Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripreme za rukometni euro

Znate li kako su nastale 'kraljice šoka' i čuvena fotelja Ćamile?

storyeditor/2022-10-23/PXL_WOR_171220_31201014.jpg
24.10.2022.
u 06:30

Rukometašice Hrvatske prije dvije godine osvojile su broncu na Europskom prvenstvu, dvije godine kasnije opet putuju na EP bez prevelikih očekivanja, kao i 2020. godine

Rukometašice Hrvatske danas počinju pripreme za Europsko prvenstvo koje 4. studenog počinje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Hrvatska će prvi krug igrati u Ljubljani, i to redom protiv Norveške, Mađarske i Švicarske. Prva tri sastava nastavljaju natjecanje u drugom krugu. Prije dvije godine senzacija godine, što se tiče rukometa, dogodila se u Danskoj kada je Hrvatska osvojila prvu žensku medalju u povijesti – broncu. Nenad Šoštarić i njegove rukometašice otpraćene su na put bez nade, avionske karte bile su čekirane za povratak već nakon prvog kruga.

Brojevi su postali sve traženiji

Naime, bili smo u skupini s Nizozemskom, Srbijom i Mađarskom – reprezentacijama koje su u tom trenutku imale kvalitetnije rostere, ali i rezultate na prijašnjim velikim natjecanjima. Uza sve, Šoštarić nije imao kompletnu reprezentaciju. Nedostajale su igračice Podravka Vegete koje su u tom trenutku bile zaražene koronavirusom. Tako je Šoštarić na EP poveo gotovo sve igračice Lokomotive (Stela i Paula Posavec, Dora i Larissa Kalaus, Bešen, Japundža, Šimara, Prkačin) i nekoliko iskusnih inozemki (Ježić, Debelić, Krsnik, Mičijević, Blažević, Pijević).

– Raspored igranja je dobar jer prvi susret igramo s Mađarskom, a on je na takvim natjecanjima uvijek najvažniji. Moramo dobiti jednu veliku reprezentaciju da se vidi jesmo li na dobrom putu da na ovom prvenstvu napravimo nešto više – rekao je tada Nenad Šoštarić.

I onda je krenuo niz pobjeda, šok na šok, pa su nakon pobjeda nad Mađarskom (24:22), Nizozemskom (27:25) i Srbijom (25:24) igračice dobile zaslužen nadimak – "kraljice šoka". Sjajno se posložila ekipa, a atmosferu na najjače održavala je Ćamila Mičijević serijom videa pod nazivom "Kod Ćamile u fotelji". Kako je prvenstvo odmicalo, telefonski brojevi igračica bili su sve traženiji, pozivi i poruke sve učestaliji u njihovoj svakodnevici.

– Naravno da se broj poruka i poziva povećavao, logično je da dobri rezultati privlače i medije i televizijske kuće, uključujući i naše navijače. Kako smo počele nizati pobjede, tako su se nizali i novi pozivi, nova snimanja, apsolutno sve novo – kazala je tada Ćamila.

Naše rukometašice nisu stale s pobjedama ni u drugom krugu. Prvo je svladana Rumunjska (25:20), pa je stigao očekivani poraz od Norveške (25:36), da bi pobjedom nad Njemačkom (23:20) bilo izboreno polufinale. Jasno, teško se moglo u finale pored jake Francuske (19:30), ali smo zato uzeli broncu sjajnom igrom i pobjedom nad Danskom (25:19).

– Jako nas je naljutio danski izbornik prije utakmice za broncu, naljutilo nas je njegovo podcjenjivanje. Rekao je da smo poluamaterska reprezentacija, što dovodi u pitanje i koliko smo zaslužile da budemo u polufinalu, među četiri najbolje ekipe, što je suludo. To po mom mišljenju nema veze sa životom. No odgovorile smo mu na parketu – istaknula je Ćamila.

S krunama na glavi

Na dodjelu medalju naše rukometašice došle su s papirnatim krunama na glavi.

Ana Debelić napravila je prvu krunu, spontano mi ju je stavila na glavu tijekom moje emisije "Kod Ćamile na fotelji". U svoj onoj ljutnji nakon izjave danskog izbornika razmišljala što napraviti i rekla sam da imam super ideju. Ideja je bila da napravimo još šesnaest kruna i da s njima izađemo na proglašenje bez obzira na rezultat. Želja je bila da simbolično izađemo s krunama na glavi te da pokažemo svijetu da smo mi zaista ponosne na ovu ekipu i da smo kraljice jedna za drugu – zaključila je Ćamila.

Dvije godine kasnije Hrvatska više nije autsajder, bez obzira na loš plasman na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2021. godine. Ali, izbornik Šoštarić ima itekako velikih problema. Na EP-u će mu nedostajati ključna igračica – Ćamila Mičijević koja se teško ozlijedila. U odnosu na djevojke koje su osvojile broncu nema ni Josipe Mamić (ozljeda), Dijane Milosavljević (ozljeda) i Marijete Vidak. Tu su ostale brončane Kapitanović, Pijević, sestre Posavec i sestre Kalaus, Šimara, Japundža, Ježić, Debelić, Prkačin, Blažević i Krsnik. Jasno, najteže će biti zakrpati rupu na lijevom vanjskom ali i u obrani. Tko će nadomjestiti Ćamilu, glavno je pitanje za izbornika,. Rješenja ima nekoliko – Prkačin, Barišić ili Petika. No sve su to igračice bez velikog iskustva pa bi možda logičnije bilo da na tom mjestu zaigra Larissa Kalaus.

>> VIDEO: Izjava izbornika Hrvoja Horvata na okupljanju rukometne reprezentacije uoči kvalifikacija za EP 2024.

Komentara 2

DU
Deleted user
10:58 24.10.2022.

Nakon "kauboja" još jedan bedasti nadimak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije