Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ždrijeb doigravanja za LP

Zahovič: Dinamo i Maribor favoriti su u trećem pretkolu

06.08.2019.
u 17:48

Kuglice u Nyonu uparile su pobjednika susreta Dinama i današnjeg suparnika Ferencvárosa s pobjednikom između slovenskog prvaka Maribora te norveških prvaka Rosenborga, na papiru možda i najlakšu prepreku uz par APOEL/Qarabag

Dinamo je ove godine dobio nešto lakši ždrijeb, barem što se tiče play-offa Lige prvaka.

Nakon nesretnog i nespretnog raspleta protiv švicarskog prvaka Young Boysa prošle sezone, modri su opet strepili jer je momčad iz Berna bila među potencijalnim protivnicima. Ovog puta uloga nositelja u posljednjem pretkolu ždrijeba za prvake isplatila se prvacima Hrvatske.

>> Pogledajte Dinamov trening uoči utakmice protiv Ferencvarosa

Kuglice u Nyonu uparile su pobjednika susreta Dinama i današnjeg suparnika Ferencvárosa s pobjednikom između slovenskog prvaka Maribora te norveških prvaka Rosenborga, na papiru možda i najlakšu prepreku uz par APOEL/Qarabag.

Maribor je jači od Rosenborga

Teško je razmišljati o posljednjem pretkolu dok su u fokusu dvije utakmice s mađarskim prvakom, pogotovo zato što je Ferencváros u ovom trenutku jača momčad od oba potencijalna suparnika na završnoj prepreci.

Logika nalaže da bi Dinamo prolaskom protiv Mađara bio najbliži prolasku u jesensko druženje s europskom elitom, nešto što je zagrebačku momčad zaobilazilo još od jeseni 2016. godine kad su Juventus, Lyon i Sevilla ostavili modre na posljednjem mjestu skupine bez bodova te s gol-razlikom 0:15.

Prošlosezonski uspjeh u Europskoj ligi savršena je motivacija za Bjeličinu momčad, pogotovo kad uzmemo u obzir da nijedna od tri momčadi koja stoji ili bi mogla stajati na putu Dinamu nije ostvarivala europske rezultate kakve je postigla najbolja hrvatska momčad.

Odlična motivacija su, kao i uvijek, i pozamašne novčane nagrade koje čekaju pobjednike ovih okršaja. Naime, za ulazak u play-off Dinamo bi zaradio pet milijuna eura, a eventualnim ispadanjem iz play-off runde bi ušli u Europsku ligu čime bi zaradili dodatnih 2.9 milijuna eura. Dakle, prolaskom protiv Ferencvárosa osigurali bi 7.9 milijuna eura. Prolaskom u skupinu Lige prvaka bi, pak, inkasirali 15 milijuna eura.

U slučaju Dinamova prolaska u play-off iznimno zanimljivo bi bilo vidjeti okršaj sa susjednim Mariborom koji je posljednjih godina podignuo svoju europsku reputaciju.

1/6

U posljednjih deset godina dva puta su se plasirali u skupinu Lige prvaka, a tri puta su igrali u skupini Europske lige. Od tih pet pokušaja su, kao i Dinamo, dočekali jedno europsko proljeće u Europskoj ligi. Sezone 2013./14. dospjeli su u šesnaestinu finala gdje ih je nakon dva iznimno izjednačena susreta porazio kasniji osvajač natjecanja Sevilla (4:3).

Prije dvije sezone odradili su zaista respektabilan nastup u Ligi prvaka izuzmemo li onaj debakl protiv Liverpoola u Ljudskom vrtu (0:7). Od šest utakmica u skupini čak su u tri uspjeli ostati neporaženi (dva remija sa Spartakom te jedan sa Sevillom) što je vrlo dobro za momčad bez previše iskustva među samom europskom kremom.

Potencijalno protiv “Lorda”

Legenda slovenske nacionalne vrste i sportski direktor Maribora još od 2007. Zlatko Zahovič nije htio previše ići u detalje o ždrijebu posljednjeg pretkola iz posve očekivanih razloga, no dao je naznake o tome što očekuje u trećem.

– Istina je da su i Maribor i Dinamo lagani favoriti u utakmicama 3. pretkola jer ipak je riječ o momčadima koje imaju više kontinuiteta i psihičke stabilnosti u europskim utakmicama, ali na kraju krajeva, i mi i Dinamo imamo prepreke koje su negdje na 50-50 jer je nogomet nepredvidiv. Dinamu želim sreću u utakmicama s Ferencvárosom, pa ćemo vidjeti tko će proći.

Rosenborg, druga momčad na koju bi modri mogli u play-offu znatno je slabija nego prošlog desetljeća kada su redovito nizali plasmane u skupinu Lige prvaka. Klub je to sada krojen većinom od domaćih igrača, no napad predvodi Danac, bivši centarfor Arsenala, Juventusa i Wolfsburga - Nicklas Bendtner, mnogima poznatiji kao “Lord”.

PAROVI:
Dinamo/Ferencváros - Maribor/Rosenborg
Cluj/Celtic - Slavija Prag
Young Boys - Crvena Zvezda/Kopenhagen
APOEL/Qarabag - PAOK/Ajax
Basel/LASK - Club Brugge/Dinamo Kijev
Bašakšehir/Olympiacos - Krasnodar/Porto

>> Pogledajte sve o herojima koji su Dinamu osigurali europsko proljeće nakon 49 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije