Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rukometni EP

Zajedno osvojili srebro na SP-u, a sada su suparnici

Osijek: Hrvatska protiv Nizozemske u kvalifikacijskoj utakmici za Europsko rukometno prvenstvo
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
29.04.2023.
u 18:45

Goran Perkovac na klupi Hrvatske će prvi put voditi reprezentaciju na velikom natjecanju. Vlado Šola, koji vodi Crnu Goru, je kao pomoćni trener bio na SP-u, a isto tako i bosansko-hercegovački trener Irfan Smajlagić s Iranom

U nedjelju 29. travnja igraju se posljednja kola po skupinama u kvalifikacijama za odlazak na Europsko rukometno prvenstvo koje će se u siječnju 2024. održati u Njemačkoj. Većina reprezentacija izborila je već plasman na EP, među njima i Hrvatska, koja će nastojati u Rijeci pobijediti Belgiju i osvojiti drugo mjesto u skupini kako bi imala nešto lakši ždrijeb za EP. Doduše, Hrvatska može biti i prva, i to tako da pobijedi Belgiju, a Grčka u gostima iznenadi Nizozemsku.

Pipe stvara sustav igre

Zanimljivo je da ćemo na EP-u gledati tri hrvatska trenera – Gorana Perkovca na klupi Hrvatske, Irfana Smajlagića na klupi Bosne i Hercegovine te Vladu Šolu na klupi Crne Gore. Sva trojica igrala su zajedno za Hrvatsku početkom devedesetih i osvajala medalje – primjerice osvojili su zajedno svjetsko srebro u Islandu 1995. godine. Perkovac je tada bio srednji vanjski, Vlado Šola na vratima, a Irfan Smajlagić na lijevom krilu. Perkovac i Smajlagić igrali su zajedno i na EP-u u Portugalu 1994. kada je Hrvatska osvojila broncu, te na OI u Atlanti gdje su naši rukometaši osvojili zlato. Posljednji put su njih dvojica igrali zajedno za Hrvatsku na EP-u 2000. u Zagrebu kada smo bili šesti, izgubivši šansu da u Sydneyu branimo zlato iz Atlante.

Bosna i Hercegovina je odlazak na EP izborila u Cazinu pobjedom nad Slovenijom (27:26). - Stvaramo selekciju i sustav igre neovisno o suparniku. Ako ne podižete sebe, ne dođete na određeni nivo, ne možete očekivati od suparnika da on bude slabiji. Na osnovi rada gradimo rezultat - rekao je Smajlagić, koji će u nedjelju u goste Vladi Šoli.

- Bit će nam puno lakše. Ovom pobjedom plasirali smo se na EP. Taj pritisak na mentalni sklop sada je uklonjen, ali želimo zadržati kontinuitet stvaranja momčadi, stvaranja sustava igre, selekcije igrača, tako da mislimo da će nam psihički biti malo lakše, ali da će i putovanje i utakmica fizički biti zahtjevni - zaključio je Smajlagić.

Crna Gora je u pretposljednjem kolu svladala u gostima Kosovo s 26:24 i na svom parketu pokušat će pobjedom nad BiH osvojiti drugo mjesto u skupini. U tom slučaju bi BiH na EP kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije po skupinama.

- Igrali smo u grču. To se vidjelo po tome što steknemo četiri-pet golova prednosti i umjesto da zicerom prelomimo utakmicu, suparnik nam u kontri zabije gol. To moramo promijeniti i igrati s više samopouzdanja. Cilj je ispunjen, ali moramo pobijediti BiH zbog našeg rejtinga i samopouzdanja. I ljudi koji će doći u dvoranu zaslužuju našu pobjedu. Volio bih da igramo s puno manje grča i vjerujem da će sada tako i biti - rekao je Vlado Šola.

Moja generacja dobila priliku

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ždrijeb donijeti nadmetanje hrvatskih trenera u skupini prvog kruga. Doduše, sigurno nećemo moći igrati u skupini protiv obje reprezentacije jer će Crna Gora i BiH vjerojatno biti u istom "šeširu".

- Rekao bih da smo sva trojica dočekali priliku da se dokažemo kao izbornici. Naša generacija dala je još puno dobrih trenera - Golužu, Matoševića, Kljaića, Jelčića, Loserta, bio je tu i pokojni Saračević. Budem li igrao protiv jednog ili drugog na EP-u, neće to biti lagana utakmica. BiH i Crna Gora su puno jače reprezentacije nego Grčka i Belgija - rekao je Perkovac.

Kakva je situacija u našem taboru? - Lučn može, vidjet ću nakon današnjeg treninga hoće li biti promjena u odnosu na Grčku - zaključio je izbornik. Goran Perkovac će prvi put voditi reprezentaciju na velikom natjecanju, Šola je kao pomoćni trener bio na SP-u, kao i Smajlagić s Iranom

VIDEO: Talijan zapeo na autocesti pa izvadio pršut: 'Odlučio sam podijeliti s onima u istoj situaciji'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije