledanje za sve zainteresirane, a u slučaju lošeg vremena održat će barem reviju teleskopa.

'Jagodni mjesec' obasjao Europu

Pomrčina Mjeseca
1/6

Astrolozi upozoravaju...

Kako bi ljudima što više približila astronomiju, i mnoga druga astronomska društva diljem Hrvatske organiziraju zajedničko gledanje pomrčine, među ostalim i ona iz Daruvara, Đakova, Korčule, Križevaca, Ogulina, Omiša, Pule, Rijeke, Zadra... Mjesec će se gledati i s Tvrđave sv. Ivana u Dubrovniku, na Gradskom sajmištu u Koprivnici, u zvjezdarnicama u Korenici i Kutini, u Nerezinama na Lošinju...

U orbiti Jupitera otkriveno 12 novih mjeseca

Pomrčina Mjeseca
1/17

I dok će većina uživati u pogledu, ima i onih koji će se prikloniti legendama i teorijama zavjere pa sutra očekuju smak svijeta ili pak napade vukodlaka. Astrolozi pak ističu da je sutrašnji dan dobar za začeće, ali nepovoljan za operacije. Također, napominju da će biti izrazito loš dan za Vodenjake, Lavove, Bikove i Škorpione.

Komentara 23

VI
Vito
08:39 27.07.2018.

Autor Stela Lechpamme Svi su ludi za Mjesecom Pomrčina će se gledati iz cijele Hrvatske ::: Stilski ispravnije bi bilo napisati: Pomrčina će sama sebe gledati iz cijele Hrvatske __ Zašto ne pročitate što vam je kolegica Maja Matković napisala u jezičnom savjetniku - Ah, taj hrvatski! __ Tamo biste otkrili koliko ste nepismeni. __ Zašto vam je toliko teško bilo napisati: Pomrčinu će gledati iz cijele Hrvatske - ??? __ Napisali ste "prednaslov" ukojem ste objasnili "tko" i što", a onda krećete u pretvaranje njih u druge koji će sebe gledati __ Zar svi neće gledati pomrčinu??? Pa pomrčina mora gledati sama sebe - ili - Pomrčina će se gledati u ogledalu, zrcalu, nekom predmetu koji odražava lik drugog predmeta ispred. __ Ovim naslovom ste se jasno prikazali kao neobrazovan autor koji čak niti nakon 28 godina ne pokušava poštovati hrvatski jezik i pravopis, a piše za, pretpostavljam, hrvatske novine.

PR
prajdali100
08:32 27.07.2018.

Brine me kako će ova pomrčina utjecati na ponašanje druga Nenada Stazića.

VI
Vito
08:45 27.07.2018.

savršenog doživljaja nebeskog spektakla koji se večeras sprema – "ajme majko", ovo je stvarno ispod standarda osnovnoškolke. __ Dajte nam objasnite tko će biti redatelj, tko izvođaći tog spektakla kojeg spremaju. __ Zar su novine postale intimni dnevnik u kojem smijete bez kazne pisati potpuno neškolovano??? __ Zašto se potpisujete i sramotite učiteljicu osnovne škole??? __ Za to bisteu "mojoj" školi dobili pohvalu za maštu, ali jedinicu za pismeni uradak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije