Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDIJA

Izgled planeta Marsa promijenio golemi vulkan

sunčev sustav
Foto: IAU Martin Kommesser/DPA/PIXSELL
03.03.2016.
u 00:01

"Da se takav zaokret dogodi na Zemlji, Pariz bi se našao u polarnom krugu", rekao je za AFP Sylvain Bouley, geomorfolog na Sveučilištu Južni Pariz i jedan od autora studije

Prije više od tri milijarde godina površina Marsa se okrenula oko svoje jezgre pomaknuvši rijeke, ledene kape i vulkane, čime se mogu rasvijetliti neke velike tajne Crvenog planeta.

"Da se takav zaokret dogodi na Zemlji, Pariz bi se našao u polarnom krugu", rekao je za AFP Sylvain Bouley, geomorfolog na Sveučilištu Južni Pariz i jedan od autora studije.

Za taj veliki pomak od 20 do 25 stupnjeva odgovorna je orijaška vulkanska kupola Tharsis, koja je više od deset tisuća puta veća od najvećeg vulkana na Zemlji (Mauna Loa na Havajima), velika gotovo kao Francuska. A obim Marsa je osam puta manji od Zemljina. 

Kako se navodi u studiji, svojom neobičnom masom vulkanska kupola je prouzročila vrtnju površinskih omotača Marsa (kore i plašta) oko njegove jezgre, što je kao da okrenemo usplođe marelice oko koštice.

"Taj se fenomen protegnuo kroz desetke milijuna godina", dodao je Bouley.

"Mislimo da se slično dogodilo i na Zemlji, ali to još treba dokazati", napomenuo je.

>> Ovaj mjesec kreće europska misija na Mars - lansirat će lander veličine manjeg auta

Komentara 3

ZG
zg223
08:00 03.03.2016.

nezna dali se to dogodilo na zemlji na kojoj zivi ali zna da se desilo na marsu...ahahaha

ZG
zg223
08:00 03.03.2016.

nezna dali se to dogodilo na zemlji na kojoj zivi ali zna da se desilo na marsu...ahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije