Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAFTA Mađarska kompanija u prvom tromjesečju izgubila čak 507,1 milijun dolara

Štern: Gubitak Mola iznenađujuće visok

20.05.2009.
u 17:33

Mađarski MOL prvo je tromjesečje završio s gubitkom od čak 507,1 milijun dolara.

Nepovoljno za sve
I Ina, naftna kompanija u većinskom vlasništvu MOL-a, u tom razdoblju zabilježila je 572 milijuna kuna minusa. MOL-ova neto dobit u istom razdoblju prije godinu dana bila je 65 milijardi forinti. Ostvarenim gubitkom MOL je daleko nadmašio minus koji su prognozirali analitičari upućeni u naftni biznis.

– I Ina je pomogla u nastanku MOL-ova gubitka. No, ovo tromjesečje nije bilo povoljno ni za jednu naftnu kompaniju. Ipak, nisam očekivao takav gubitak MOL-a – prokomentirao je danas rezultate mađarskog naftaša Davor Štern, bivši direktor Ine i ministar gospodarstva.

On objašnjava da je predviđao manju dobit MOL-a, ali nikako takav minus, posebice stoga što ta kompanija u Mađarskoj ima modernu rafineriju nafte. Analitičari objašnjavaju da je MOL-ov gubitak dijelom rezultat i oslabljenog tečaja mađarske forinte. Ta je valuta, naime, u ožujku najniže pala u odnosu na euro.

– Tečajne su razlike uvijek postojale i one ne mogu biti opravdanje – tvrdi pak Štern. Gubici podgrijani velikim promjenama u cijeni nafte prisilili su pak Inu na štednju.

Tako je Ina nedavno napravila reviziju kapitalnih projekata za 2009. godinu i u njih je uvrstila samo one koji su započeti ranijih godina i nastavljaju se u ovoj. Od novih investicija odobrene su samo one koje su uvjetovane zakonskom ili pak poslovnom hitnošću.

Projekti koji idu
Međutim, u Ini tvrde da su unatoč svemu prioriteti modernizacija rafinerija, istraživanje i proizvodnja u sjevernom Jadranu... Tvrde da se ne odustaje ni od Termi Zagreb, koje ipak još čekaju potreban novac...

Želite prijaviti greške?