Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deformirane lubanje

New York Times piše o velikom osječkom otkriću: 'Mislim da ovdje imamo izvanzemaljca'

Nalazište u Osijeku
27.08.2019.
u 10:27

Jamu s tri kompleta ljudskih kosti, životinjskim kosturima i razbijenom keramikom pronašli su radnici privatne tvrtke 2013. godine, tijekom izgradnje autoceste blizu Osijeka. Jedna lubanja imala je zgnječen vrh, a druga je izgledala kao izduženo jaje

I ugledni New York Times piše o senzacionalnom otkriću antropologa u Osijeku - jami s dvije umjetno deformirane lubanje iz 5. stoljeća. Iza otkrića stoji međunarodna skupina autora pod vodstvom Rona Pinhasija sa sveučilišta u Beču te dr. sc. Marija Novaka iz Instituta za antropologiju iz Zagreba.

- Ljudski ostaci pronađeni u Hrvatskoj sa znakovima umjetne deformacije lubanje pružaju najraniji genetski dokaz prisutnosti ljudi iz istočne Azije u Europi - piše New York Times o ovom otkriću.

Jamu s tri kompleta ljudskih kosti, životinjskim kosturima i razbijenom keramikom pronašli su radnici privatne tvrtke 2013. godine, tijekom izgradnje autoceste blizu Osijeka. Jedna lubanja imala je zgnječen vrh, a druga je izgledala kao izduženo jaje.

Nalazište u Osijeku
1/5

- Prijatelj, vlasnik te tvrtke, nazvao me i rekao: "Mario, mislim da ovdje imamo izvanzemaljca". Naravno, bila je to šala - komentirao je Novak.

Deformiranje lubanja nekad su prakticirale kulture diljem svijeta, a danas to radi samo nekoliko plemena. Osječke lubanje prve su s umjetnim deformacijama pronađene u Hrvatskoj. Analiza je pokazala da su tri lubanje pripadale pothranjenim muškarcima od 14 do 16 godina koji su živjeli između 415. i 560. godine prije nove ere, a nije bilo tragova nasilne smrti. DNK-testovi pokazali su da zgnječena lubanja potječe s Bliskog istoka, sjevera Afrike ili jugoistoka Europe, da je jajasta lubanja iz istočne Azije, dok je treća, nedeformirana, vjerojatno pripadala osobi zapadnog euroazijskog podrijetla. 

Nema dovoljno informacija da bi se ostaci pripisali nekoj određenoj populaciji, ali znanstvenici kažu da je vjerojatno da se radi o Hunima, Ostrogotima ili Gepidima.

- Nekako je neobično, ili zanimljivo, da su pronađeni u istoj jami, a genetski su iz različitih dijelova svijeta - rekao je Pinhasi.

Otkriće otvara niz zanimljivih pitanja. Kako su se trojica tinejdžera iz udaljenih dijelova svijeta, u vremenu kad putovanje nije bilo mačji kašalj, našli u istoj jami u Hrvatskoj? I zašto su deformirane muške lubanje, kad se ta praksa češće vršila na ženama? I kako to da su pronađeni sa značajnim predmetima, kao što su keramika i životinjske kosti, što bi značilo da su namjerno pokopani, što se tada radilo uglavnom s ljudima istog podrijetla i blizu mjesta obitavanja? Novak spekulira da su možda umrli u sklopu ritualnog žrtvovanja.

- Ovo je bilo ulazno područje u Europu. Sve velike migracije s istoka u Europu išle su kroz ovaj dio. Mislimo da se jednostavno dogodilo da su bili ondje u isto vrijeme. Ne znamo zašto, ali ako pitate mene, mislim da nikad nećemo moći odgovoriti na ta pitanja - zaključuje Novak.

Komentara 5

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
11:24 27.08.2019.

Covjek koji izdaje svoju domovinu, crta svastike i baca baklje da izbaci vlastitu reprezentaciju i radi protiv interesa svoje zemlje i svog naroda a zbog sitnih novaca i politicke moci i uspije doci na vlast ?? Kakvu to glavu i i mozak mora imati birac takvog covjeka (dva mandata kao predsjednik ???

BM
bmarchy
16:07 27.08.2019.

Nije prvi takav nalaz...

Avatar Kaladin
Kaladin
11:06 27.08.2019.

Ako su ih žrtvovali za mir na ovim prostorima, falili su kompletno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije