Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARTEFAKTI ILEGALNO NABAVLJENI?

Istraživači tvrde da su dešifrirali pismo staro 4000 godina, drugi stručnjaci skeptični

Ilustracija
SEBASTIAN CASTANEDA/REUTERS/Ilustracija
01.09.2022.
u 09:42

Postoji više od 300 linearnih elamitskih znakova koji predstavljaju različite zvukove, poput znaka u obliku polumjeseca koji zvuči kao "pa", napisao je tim u radu

Misteriozni linearni elamitski drevni sustav pisma, korišten između oko 2300. godine prije Krista i 1800. godine prije Krista u današnjem južnom Iranu, možda je konačno dešifriran, iako su neki stručnjaci skeptični u vezi s otkrićima. Također, nije jasno jesu li svi artefakti korišteni za dešifriranje spisa legalno nabavljeni.

Danas je očuvano samo oko 40 poznatih primjera linearnog elamitskog pisma, što ga čini izazovnim za dekodiranje. Ipak, istraživači kažu da su uglavnom uspjeli upravo to. Ključ za njihovo dešifriranje bila je analiza osam natpisa, piše Science alert

Drugi istraživački timovi prethodno su dekodirali različite linearne elamitske natpise, a autori nove studije nadovezali su se na prethodni rad uspoređujući sustav pisanja u osam linearnih elamitskih natpisa s klinastim tekstovima koji datiraju otprilike iz istog vremenskog razdoblja i vjerojatno sadrže imena istih vladara i njihove titule te koriste neke od istih izraza.

Tim je utvrdio što znače mnogi drugi dodatni znakovi, no oko 3,7 posto linearnih elamitskih znakova i dalje je nemoguće dešifrirati. Postoji više od 300 linearnih elamitskih znakova koji predstavljaju različite zvukove, poput znaka u obliku polumjeseca koji zvuči kao "pa", napisao je tim u radu.

Jacob Dahl, profesor asirologije na Sveučilištu u Oxfordu, rekao je da nije siguran je li tim uspio uspješno dešifrirati pismo.

Dahl radi na drugom pismu koje se zove "proto-elamitsko", i nije se složio s izjavom koju je tim dao u članku da su proto-elamitski i linearni elamski bliski. Dodatno, zabrinut je što je tim u svojoj analizi koristio natpise pronađene na arheološkom nalazištu Konar Sandal iz brončanog doba. Naime, naveo je kako ti natpisi imaju sumnjiva obilježja koja mogu ukazivati ​​na krivotvorenje.

Odakle potječu natpisi?

Stručnjaci nisu točno sigurni odakle potječe osam linearnih elamitskih natpisa. Sedam se nalazi u kolekciji Houshanga Mahboubiana, dok je osmi u kolekciji Martina Schoyena, norveškog biznismena i kolekcionara. 

Natpis u vlasništvu Schoyena, i stotine drugih artefakata u njegovoj zbirci, zaplijenila je norveška policija 24. kolovoza 2021. godine. U izvješću koje je u ožujku objavio Muzej kulturne povijesti u Oslu stoji da Schoyen "nije uspio dostaviti dokumentaciju o legalnom uklanjanju iz Irana i da svi dokazi inače ukazuju na suvremenu pljačku, krijumčarenje i nezakonitu trgovinu". 

U srpnju je kolekcija Schoyen objavila izjavu u kojoj je kritizirala izvješće, tvrdeći da je barem jedan autor studije imao snažnu pristranost prema Schoyenu i nazivajući ideju da je artefakt s linearno elamitskim natpisom nedavno prokrijumčaren "potpuno neutemeljenom".

VIDEO Drama na Viru: 'Jet skijem prošli tik uz obalu, čak su išli blokirati kanadere'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije