Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Generacija budućnosti

Ona je jedina Hrvatica među 40 najboljih mladih biologa!

Iva Tolić
Foto: IRB
12.05.2014.
u 17:08

Četrdesetoro znanstvenika mlađih od 40 godina odabrao je jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa na svijetu Cell

U “generaciji budućnosti”, sastavljenoj od 40 znanstvenika koji rade u različitim područjima biologije i mlađih od 40 godina, našla se i hrvatska znanstvenica Iva Tolić iz Instituta “Rudjer Bošković”.

“Generaciju budućnosti” odabrao je jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa na svijetu Cell, u povodu obilježavanja 40. godišnjice postojanja. Doktorica Tolić bavi se istraživanjem jednog od najsloženijih bioloških procesa – starenjem. Zanimljivo je da je njezina grupa na institutu Max Planck u Dresdenu identificirala prvi potencijalno besmrtni organizam, kvasac afričkog piva, koji se pomlađuje kod svake diobe.

Na Institutu Max Planck provela je devet godina i nakon toga odlučila se vratiti u Hrvatsku u Institut “Rudjer Bošković”. Tu je u Zavodu za molekularnu biologiju osnovala grupu i nastavila svoja istraživanja koristeći najmoderniju opremu poput konfokalnog mikroskopa vrijednog 5 milijuna kuna koji je nedavno nabavljen u sklopu EU projekta Innomol. Rođena Zagrepčanka diplomirala je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a kao znanstveni novak radila je na IRB-u. Nakon obrane doktorata u Zagrebu na temu stanične mehanike usavršavala se u institutu Niels Bohr u Kopenhagenu i na sveučilištu u Firenci.

>>Naša znanstvenica otkrila: Afrički kvasac nada za lijek protiv raka

>>Hrvatica otkrila 'eliksir mladosti'? Stanice kvasca se pomlađuju

Komentara 4

MA
maxcash
17:20 12.05.2014.

Bravo Iva!

KA
kalamburbut
18:08 12.05.2014.

Nije jedina hrvatica, već je i Mario Halić na istoj listi, koji je diplomirao na PMF-u.

NE
neki
07:56 13.05.2014.

Mogli su staviti sliku cijele glave, a ne samo polovice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije