Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
misteriozne strukture

Rover Curiosity otkrio neobične kamene formacije na Marsu

Foto: The SETI Institute Twitter
07.06.2022.
u 13:10

Stručnjaci pretpostavljaju da su kameni stupovi zapravo nastali iz supstance slične cementu koja je ispunjavala pukotine u mekšim stijenama. Mekše su stijene vremenom erodirale te su ostali samo vijugavi tornjevi tvrđeg materijala.

Rover Curiosity koji već deset godina istražuje površinu Marsa nedavno je otkrio izrazito neobične kamene formacije u krateru Gale. -Iskrivljeni tornjevi izgledaju kao smrznuti mlazovi vode koje netko izlijeva iz velikog vrča na nebu- poetski su opisali pronalazak na portalu Science Alert.

Stručnjaci pretpostavljaju da su kameni stupovi zapravo nastali iz supstance slične cementu koja je ispunjavala pukotine u mekšim stijenama. Mekše su stijene vremenom erodirale te su ostali samo vijugavi tornjevi tvrđeg materijala. Iako izgledaju kao nešto iz znanstvene fantastike, ovakvi se geološki fenomeni mogu pronaći i na Zemlji.

Zovemo ih "hoodoo", a nastaju procesima erozije u suhim klimama poput one u američkoj saveznoj državi Utah, ili na jugu Srbije. Tornjevi na Marsu djeluju nestabilnije od onih na Zemlji, no ne čini se da im to predstavlja problem u uvjetima slabije gravitacije na Crvenom planetu. Lokalni "hoodoo" stupovi mogu doseći visinu od 30 metara, a nije jasno koliko su visoki primjerci s Marsa.

Znanstvenici u NASA-i smatraju kako je moguće da je krater Gale jednom davno bio jezero, a otkriće ovih novih struktura moglo bi pomoći u otkrivanju misterija Marsove prošlosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije