Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTJECAJ NA HNL

Zbog Hajdukove pobjede nad Slavenom HNL će imati četiri predstavnika u Europi iduće sezone

Koprivnica: Livaja iz kaznenog udarca doveo Hajduk u vodstvo
Luka Stanzl/PIXSELL
13.04.2023.
u 10:26

Ispadanjem Slavena iz Kupa u potpunosti je osigurano da će umjesto tri predstavnika, hrvatski klupski nogomet ove sezone iznjedriti četiri predstavnika u europska natjecanja isključivo putem HNL-a

Pobjeda Hajduka nad Slaven Belupom (1:0) u srijedu u polufinalnoj utakmici Kupa Hrvatske nije nosila velike implikacije samo za to natjecanje, već i za HNL.

Naime, ispadanjem Slavena iz Kupa u potpunosti je osigurano da će umjesto tri predstavnika, HNL ove sezone iznjedriti četiri predstavnika u europska natjecanja. Europska involviranost će ove sezone za hrvatske klubove biti ostvarena isključivo kroz ligaški plasman. 

Inače, prema pravilniku našeg nacionalnog klupskog nogometa, tri kluba imaju pravo izboriti plasman u europska natjecanja (jedan u Ligu prvaka, a dva u Konferencijsku ligu) putem plasmana u HNL-u, dok je četvrto mjesto (Konferencijska liga) rezervirano za pobjednika u Kupu.

Ako Hajduk osvoji naslov u Kupu, oni neće uzeti to četvrto mjesto koje preko Kupa daje europski nogomet, jer su ga već ionako osigurali plasmanom na HNL ljestvici budući da vrlo vjerojatno neće završiti sezonu ispod drugog mjesta. S druge strane, drugi finalist kupa Šibenik, iako na dnu HNL ljestvice, ni pri osvajanju Kupa neće moći dobiti 'ulaznicu' za europski nogomet jer se za europska natjecanja za iduću sezonu nisu ni prijavili. 

Tako je, dakle, osigurano da ćemo sva četiri hrvatska europska predstavnika dobiti putem HNL plasmana, a situacija na ljestvici u tom kontekstu ne može biti napetija. Treći Osijek, četvrta Rijeka i peti Varaždin imaju po 38 bodova, šesti Slaven samo bod manje, 37, a sedma Istra bod manje od Slavena, 36. U igri je i osmoplasirana Lokomotiva koja na kontu ima 33 boda.

Pet momčadi unutar dva boda, odnosno šest momčadi unutar pet bodova sigurno će se boriti za dva, a ne jedno mjesto u Europi kako je do sad bio slučaj. Do kraja prvenstva je još ostalo osam kola.


 
 

 

Komentara 1

Avatar arba_arba
arba_arba
11:00 13.04.2023.

Čudna Privileg, ako si izborio pravo a nisi se prijavio, nema Europe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije