Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O ČEMU JE RIJEČ

Je li Eugene Goostman doista prvo računalo koje je prošlo Turingov test?

računala
Foto: ilustracija
10.06.2014.
u 17:54

Mike Masnick upozorava kako je riječ o običnom chatbotu, a ne umjetnoj inteligenciji

Ovih dana mnogi su veliki mediji prenijeli vijest o računalu koje je navodno položilo Turingov test, odnosno uspjelo navesti ljudske ispitivače da pomisle da se radi o čovjeku, a ne računalu. Međutim, računalo nazvano Eugene Goostman ipak nije prošlo Turingov test - tako barem tvrde neki stručnjaci.

Mike Masnick na stranici Tech Dirt tako piše da je navodno superračunalo, kako su ga nazvali u priopćenju, zapravo chatbot, računalni program stvoren za oponašanje ljudskog razgovora, te da kao takav nije nimalo "inteligentan" i nema govora o nekakvom nagovještaju ere umjetne inteligencije. Dodaje kako su slični chatbotovi "položili" Turingov test s boljim uspjehom. Tako je Cleverbot 2011. godine prevario 59 posto ispitivača, što je znatno više od 33 posto koliko ih je uspio prevariti Eugene Goostman. Masnick također ističe da su se znanstvenici poslužili (ne)malim trikom predstavivši svoje računalo kao 13-godišnjeg dječaka, pa mu ispitivači nisu postavljali prekomplicirana pitanja, a neke lošije odgovore odbacivali su kao karakteristične za tako mladog dječaka.

Još jedna sumnjivost u cijeloj priči jest činjenica da je test računala organizirao Kevin Warwick, britanski profesor kibernetike na Sveučilištu u Readingu poznat po pretjeranim tvrdnjama. Warwick se, na primjer, 2000. godine prozvao prvim kiborgom nakon što si je u ruku ugradio čip, a svojedobno je čak pokrenuta i šaljiva stranica Kevin Warwick Watch koja je javnost upozoravala na najnovije tvrdnje ovog profesora.

>> Mislili da je dječak, a pričali sa strojem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije