Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUHINJA Najfrekventniju prostoriju u stanu dizajneri su doveli do tehnološkog i estetskog savršenstva

Suvremene visokotehnološke kuhinje pametno štede vrijeme, energiju i prostor

01.07.2009.
u 13:27

Kuhinja je najfrekventnija prostorija u stanu, pa se planiranjem razmještaja pokućstva i opreme treba dobiti funkcionalan prostor bez zbrke i suvišnog hodanja.

Sve predmete koje svakodnevno koristimo treba postaviti u visini zahvata (od 30 do 140 cm od poda). Da bi se najbolje iskoristili kutovi namještaja, mogu se ugraditi okretni elementi skriveni iza vrata, košare na izvlačenje i slično.

Idealno je mjesto kante za otpatke ispod sudopera ili blizu njega, čime se izbjegava nepotrebno onečišćenje poda. Radne plohe trebaju biti što praznije te otporne na vodu i udarce.

Kao dodatne radne plohe mogu poslužiti i pomoćni stolovi (uključujući i one na kotačićima), ili se nasuprot kuhinjskim elementima može smjestiti “otok” koji je ujedno pregrada prema, primjerice, blagovaonici ili dnevnom boravku.

Praktične halogene lampe
Za rasvjetu radnih ploha idealne su jače halogene lampe, koje se mogu postaviti gotovo svugdje, na najrazličitije načine.

Za manje prostore s manje prirodnog svjetla idealne su kuhinje svijetlih ili pastelnih tonova, u jednoj liniji (svi elementi i uređaji postavljeni uz jedan zid). Za veće kuhinje preporučuje se praćenje linija zidova.

Ako se u sredini ispriječi prozor, ispod njega može se smjestiti ili klasičan element, ili primjerice perilica za suđe.

Male kuhinje mogu se smjestiti i u jedan veći element – ovakva rješenja su osobito dobra za stanove u kojima kuhinja, blagovaonica i dnevna soba čine jednu prostornu cjelinu.

Kuhinjica u ormaru
Tako se izbjegava mogućnost da kuhinjski dio estetski naruši atmosferu prostorije, što se postiže upravo domišljatim i praktičnim skrivanjem u masku ormara.

Želite prijaviti greške?