Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi takav slučaj

Lansiran Falcon 9: Potisnik uspješno spušten na oceansku platformu

Falcon 9
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/2
09.04.2016.
u 09:55

Uspješno automatsko slijetanje glavnog stupnja rakete na platformu u Atlantskom oceanu predstavlja još jedan ključni korak u nastojanjima milijardera Elona Muska i njegove tvrtke Space Exploration Technologies da razviju jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti

Raketa Falcon 9 privatne svemirske tvrtke SpaceX uspješno je jučer lansirana iz Cape Canaverala na Floridi s NASA-inim teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a njezin je glavni potisnik nekoliko minuta kasnije spušten na oceansku platformu kako bi se mogao ponovno koristiti, što je prvi takav slučaj u povijesti svemirskih letova, prenose agencije.

Uspješno automatsko slijetanje glavnog stupnja rakete na platformu u Atlantskom oceanu predstavlja još jedan ključni korak u nastojanjima milijardera Elona Muska i njegove tvrtke Space Exploration Technologies da razviju jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti, čime bi se znatno smanjili troškovi letova u svemir.

Falcon 9 je u orbitu poslao teretni svemirski brod Dragon koji bi sutra trebao pristati uz ISS, 100 milijarda dolara vrijednu svemirsku stanicu koja kruži oko Zemlje na visini od oko 400 kilometara. Riječ je o prvoj opskrbi međunarodne stanice raketom SpaceX-a za NASA-u nakon incidenta u lipnju prošle godine kada je Falcon 9 s Dragonom i teretom za ISS eksplodirao nedugo nakon polijetanja.

Oko dvije i pol minute nakon jučerašnjeg lansiranja, pošto je potrošio gorivo, glavni dio dvostupanjske 70-metara visoke rakete automatski se odvojio, okrenuo i uputio prema platformi koja pluta u Atlantiku oko 300 kilometara sjeveroistočno od Cape Canaverala. Na snimkama NASA-e vidi se kako se golemi potisnik rakete lagano spustio na platformu, osam minuta nakon lansiranja. "Raketa je sletjela, nije probila platformu, ili se prevrnula. Zaista smo sretni i uzbuđeni zbog toga", kazao je Musk novinarima u svemirskom centru Kennedy nedugo nakon spuštanja rakete.

Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je na Twitteru novi Muskov uspjeh. "Čestitam SpaceX na spuštanju rakete na more. Zahvaljujući inovatorima poput vas i NASA-e Amerika i dalje predvodi svemirska istraživanja", napisao je Obama.

Četiri ranija pokušaja spuštanja rakete nisu uspjela, ali u prosincu prošle godine glavni stupanj Falcona 9 uspješno je spušten na tlo u Cape Canaveralu. Golemi potisnik bit će s platforme vraćen na Floridu sutra, zatim testiran, a nakon toga najvjerojatnije iskorišten u novoj komercijalnoj svemirskoj misiji, možda već u svibnju, rekao je Musk.

Tvrtka SpaceX planira kasnije ove godine svaka dva tjedna lansirati rakete s uzletišta u Kaliforniji i Floridi kako bi ispunila narudžbe za postavljanje satelita u orbitu vrijedne oko 10 milijarda dolara.

Musk je ocijenio da bi se svaka raketa Falcon 9, odnosno njezin glavni potisnik, mogla koristiti deset do 20 puta, a uz neke manje korekcije i reparaciju i do stotinu puta. SpaceX također planira kasnije ove godine testirati snažniju verziju Falcona koja bi umjesto devet imala 27 raketnih motora.

Teretni brod Dragon lansiran jučer, koji na svemirsku stanicu nosi teret od oko tri tone hrane, zaliha i druge opreme - uključujući prototip habitata na napuhavanje - trebao bi sutra pristati uz ISS.

>> Turistička putovanja u svemir treba regulirati u roku od pet godina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije