Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Celtic zvao Zambatu

Dinamo je kroz svoju povijest nokautirao čak 15 europskih prvaka!

Zlatko Skoric, Slaven Zambata i Stjepan Lamza
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
27.09.2014.
u 14:42

Dinamo je kroz svoju povijest nokautirao čak 15 europskih prvaka, kao i 7. veljače 1967. godine kada je u Glasgowu pobijedio Celtic sa 1:0.

Da je 1967. godine postojao europski Superkup, u njemu bi se sastali – pobjednik KVG-a Dinamo i europski prvak Celtic! Možda će zvučati pretenciozno, ali skorašnji suparnici u EL-u te su godine, najveće u povijesti oba kluba, drmali europskim nogometom, a treneri Jock Stein i Branko Zebec bili su 'Mourinho i Guardiola' toga vremena.

O snazi Celtica i Dinama iz 1967. dovoljno govori podatak kako su se Škoti do europskog naslova probili u konkurenciji Ajaxa, Liverpoola, Real Madrida i Intera (pobijedili ga u finalu u Lisabonu 2:1), dok su u Dinamovu kosturu na putu prema najvećem trofeju bili Barcelona, Benfica te mušterije plavih Juventus, Eintracht i Leeds.

Celtic i Dinamo svoj su "Superkup" odigrali 7. veljače 1967. godine kada su Škoti, pripremajući se za sraz Kupa prvaka protiv Vojvodine, u Glasgowu ugostili plave u prijateljskoj utakmici. Dogodila se senzacija: Dinamo je pobijedio 1:0 golom Zambate.

Huk s tribinama

– Još 1963. godine, u Kupu kupova, gostovali smo u Glasgowu i glatko izgubili 0:3. Sjećam se dobro tog pakla na tribinama, tih 45 tisuća raspjevanih katolika, od čijega nam se huka ledila krv u žilama – priča Zambata i dodaje:

– Ali, čim su prešli La Manche i došli u Zagreb, Škoti kao da su bili neka druga momčad. Pobijedili smo ih 2:1, a zapucali smo niz velikih šansi. Trebali smo ih izbaciti.

Četiri godine kasnije, nakon što je Zambatin gol utišao Škote, Dinamov kapetan je dobio pismo jedne rimske menadžerske agencije.

– U njemu je pisalo kako bi me legendarni trener Stein želio vidjeti u Celticu. Spominjala se svota od sto tisuća dolara i danima nisam znao za sebe od uzbuđenja. Ali, bila su to vremena kada se nije moglo u inozemstvo, a nismo imali logistiku koja bi nas pogurala. I Žoga Škorić bio je na Steinovoj listi želja – prisjeća se slavni strijelac.

Zanimljivo, Dinamo nikada nije dobio službenu utakmicu na škotskom tlu. Prvi put plavi su se na njemu pojavili još 1936. godine kao Građanski i s Heartsom odigrali 4:4. Novinarski veteran Zvonimir Magdić zna detalje...

Poziv na Otok

– Poziv na Otok uslijedio je nakon što je Građanski u Zagrebu razbio Liverpool čak 5:1. Bilo je to u proljeće 1936., a poziv na turneju po Otoku stigao je u jesen. Englezi su purgere namamili u svoje blato i magluštinu, no našim dečkima u Edinburghu to nije smetalo. Do posljednjih minuta vodili su 4:2 – priča Magdić.

Otkriva još jednu zanimljivost.

– Škoti su, a ne Cruyff, još nakon Prvoga svjetskoga rata patentitrali današnju 'tika-taku', nogomet 'ja tebi, ti meni'. Poslije su njihovi treneri došli na Kontinent pa se taj nogometni stil širio od Beča prema Pešti i Zagrebu – kaže Zvonimir Magdić.

Kad smo već kod slavnih dana maksimirskoga kluba, dojmljivo zvuči kako su plavi (računamo i Građanski) nokautirali čak 15 europskih prvaka: Barcelonu i Liverpool u tridesetima, a kasnije Bayern, Juventus, Ajax, Benficu, Celtic, Marseille, HSV, Milan, Real, Steauu, Zvezdu, Porto i Feyenoord.

Iz novije, tzv. Mamićeve ere, još zvoni trijumf nad Ajaxom u Amsterdamu.

>>Dinamo je uvijek bio vrlo slab u listopadu! Mamić: Ne bojim se toga!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije