Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FAST

Kina najvećim radioteleskopom kreće u potragu za izvanzemaljcima

svemir
Foto: Reuters/PIXSELL
15.10.2015.
u 17:19

U međuvremenu, ovaj će se teleskop koristiti za istraživanje svemira i za otkrića nekih novih nebeskih tijela

Kada 2016. divovski kineski radioteleskop FAST bude dovršen, imat će “tanjur” promjera 500 metara i tako postati najveći i najsnažniji radioteleskop na svijetu. Bit će puno osjetljiviji na slabašne signale koji dolaze iz dubokog svemira, za koje se vjeruje da ih emitiraju inteligentna bića. Do sada je s promjerom tanjura od 300 metara najveći radioteleskop bio onaj u Portoriku.

Taj tanjur neće biti podignut iznad zemlje, već će biti smješten u dolini koja je prirodno oblikovana u poluloptu u zabačenom dijelu provincije Guizhou, a okolni reljef osiguravat će da rad teleskopa ne ometaju radiosignali emitirani sa Zemlje. Tanjur će visjeti na golemim stupovima nešto iznad zemlje, a operatori će ga moći i okretati kako bi što bolje hvatao signale iz različitih dijelova svemira.

Kineski se znanstvenici nadaju da bi FAST mogao detektirati signale koje odašiljaju izvanzemaljci u nekim udaljenim galaksijama, no ne očekuju da bi se to moglo dogoditi tako brzo. U međuvremenu, ovaj će se teleskop koristiti za istraživanje svemira i za otkrića nekih novih nebeskih tijela poput planeta, pulsara...

>> Za put u svemir robotske lignje i voda iz asteroida

>> Svemirski teleskop Hubble slavi 25. godišnjicu

Komentara 2

Avatar Juki
Juki
20:58 15.10.2015.

Dragi Luka, pa kako možeš takve senzacionalističke vijesti preposovati? Zar VL zaista nema novinara sa barem minimumom znanstvenog obrazovanja ili interesa pa da kvalitetno obradi ovakve teme?

Avatar d-ano
d-ano
21:56 16.10.2015.

u pogresnom smijeru su upravili teleskop,,trebaju ga upravit prema hrvatskoj,,,,prema zagrebu ,,,prema saboru..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije