Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon poraza od Perua

Zlatko Dalić: Ovakvi u Rusiji nećemo napraviti ništa

Zlatko Dalić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
25.03.2018.
u 09:40

Moramo naučiti lekciju. Bolje da smo izgubili sada nego na Svjetskom prvenstvu, a rekao sam svojim igračima da ne možemo pobijediti nikoga ako nismo potpuno koncentrirani - rekao je hrvatski izbornik

Mijenjaju se izbornici, a najkonkretniji i najopasniji hrvatski napadač i dalje dobiva mrvice. Možda i u tome, toj kontinuiranoj nepravdi prema Andreju Kramariću, leži jedan od razloga sterilnosti igre vatrenih.

Naime, Dalićeva koncepcija s izrazitim napadačem Mandžukićem, pozicioniranim na desnom boku, pa onda posljedično i odsječenim Kalinićem u špici (kao i neraspoloženim Perišićem na lijevom krilu), rezultirala je još jednom blijedom izvedbom, pa su vatreni u takvoj kondiciji već drugu utakmicu (nakon Grčke u Pireju) ostali bez postignutog pogotka.

Zlatko Dalić
1/15

Treba li uopće reći kako je Kramarić u svojih 25 minuta na travnjaku producirao više od spomenuta tri igrača zajedno i u tri navrata bio jedina ozbiljna prijetnja Peruancima?

– Čestitam Peruancima na zasluženoj pobjedi, bili su usredotočeniji i agresivniji od nas te vrlo kompaktni, fantastični pred svojim fantastičnim navijačima. Bilo nam je vrlo teško. Mi smo jako loše ušli u utakmicu te primali pogotke na početku prvog i drugog poluvremena. Poslije bismo preuzimali kontrolu nad posjedom lopte i utakmicom, ali to nije bilo dovoljno – kazao je izbornik Zlatko Dalić i dodao:

– Moramo naučiti lekciju. Bolje da smo izgubili sada nego na Svjetskom prvenstvu, a rekao sam svojim igračima da ne možemo pobijediti nikoga ako nismo potpuno koncentrirani. Ovakvi ne možemo napraviti ništa. Igrači su u napornoj klupskoj sezoni, bore se za nacionalne titule i Ligu prvaka, no moraju biti pravi u svakoj utakmici.

Nije bilo dobro

Izbornik nije tražio ispriku za potpuni podbačaj svoje formacije u Miamiju.

– Morali smo nešto mijenjati tijekom utakmice kako bismo brže prebacivali igru s lijeve na desnu stranu i obrnuto. Pokušali smo i s mlađim snagama, ali nije bilo dostatno za pobjedu. Nismo uspjeli zabiti ni s igračem više, tako da bolji rezultat nismo ni zaslužili. Osim toga, mnogo je toga ovisilo o suparniku. Peru je također sudionik Svjetskog prvenstva, nisu oni bilo tko, a nakon vodstva zaigrali su još agresivnije kako bi ga sačuvali, dok smo mi morali i napadati i paziti na protunapade. Teško se vratiti nakon rano primljenog pogotka, pogotovo nakon vlastite pogreške. Gubili smo previše lopti, previše dodavali unatrag umjesto prema naprijed, a Peruanci su izrazito brzi – zaključio je izbornik.

Daliću je sraz s Peruancima donio samo glavobolju s obzirom na to da se donedavno snažna i goropadna Hrvatska odjednom spustila na novu, neočekivano nisku razinu. Ili je ovo možda realna slika naših mogućnosti?

Naime, Hrvatska nema boljega lijevoga braniča od Ivana Strinića, a njegovo neigranje u Sampdoriji, usto i već kronična dekoncentracija, rezultirali su pogotkom u našoj mreži već u 12. minuti. Neće biti sreće ni dokle god Dalić ne oslobodi našega najboljega strijelca Mandžukića obrambenih okova, pa je tako Mandžo u Miamiju više vremena proveo na svojoj nego na suparničkoj polovici.

Kad tome pridodamo Perišićevu indisponiranost, od zadivljujuće igračke galaksije odjednom dobijemo jednu sasvim prosječnu selekciju koju na SP ispraćamo sa strepnjom.

Pa iako će igrači i izbornik olakšavajuću okolnost pronaći u činjenici kako je ovo rana faza priprema i kako ima dovoljno vremena za popravke, poraz od Perua treba shvatiti kao vrlo ozbiljno upozorenje. Upravo je na to upozorio kapetan Modrić.

– Ovo nam je upozorenje da je bez trke i borbenosti teško pobijediti bilo koju momčad na svijetu. To je preduvjet za bilo kakav pozitivan ishod i nadam se da će nam ovakav susret poslužiti da u idućim utakmicama budemo bolji, da ostavimo srce na terenu i nemamo si što zamjeriti – naglasio je Modrić i dodao:

Postigli sretan pogodak

– Dobro je da imamo jake provjere i da vidimo gdje smo, ali nismo zadovoljni kako smo odigrali. Nismo dobro ušli u utakmicu, a Peru nije bio toliko bolji od nas; premda je postigao dva pogotka i zaslužio pobjedu. Peru je iskoristio našu nesmotrenost u prvih 15 minuta. Poslije smo nešto pokušavali, imali inicijativu, ali sve je to izgledalo prilično jalovo. Nismo bili na svojoj razini i nismo odigrali dobro, zato smo i izgubili.

Nadovezao se Danijel Subašić.

– Moramo se pripremiti za ono što je najvažnije, a to je SP. Kada bude najvažnije, bit ćemo na najvišoj razini. Peruanci su igrali oštro, bili su agresivni, ali to je njihov stil. Mi smo bili možda i malo premekani, gubili lopte gdje nije trebalo, a postigli su i sretan pogodak iz odbijanca. Očekujem da Hrvatska u budućnosti pruži više – istaknuo je Subašić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije