Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasmina Popović
Autor
Jasmina Popović

Tadić će sada moći napraviti i drugi korak i doći u Zagreb

tadic (1)
Patrik Macek/Pixsell
05.11.2010. u 12:00

Tadić će poslije Ovčare moći "normalno" napraviti i drugi korak i doći u Zagreb potkraj mjeseca

Prvi je korak napravljen uspješno. Tadićev posjet Vukovaru, koji je tijekom priprema unosio nervozu i u Hrvatskoj i u Srbiji, završen je u skladu s očekivanjima optimista. Iako se hrvatska strana pribojavala da isprika možda neće biti izrečena ili neće biti dovoljno jaka i efektna, a srpska da će eventualne neugodnosti pri posjetu nadjačati simboliku geste, na kraju su se svi mogli razići zadovoljni. Državni vrh, lokalna zajednica i najveći dio oporbe uskladili su svoje ocjene i jedinstveno pozdravili Tadića zadovoljni isprikom, "Vukovarske majke" očekivano i razumljivo okrenule su mu leđa, a malobrojni haespeovci svojim su demonstracijama zaradili svoj dio medijske priče, što im je u konačnici i bio cilj.

Da je bilo drukčije, ne bi bilo iskreno i djelovalo bi umjetno i isforsirano. Dolasci srbijanskih političara u Hrvatsku izazivat će još dugo nezadovoljstvo dijela građana i ono je posve legitimno, no poslije Tadićeva poklona žrtvama i riječi isprike na masovnoj grobnici na Ovčari traženje novih isprika postat će deplasirano. Istina, ima onih koji već tvrde da isprika nije bila iskrena, da se Tadić ispričao u neslužbenom, a ne u službenom posjetu, no riječi predsjednika države službene su i u neslužbenim situacijama i kao takve jučer su prenesene i u domaćim i u stranim medijima, a tako su ih shvatili i oni koji su u Srbiji nezadovoljni njima i Tadićevom politikom prema Hrvatskoj.

Politički plusevi jučerašnjeg posjeta već se vide i obje su strane od početka pregovora računale na dobitak u međusobnim odnosima. Tadić će poslije Ovčare moći "normalno" napraviti i drugi korak i doći u Zagreb potkraj mjeseca – kada će dvije strane moći nastaviti raditi konkretan posao – i rješavati sva otvorena pitanja jednako kao što ih rješavaju s drugim državama, a međunarodna zajednica skinut će jednu stavku sa svog popisa "kako urediti odnose u regiji". Stvarni, životni pomaci događaju se ipak na nekim drugim razinama. Vukovarci će i dalje strepiti zbog egzistencijalne nesigurnosti, Tadić će se brinuti zbog "zemljotresa", a Josipovića i Kosorovu već danas čekaju sindikati, eurofobi, MMF...

Ključne riječi

Komentara 27

B6
Booyaka 619
18:15 05.11.2010.

Gospođo Popović, vaša razdraganost je bez pokrića... Shvatite da iza ove isprike na koju se čekalo 20 godina ne stoji baš jako puno građana Srbije, BiH, a što je najvažnije - ni hrvatskih Srba. Ponašanje dvojice predsjednika koji, čini mi se, dijele isprike (osim bošnjačkog vrha-oni se nikome ne ispričavaju) jer žele dokazati da poštuju pravila igre nametnuta od strane EU, a bez stvarnog rasvjetljavanja i razumijevanja događaja iz perioda rata, čak i bez dobronamjerne javne rasprave i isprika onih koji su najviše stradali. Ovako mi ovo sve liči na neko nametnuto \"europstvo i jedinstvo\" u čijoj dubokoj sjeni mogu bez svjetla dana klijati zametci nekih novih sukoba... Daj Bože da se varam...

MM
Mladen Miletić
18:14 05.11.2010.

Tadić će sada moći napraviti i drugi korak i doći u Zagreb, jedva čekam i taj sretni najsretniji dan velikih pametnih hrvata. Fuj Sanader živio nam predragi Srbin Tadić.

KR
krilnik2
05:32 06.11.2010.

Tadić će poslije Ovčare moći \"normalno\" napraviti i drugi korak i doći u Zagreb potkraj mjeseca /***********************/ Ma bolje da ode na Mjesec, kad bude po(t)kraj Zagreba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?