Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivana Martinčić

Ženama jest mjesto u nogometu jer ga razumiju jednako dobro kao i muškarci

Ivana Martinčić
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
18.06.2020.
u 14:02

Na utakmici 29. kola između Hajduka i Varaždina četvrti sudac bila je Ivana Martinčić (34). I dobro se snašla iako joj je taj dvoboj na Poljudu bio prvi u muškoj Prvoj HNL

Više nitko ne obraća pozornost na to kada vidi ženu uz nogometni teren, pa čak ni ako je to na nekoj utakmici nogometaša Prve HNL. Nitko na to ne bi ni trebao obraćati pozornost jer to je danas normalno.

Premda neki misle drukčije, ženama jest mjesto u nogometu jer ga razumiju jednako dobro kao i muškarci. Ni Hrvatska ne zaostaje kada su takve stvari u pitanju jer je sve više sutkinja i u Prvoj HNL.

>> FOTO Talijani zaboravili na koronu, 100.000 navijača slavilo trijumf!

Ivana Martinčić
1/17

Nakon dolaska Sanje Rođak-Karšić vrata su se otvorila i interes je za sutkinje porastao, a na utakmici 29. kola između Hajduka i Varaždina četvrti sudac bila je Ivana Martinčić (34). I dobro se snašla iako joj je taj dvoboj na Poljudu bio prvi u muškoj Prvoj HNL.

– Dobro se snašla jer je ona ipak međunarodna sutkinja i pravi je potencijal – kaže predsjednik Komisije nogometnih sudaca Ante Kulušić.

Svi su bili korektni

Pitali smo ga i kolika je šansa da Martinčić neku utakmicu sudi kao glavna sutkinja.

– Ove sezone nije toliko realno da bude prva sutkinja. Sudila je utakmice muške Druge lige. A hoće li dobiti mogućnost da sudi i u Prvoj HNL, ovisi o povjereniku za suđenje. No, volio bih da sudi u nekoj utakmici. Pratio sam njezino suđenje u Drugoj ligi i mogu reći da je bila dobra.

Nije tajna da je malo žena u sudačkoj profesiji, posebice kada se radi o najvišem rangu muške lige. No, lagali bismo kada bismo rekli da se ništa ne mijenja. Tako je Stéphanie Frappart sudila utakmicu Uefina Superkupa između Chelseaja i Liverpoola prošle godine, tu je i Bibiana Steinhaus koja sudi u Bundesligi, Sanja Rođak-Karšić bila je dio sudačkog tima koji je sudio finale Lige prvaka za nogometašice 2018.

A njezinim stopama ide i Koprivničanka Martinčić koja iza sebe ima lijep životopis. Naime, 2018. sudila je završnicu Europskog prvenstva za nogometašice do 19 godina, a 2015. godine poluzavršnicu EP-a za igračice do 17 godina. Do Prve lige nogometaša probijala se kroz Drugu i Prvu ligu nogometašica.

– Malo je teže suditi nogometašima u Prvoj ligi, ali u današnje vrijeme je sve bolje. Meni je lakše jer je već Sanja bila tu. Na utakmici Hajduk – Varaždin bilo je sve u redu. Žao mi je što nije bilo publike, ali inače je sve drugo bilo normalno. Dečki su se ponašali korektno, kolege također, znamo se sa seminara i sve je bilo baš odlično.

Nadate li se glavnoj ulozi u nekoj od sljedećih utakmica?

– Ne možete preskočiti neke stube. Imam ambicija i moram se zahvaliti HNS-u i gospodinu Kulušiću i Sudačkoj komisiji na povjerenju. Nadam se da ću ga opravdati. Treba vremena da uđem u sve to, da me i klubovi i igrači prihvate. Ne mogu već sutra ja biti glavna, ali nadam se da će mi u budućnosti dati da sudim u nekoj utakmici. U ženskom nogometu nam je svima ambicija biti na svjetskom prvenstvu, kao što je bila Sanja Rođak-Karšić – kaže Ivana, koja je prije bila nogometašica.

– Igrala sam četiri godine u Prvoj ligi u Podravkama, danas su one u Drugoj ligi, a prije toga igrala sam redovito s dečkima i to me privuklo. Kako je moj tata bio pomoćni sudac u Drugoj ligi, on me nagovarao na suđenje i tako sam se s 23 godine odlučila na to – kaže sutkinja koja ima Uefinu B licenciju.

Muški nogomet je čišći

Je li joj draže suditi nogometašima ili nogometašicama?

– Muški je nogomet čišći, ali što se tiče trčanja ili kondicije, i kod jednih i kod drugih je to na visokoj razini. Kada vani sudimo svjetskim klubovima ili reprezentacijama, nema velike razlike. Ženski nogomet se sve više diže, to je sada vrhunska razina.

Ivana je prošle godine bila dio tima u četvrtfinalu Lige prvaka, a delegirana je i ove godine, no zbog pandemije koronavirusa sve je još upitno.

U karijeri se susrela i sa seksističkim ispadima, i to prošle godine u Drugoj ligi. No, to je nije omelo.

– Ako pozitivno gledate na stvari, to vas ojača. Mene jest – rekla je te objasnila zašto je tako malo žena u tom zanimanju.

– Potrebno je puno odricanja, a ženama je teže jer je tu i obitelj. Svaki dan su treninzi i nema stanke.

>> Samo još tri osobe na svijetu znaju što i ovaj Hrvat, pogledajte kako to radi!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije