Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.05.2012. u 12:00

Likova za dobre priče i filmove na Balkanu ionako nikad ne manjka, nešto smo više u oskudici kad nam trebaju lideri za bolji život i za djelotvorno dobrosusjedstvo.

Dok dionice njegove stranke padaju na samo 26,5 posto podrške, srbijanski lider Boris Tadić povukao je posljednje poteze uoči nedjeljnih izbora. Pohrlio je k Emiru Kusturici i svijet su obišle snimke Tadića kojeg grli Milorad Dodik, a pomaže mu slavni režiser koji je svoje ime (Nemanja) vezao s balkanskim krvnikom Slobodanom Miloševićem.

Trojica srpskih uzdanica obišla su gradilište Andrićgrada. U Višegradu, naime, po ideji graditelja Kusturice nastaje neobično naselje kamenih kuća, Kamengrad, bit će tu i – stari hanovi, stare mehane, a Kusturica kaže kako “ovakav grad treba pacificirati, vratiti vrijeme kraja srednjeg i početka novog stoljeća kada na ovim prostorima, zbog otomanske imperije, renesansa nije mogla doći do izražaja”! Iz Višegrada, grada u BiH, na Drini, grada iz Andrićeva romana o ćupriji, otjerano je 15 tisuća Bošnjaka, a američki veleposlanik u BiH vodi ovih dana projekt podrške povratka 32 bošnjačke obitelji. Vratilo se do sada oko 1500 Bošnjaka, a od kraja rata u BiH su prošla gotovo dva desetljeća.

Boris Tadić nije propustio još jednom uplašiti birače baukom koji se zove Toma Nikolić. “Građani Srbije 6. svibnja odlučuju što će biti sa zemljom u idućim desetljećima, bez prilike za popravni. Što bi bilo sa Srbijom da su 2008. godine pobijedili naši politički oponenti?”, rekao je Tadić, srbijanski kandidat čiju pobjedu bi rado dočekali, po svemu sudeći, i u Zagrebu. Međutim, Tadić je očito izgubio podršku u dijelu liberalne srbijanske javnosti, sociologinja Zagorka Golubović piše mu zbog sumnjivih slučajeva privatizacije, a Vesna Pešić čak poziva glasače da podijele vlast, pa ako vlada bude Tadićeva, neka Nikolića biraju za predsjednika.

Bivši Šešeljev pouzdanik, Toma zvani Grobar, očito više ne plaši nikoga, iako se promatrači malo brinu zbog njegovih kapaciteta. Predsjednik države koji je štrajkao glađu i poziva birače da na kladionicama ulože novac na njega mogao bi, zaista, biti zvijezda nekog od Kusturičinih filmova. Doduše, dobro bi tu figurirao i Tadić, kojeg je Berlusconi uspoređivao s Georgeom Clooneyem. Likova za dobre priče i filmove na Balkanu ionako nikad ne manjka, nešto smo više u oskudici kad nam trebaju lideri za bolji život i za djelotvorno dobrosusjedstvo. A tu Tadić nije odigrao ni prema BiH ne prema Hrvatskoj onako kako je mogao, svako malo otvarao je neki front, kad god mu je to zatrebalo u uzaludnoj borbi za Tomine birače.

Zato je za promatrače iz Zagreba možda i posve svejedno koja će od dviju opcija vladati u Srbiji. Jer, Nikolić je i za ove izbore sasvim izmijenio ruho, presvukao se u nešto pristojniji rječnik, nastojeći se svim silama prikazati kao političar koji može voditi Srbiju. Tadić, pak, u svakom slučaju neće imati vlast u Srbiji kakvu ima u ovom trenutku, koalicija koju sklopi zbog manjka vlastitih glasova mogla bi biti vrlo široka, od Slobina Ivice Dačića do liberala Čede Jovanovića. Pitanje je bi li u tako širokoj koaliciji mogao vući važne poteze u sređivanju odnosa s BiH i Hrvatskom koji su se od njega i prije očekivali, umjesto što se stalno grli s Miloradom Dodikom, a sad i s Emirom Kusturicom gradi stare mehane.

Komentara 63

BM
Boris Markovic
12:49 04.05.2012.

Za samu Srbiji Toma \"Grobar\" je losije resenje i stoga za onoga koji Srbiji zeli zlo moze biti bolje resenje (po sistemu \"sto gore, to bolje\"). Onaj ko kaze da su Boris i Toma isti u sustini hoce da kaze da su svi \"Srbi isti\" odnosno da ti \"isto misli onaj za stolom, kao i onaj pod stolom\" (tu izreku sam naucio u Vecernjaku).

GR
Gradinar
13:09 04.05.2012.

@Boris, slažem se s tobom da je za Srbiju toma Grobar apsolutno loše, pa i pogubno riješenje. Tadić je Srbiju kakvu je zatekao, kakva je ostala nakon ratova i sukoba i sa Bogom i sa ljudima sjajno vodio, balansirajući po granici nemogućega. Što se tiče susjeda, posve sam siguran da bi Toma Grobar za sve susjede bio jasnije riješenje, a u mnogo stvari i - bolje. Prije svega, on bi svojim postupcima onemogućio, ili uzeo alibi iz ruku, regionalistima, neokomunistima i prije svega hrvatskim i bosanskim Srbima ( pa i crnogorskim) za pospremanje uveliko poodmakloga procesa amnestiranja današnje Srbije za politike agresije i rata kojih se nikada i ničim nije odrekla!

DU
Deleted user
12:25 04.05.2012.

Meni osobno miliji Toma Grobar od \"našeg\" Pupovca, jer se iza kravataške baby face krije gori notorni no ne smijem napisati što, ali računam na pronicljivost. Dakle, u slučaju Tome Grobara smo barem na čistu (Kavlobag, Kavlovac, Vivovitica) i sad je irelevantno da li ima redenike i bradu ili se pak obrijao da se umili diplomatskom koru. Kad se radi o Tadiću, iza tih buddy buddy tapšanja s Josipovićem i kalemegdanskih žurki i smješkanja uokolo - krije se isto ono što čuči u Tomi jer samo netko maliciozan do srži može donijeti kao poklon pre 89. dokumentaciju iz bolnice u Vukovaru, zar ne? Zato jesam za sirovinu, bit će manje Dramske akademije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?