Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETIKA

Što stručnjaci kažu o gradnji nuklearne elektrane u Albaniji

26.03.2009.
u 18:41

Nuklearna elektrana koju bi zajednički trebale graditi Hrvatska i Albanija na albanskom teritoriju mogla bi, prema procjenama, stajati od četiri do pet milijardi dolara, a vjerojatno bi se nalazila pokraj grada Skadra uz rijeku Bojanu.

Tisuću megavata
Imala bi kapacitet od 1200 do 1500 megavata, a njezina gradnja, procjenjuju stručnjaci, trajala bi od deset do 15 godina. Podsjetimo, ministar Polančec jučer se u Tirani dogovorio o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju koji bi bio temelj za formiranje zajedničke deseteročlane skupine koja bi pak ministarstvima gospodarstva obiju zemalja pripremila podlogu za daljnje odluke o gradnji nuklearne elektrane.

Što o gradnji zajedničke nuklearke misle hrvatski stručnjaci, razgovarali smo s Hrvojem Šarinićem, Tončijem Tadićem i Vjeranom Piršićem. Kako bi uopće struja iz te nuklearke stizala do Hrvatske s obzirom na to da u taj projekt nisu uključene Crna Gora te Bosna i Hercegovina?

– Prije dvije godine Hrvatska je potpisala sporazum o energetskoj suradnji zemalja jugoistočne Europe u koji je uključena i Albanija, tako da struja bez problema može doći iz Albanije do Hrvatske jer su potpisnice tog sporazuma umrežile svoje energetske sustave – objašnjava Tonči Tadić, nuklearni fizičar.

Iako naglašava da je zasad prerano govoriti o bilo kakvim detaljima jer još nema nikakve analize ni konačne odluke o gradnji te nuklearke, napominje da bi RH dobivala onoliko struje iz nuklearne elektrane koliko bi novca uložila u njezinu gradnju.

Tehnološka nepismenost
– Ideja o gradnji nuklearke u Albaniji nije loša jer se time izbjegava otpor domaće javnosti koja nuklearku ne želi u RH – rekao je Tadić. S njim se nikako ne slaže Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner, koji tvrdi da je s Albancima rizično graditi bilo što složenije od kuće na dva kata. – Albanci imaju izrazito nisku tehnološku pismenost, a željni su investicija i pristali bi na gradnju i najprljavije tehnologije – tvrdi Piršić.

Hrvoje Šarinić, koji je svojedobno u Južnoj Africi nadzirao gradnju dviju nuklearnih elektrana, kaže da je nuklearka svakako potrebna. Navodna nestručnost Albanaca po njegovu mišljenju nije problem jer bi nuklearku ionako gradili stranci.


Katalizator gradnje - Francuzi?

Piršić tvrdi da su katalizator priče o gradnji nuklearke u Albaniji Francuzi koji imaju kvalitetnu nuklearnu tehnologiju i koji očito u tom projektu vide dobar biznis. Šarinić pak objašnjava da je od trenutka kada se postigne konsenzus o gradnji nuklearke do završetka njezine gradnje potrebno barem 10 godina, i to u zemljama koje imaju iskustva u gradnji nuklearki. Drži da je gradnja nuklearke na dugom štapu jer to nije kao “dogovoriti se o kupnji krumpira”.

Želite prijaviti greške?