Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.09.2013. u 11:12

Osmo poglavlje Dogmatske konstitucije o Crkvi “Lumen gentium” posvećeno je Blaženoj Djevici Mariji

Sutra, 8. rujna, slavimo rođendan Blažene Djevice Marije majke Kristove i majke ljudi, ili Malu Gospu. Marija (aram. Mirjam, lat. Maria) bila je kći Joakima i Ane. Najstariji spomen Isusove majke nalazi se u poslanici Galaćanima: “Ali kada dođe punina vremena, posla Bog svoga Sina, rođena od žene, rođena pod Zakonom da otkupi podložnike Zakona, da primimo posinjenje”. (Gal 4,4). O Marijinu životu više podataka nalazimo u Lukinu evanđelju. Rođena oko 20. godine prije Krista. Živjela je u Nazaretu. Bila je zaručena s Josipom (Mt 1,18). U ovoj Godini vjere na poseban način preporučuje se čitanje Biblije, Katekizma Katoličke Crkve i dokumenata Drugog vatikanskog sabora. Blagdan Male Gospe je prigoda da pročitamo što Drugi vatikanski sabor kaže o Gospi. Osmo poglavlje Dogmatske konstitucije o Crkvi “Lumen gentium” posvećeno je Blaženoj Djevici Mariji. Sveti otac Pavao VI. zajedno sa saborskim ocima proglasio je ovu konstituciju 21. studenoga 1964. Konstitucija ima osam poglavlja, a 69 brojeva. U prvom poglavlju govori se o otajstvu Crkve, a u drugom o Božjem narodu. Treće poglavlje posvećeno je uglavnom biskupima, četvrto vjernicima laicima, a šesto redovnicima. Peto poglavlje obrađuje opći poziv na svetost u Crkvi. U sedmom poglavlju govori se o eshatološkom značaju putujuće Crkve i njezino jedinstvo s nebeskom Crkvom. Osmo poglavlje ima naslov „Blažena Djevica Marija Bogorodica u otajstvu Krista i Crkve“. Poglavlje obuhvaća brojeve od 52. do 69., a ima pet cjelina: I. Proslov, II. Zadaća Blažene Djevice u poretku spasenja, III. Blažena Djevica i Crkva, IV. Štovanje Blažene Djevice Marije. V. Marija – znak sigurne nade i utjehe putujućem Božjem narodu. Saborski oci pozivaju na štovanje „u prvom redu slavne vazda Djevice Marije, Majke Boga i Gospodina našega Isusa Krista.“ (LG 52) Marija je „slobodnom vjerom i slobodnim posluhom sudjelovala u ljudskom spasenju.“ U Crkvi se Kristova Majka, majčinskom ljubavlju skrbi za vjernike, te je vjernici zazivaju kao „Odvjetnicu, Braniteljicu, Pomoćnicu i Posrednicu“ ali svjesni „niti što oduzima niti što nadodaje dostojanstvu i djelotvornosti Krista, jedinoga Posrednika“. Marija je uzor kreposti, te „poziva vjernike k svojem Sinu, k njegovoj žrtvi i k Očevoj ljubavi“. Sabor poziva na promicanje pravog štovanja Blažene Djevice Marije. Isusova Majka je već na nebu proslavljena dušom i tijelom i ona je „slika i početak Crkve kakva treba biti dovršena u budućem vijeku“. Uzmimo malo vremena i pročitajmo osmo poglavlje Konstitucije o Crkvi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?