Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ-DVIJE

Što je Bertone rekao Mesiću

02.10.2008.
u 15:46

Biskupi imaju pravo govoriti o društvenim pitanjima u zemlji u kojoj postoji sloboda izražavanja. Hrvatski biskupi nisu euroskeptični, dapače, svi su jednoglasno za europsku integraciju. To je državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, za njihova nedavnog susreta, kazao hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću. Neuobičajeno je što je to Bertone htio ponoviti u vatikanskom glasilu Osservatore Romano.

Očito nije bio zadovoljan sadržajem priopćenja koje je objavio Pantovčak. Priopćenje, odnosno sadržaj, nije bio dogovoren. Bertone sada kaže da se tijekom njegovih posjeta zemljama ne objavljuju posebna priopćenja.

U ovom slučaju, tijekom posjeta Hrvatskoj, “poslije razgovora s predsjednikom Republike, on je sam želio objaviti notu i priopćiti je potpisanome (Bertoneu) i Biskupskoj konferenciji”.

Bertone dalje objašnjava daje, “radi kompletiranja informacija o (njegovu) posjetu”, HBK objelodanio svoje priopćenje te da hrvatski biskupi nisu euroskeptični, nego drže – a što su govorili i pape Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. – da treba sačuvati “povijesnu, kulturnu i religijsku baštinu tipičnu za hrvatski narod, kao i za ostale europske narode s dubokim kršćanskim korijenima”.

To je odgovor navodnom euroskepticizmu koji Mesić pripisuje hrvatskim biskupima. Inače, Bertone kaže kako ne postoje veliki problemi u odnosima između države i Crkve te je te odnose “i predsjednik Republike ocijenio odličnima”.

“Dakako, postoji sloboda riječi jednih i drugih, biskupa i civilnih vlasti, a postoje i specifični problemi koji se, kao u svim dijelovima svijeta, pojavljuju u svakodnevnom životu. Posebno kada je Crkva pažljiva na ljudska prava i prava zajednica, nastaje specifičan problem na onim točkama koje su etički osjetljivije i od kojih Crkva ne može odustati”, objasnio je Bertone ulogu Crkve u društvu.

Crkva ima pravo kazati svoje mišljenje. Uskraćivati joj to pravo frazama da se miješa u politiku ili zastupa neku stranku ili stavlja sebe na političko tržište, nije u skladu sa slobodom iznošenja misli.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?