Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Što papa govori o ateistima

07.01.2008.
u 16:49

Bez Boga je svijet u tmini. Je li to napad na ateiste? Druga enciklika pape Benedikta XVI. od 30. studenoga 2007. posvećena je kršćanskoj nadi i nosi naslov “U nadi spašeni”. U njoj se ističe da je “ateizam u suvremeno doba izazvao najveće okrutnosti i nasilje pravde”. “Svijet koji sam želi provesti pravdu je svijet bez nade”, iznosi papa i zaključuje kako kršćani imaju budućnost, jer im život ne završava u prazno. “Bez Boga svijet je u tmini”, kaže papa.

On osuđuje ateizam, a ne ateiste. Kardinal Bozanić je na temelju papine enciklike govorio o ateizmu kao zlu. Ateizam je stalno razrađivana tema. U ljeto 2005. u Vatikanu su razmatrane teme: vjera, ateizam, agnosticizam, relativizam. Povod su bile riječi Benedikta XVI. koji je kazao kako je u posljednjim desetljećima “mala misaona lađa mnogih kršćana nerijetko bila ljuljana” valovima brojnih filozofskih i ideoloških moda.

Vittorio Possenti, profesor filozofije i teorije znanosti, kazao je kako se osjeća oživljavanje javne uloge svjetskih religija u svakodnevnom rješavanju velikih svjetskih pitanja. To, vjerojatno, smeta onima koji Crkvi žele osporiti društveno angažiranje.

Govoreći o diktaturi relativizma, Possenti je kazao kako upravo ona nastoji ograničiti vjeru na privatnost.

U jesen 2007. u školama na sjeveru Italije dijelila se brošura kojom se mlade htjelo obratiti na ateizam. Knjižica želi promicati racionalni ateizam, ali se pretvara u blaćenje kršćanstva argumentima kao što je “vjernik jednako budala”.

Zašto ateisti spočitavaju papi što kaže kako je svijet bez Boga u tmini? Ateista ne bi trebalo zabrinjavati pitanje postojanja Boga.

Ili možda vjeruje u nekog svoga boga zvanog Ateizam, koji je, po mišljenju pape, ostavio očajna uništenja. Što više bude slobode vjerovanja, to će više biti slobode nevjerovanja.

Želite prijaviti greške?