Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.01.2012. u 12:00

Bit će nevolja s onima koji izbore ne doživljavaju kao demokratsku igru nego kao revolucionarnu razdjelnicu političkih svjetova. Tko na izborima pobijedi, dobiva sve; tko izgubi, ostaje bez ičega.

Esdepeovci su svoj izborni trijumf proslavili u nedjelju, 4. prosinca 2011. godine, na dan sv. Barbare, svetice koju narod zove upomoć kad mu zaprijete munje i gromovi. Dok su slavili u novozagrebačkom muzeju, sigurno se nisu sjetili sv. Barbare koja pomaže u nevoljama. A i kako da je se sjete kad im je najveća nevolja s kojom su se suočili te slavljeničke večeri bilo vađenje šampanjskih čepova. No, da su se okrenuli oko sebe, mogli su opaziti zametak nevolje koja bi ih uskoro mogla snaći i zbog koje bi i pomoć sv. Barbare mogli zaiskali.

Ne mislim na čestitare koji nagrnuše u pobjednički tabor, većina kojih se u demokratsku ljevicu uklapa otprilike kao Poncije Pilat u Vjerovanje, nego na performans što su ga pred zgradom nekadašnjeg Muzeja revolucije – u kojoj je iste večeri, uz povremeni izravni tv-prijenos, izborni poraz slavilo razdragano vodstvo HDZ-a – izvela grupica oduševljenih protivnika izbornih gubitnika. Upaljenim crvenim grobljanskim lampašima oni su ispisali poruku: JEBO HDZ, a onda oko nje zaplesali kao Indijanci oko vatre.

Naime, među performerima koji su se na sv. Barbaru veselili bilo pobjedi, bilo porazu, kao i među slaviteljima po muzejima, nemali je broj onih koji izbore ne doživljavaju kao rutinsku demokratsku igru nego kao revolucionarnu razdjelnicu između političkih svjetova. Tko na izborima pobijedi, dobiva sve; tko izgubi, ostaje bez ičega. Izborni gubitnik nije politički protivnik s nešto manje mandata u parlamentu nego je poraženi neprijatelj s putnom kartom u pakao. Ili, kako bi to formulirali oni s crvenim lampašima: Vratilo se naše, jebo HDZ!

I tu će biti nevolja. Ne s HDZ-om, nego s nerealnim zahtjevima i očekivanjima radikalnih osporavatelja vlasti HDZ-a, koji promjenu na kormilu države doživljavaju kao priliku da se sve vrati na početak, ako već ne može u devedesetu, a onda barem u siječanj 2000. Nevolje će početi kad pretjeranci koji su poletjeli pod skute SDP-ovih trijumvira shvate da su se preračunali i da nikakvog povratka neće biti.

Na simboličnoj je razini to pokazala i propala namještaljka da se prva sjednica nove vlade održi 3. siječnja. Danima se taj nadnevak razglašavao po svim medijima, a onda je naglo pala odluka da od simbolike povezivanja s dolaskom Račana na vlast neće biti ništa. Milanović je prvu sjednicu svog ministarskoga kabineta održao 29. prosinca. Premda deklarirani račanovac, novi je premijer tako demonstrirao da se ne namjerava vraćati, pa ni Račanu, nego da želi ići dalje, bez patetike, s mjesta na kojem ga je u Banskim dvorima, nakon što mu je predala izvještaje o radu svoje vlade, ostavila Jadranka Kosor.

Mogući su i drukčiji raspleti, no kakvi god oni bili, teško da će njima biti zadovoljni pijetli koji već više od mjesec dana kukuriču da se vratilo njihovo prethrvatsko sra..., oprostite, stanje. Osobito otkad im se u zbor ubacio olinjali stari kontraš, dionicom da je Hrvatska šovinistički projekt koji treba što prije razoriti. Sv. Barbaro, upomoć!

Ključne riječi

Komentara 45

AR
arjavas
17:31 10.01.2012.

Pavičiću, znaš li i ti sam kaj si s ovim člankom ustvari htio reći ?

OB
-obrisani-
20:10 10.01.2012.

Boli te istina, majstore? ---- 10.01.2012. u 19:09h sbb je napisao/la:

SM
Strina Mara
14:49 10.01.2012.

Veličanje jugoslavenstva je negiranje hrvatstva što bi trebalo tretirati kao čin izdaje i rad protiv naroda i države, dakle mora biti zakonom kažnjivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?