Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMILE GA KAMERE

Na riječkom području pao meteorit: 'Bio je sjajan poput punog Mjeseca'

meteorit
Screenshot
25.08.2021.
u 07:39

Iako se radilo o noći nakon maksimuma Perzeida ovo bio sporadični meteor, a ne dio roja Perzeida, a za meteroitom neće organizirati traganje

U noći na 14. kolovoza na riječkom je području pao meteorit koji je, prema izračunima Hrvatske meteorske mreže, bio težak oko 150 grama.

- Vatrenu kuglu snimile su kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d'Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga (sa udaljenosti od 530 kilometara) - u trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca - naveli su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

 

Iako se radilo o noći nakon maksimuma Perzeida ovo bio sporadični meteor, a ne dio roja Perzeida, a za meteroitom neće organizirati traganje.

- Svoj svjetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoevropskom ukaznom mjerenju vremena na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra. Izračunom dinamike u zadnjoj točki svjetlog leta procjenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati - navode iz HAS-a.

- Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva - kaže koordinator meteorske mreže Damir Šegon.

Ključne riječi

Komentara 1

ZI
Zilbert
09:14 25.08.2021.

To su vanzemaljci dosli da izvuku Hrvatsku iz krize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije