Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAJU TRI RAZLOGA

Zbog online glasanja navijači Dinama boje se izborne prijevare. 'Ovaj način je smrdljiv do bola'

Zagreb: Navijači na utakmici Dinamo - Hajduk
Matija Habljak/PIXSELL
02.02.2024.
u 07:00

Navijači Dinama sumnjaju u vjerodostojnost ovakvog načina provođenja izbora, i to zbog nekoliko razloga. Prevladavajući stav je da navijači žele fizičko glasanje budući da smatraju kako je nedovoljna transparentnost po pitanju elektroničkog glasovanja, u kojem će Dinamov partner biti tvrtka Dekod. Prva stvar koja je navijačima sumnjiva jest da izborno povjerenstvo čine tri trenutačna zaposlenika kluba pod trenutačnim vladajućim društvom u klubu, pa se stoga sumnja u njihovu vjerodostojnost i neovisnost.

Ususret izborima za Skupštinu Dinama, koji će se održati 2. ožujka od 9 do 19 sati, velik broj navijača i članova zagrebačkog kluba postavlja brojna pitanja. Kao što je poznato, na vrlo važnim izborima za Dinamo birat će se u dvije izborne jedinice, po formuli 35+25. To znači da će si 35 skupštinara pomno izabrati vladajuće društvo u klubu na čelu s Barišićem, Peras, Hanželom i Bergmanom, a preostalih 25 skupštinara bit će izabrano na izborima na kojima će izglasati svi članovi kluba. Dakle, svih tih 25 mjesta dobit će jedna od tri liste koje će dobiti najviše glasova članova na izborima. Također, uz tih 25 mjesta za listu za Skupštinu lista će morati imati i pet kandidata za potencijalne zamjenike.

GALERIJA DInamo se oprostio od Ljubičića

Zagreb: Navijači na utakmici Dinamo - Hajduk
1/4

Prema sadašnjim informacijama, na izborima će biti tri liste. Prva lista je navijačka, druga je okupljena oko Damira Zorića (kolokvijalno nazivana mamićevcima) te treća lista, takozvana neovisna lista okupljena oko Otta Barića mlađeg, na kojoj će biti Dubravko Šimenc, Petar Bručić, Kruno Simon i drugi.

Puno pitanja izazvala je službena objava Dinama o izborima, u kojoj se navodi da će se oni održavati na dva načina, fizičkim i online putem. Fizičko glasanje održat će se u Maksimirskoj 128 u prostorijama stadiona, dok je, što se tiče online glasovanja, izborno povjerenstvo zasuto mailovima članova koji žele odgovore o tom načinu glasanja.

U službenom priopćenju Dinama o izborima ističe se da će članstvo biti povezano s mail adresama. Također se ističe da će pravo na glasanje imati članovi koji su imali članstvo u 2023. godini te ga obnovili u 2024. godini zaključno s 15. veljače ove godine. Popis članova s pravom glasa će, prema priopćenju, biti finaliziran 24. veljače, a u periodu od 22. do 28. veljače svaki član putem testne aplikacije moći će provjeriti mogućnost glasovanja. U tom testnom periodu će se, navode iz Dinama, provjeravati je li mail adresa adekvatna uz članstvo i podatke o članu.

VEZANI ČLANCI:

Međutim, navijači Dinama sumnjaju u vjerodostojnost ovakvog načina provođenja izbora, i to zbog nekoliko razloga. Prevladavajući stav je da navijači žele fizičko glasanje budući da smatraju kako je nedovoljna transparentnost po pitanju elektroničkog glasovanja, u kojem će Dinamov partner biti tvrtka Dekod. Prva stvar koja je navijačima sumnjiva jest da izborno povjerenstvo čine tri trenutačna zaposlenika kluba pod trenutačnim vladajućim društvom u klubu, pa se stoga sumnja u njihovu vjerodostojnost i neovisnost. Drugi aspekt zbog kojeg navijači postavljaju pregršt pitanja je koliko je osiguran siguran i pošten način glasanja. Smatraju da ne postoji dovoljno provjera i autentifikacija kako određena strana ne bi mogla malverzacijama s mail adresama glasati u ime drugih članova, pa čak i obnavljati članstvo ljudi koji možda trenutačno nisu zainteresirani za glasanje. Navijači se opravdano boje tog rizika. Takvi slučajevi su se već događali i u većim klubovima, poput Benfice koja se još nije oprala od skandala s malverzacijama s online glasovima na posljednjim izborima.

Iako se na prvi pogled sa svim provjerama članstava i mail adresa te uputama Dinama čini da je ovo online glasanje za skupštinu zaštićeno, navijači se s razlogom boje da postoji još puno prostora za malverzaciju te da glasanje ima potencijal biti nelegitimno. Kako smo doznali iz navijačkih krugova, njihov dojam je da je ovaj način glasanja "smrdljiv do bola".

Ključne riječi

Komentara 8

IV
IvekIvek
07:33 02.02.2024.

Naravno da huliganima ne odgovara elektronsko glasovanje tar huligani tako ne mogu silom nametati svoje nesposobne kadrove

EJ
ejStef
08:41 02.02.2024.

Pa ovo su htjeli. Ovaj nesposobni kadar koji je sada u vrhu je direktno njihov utjecaj i njihova želja. On line glasanje nije loše, to je da baš takvi ne mogu natjeravati ljude prije i poslije glasanja... A nema sada nazad, ulica i nesposobni sada vode DInamo, rezultati se jasno vide.

Avatar mrIvan
mrIvan
08:47 02.02.2024.

Isključivi krivci su navijači. Ako su oduzeli Dinamo Maminju a predali ga ovom ešalonu uhljeba onda su oni najveći krivci za sve buduće manipulacije, nedostatke i marifetluke u izborima. Očekivati od Barišića i klimavaca da će biti za poštene izbore - to je naivnije od Hlebinaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije