Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj sezone za Cibonu

Zagrepčani otpali, za prvaka države igrat će se dalmatinski derbi Splita i Zadra

Foto: Jurica Galoić/Pixell
1/2
24.05.2023.
u 21:35

Nakon pobjede tricom sa sirenom u prvoj utakmici, u drugom polufinalnom ogledu Zadar je pretrčao i nadskakao Cibonu (85:70) i prošao u finale doigravanja

Za zagrebačku košarkašku publiku, a samim time i za zagrebačke klubove, sezona je završila. Nakon što je Cedevita Junior u polufinalu ispala od Splita, dvokorakom je eliminirana i Cibona i to od fizički nadmoćnijeg i zdravijeg Zadra pa ćemo tako u borbi za naslov, koja kreće u utorak, imati dalmatinski derbi.

Nakon zadarske pobjede tricom Marka Ramljaka sa sirenom, Zadrani su u Zagrebu Cibonu pretrčali i rezultatski pregazili (85:70). Ništa neočekivano s obzirom na probleme s petom ponajboljeg šutera Smajlagića, koji je igrao pod medikamentima za bolove, i visoke temperature prvog razigravača Kapuste bez čijeg punog doprinosa je Cibonina igra izgledala kao jelo bez začina.

Temeljni kapital Zadrani su izborili u drugoj četvrtini kada su poveli s 12 razlike i tu su prednost gosti uspješno branili. I ne samo branili nego i povećavali pa je krajem treće četvrtine Cibona bila u minusu od 15 razlike (55:70).

Negdje baš u tim trenucima, na gotov posao, u dvoranu je ušla glavnina navijačke skupine Tornado koji su uz već prisutnu prethodnicu stvorili prepoznatljivu zvučnu kulisu. A prednost njihovih ljubimaca otišla je u jednom trenutku i na "plus 20" (79:59) pa je sve što su cibosi uspjeli bilo je ublažavanje poraza (70:85).

Uz najbolje poluvrijeme u sezoni Amerikanca Juana Davisa (17 koševa) i kapetana Marka Ramljaka (14 koševa, 6 skokova), kao i obično, glavna pokretačka snaga bio je Luka Božić kojem su tek dva skoka nedostajala za trostruko dvoznamenkasti učinak (15 koševa, 12 asistencija, 8 skokova). Uzevši u obzir da je u sastavu imao još dvojicu dvoznamenkastih igrača - Drežnjaka (14) i Lakića (12) - trener Danijel Jusup nije skrivao zadovoljstvo izvedbom:

- Odigrali smo odličnu utakmicu. Uoči utakmice sam naglasio da moramo defenzivno kontrolirati njihove šutere ali i dominirati u skoku a kada imate 15 napadačkih skokova s tim dođe i sigurnost u napadu.

A ona je došla i iz čak 19 izgubljenih lopti Cibone iz kojih su Zadrani zabili 14 koševa i ako se uzmu u obzir koševi iz drugog napada (11), oni nakon napadačkog skoka, onda je jasno iz čega je nastala takva konačna razlika. Unatoč Ciboninim bolji šuterskim postocima za slobodna bacanja, dvicu i tricu, Zadar je dominirao a zašto je tome bilo tako objasnio je Cibonin trener Josip Sesar:

- Cibona jest šuterski mekša i bolja, rekao bih laganija, momčad ali s manjom igrača u rotaciji nismo uspjeli odraditi potreban radni dio. Nismo mogli nadomjestiti potrebnu energiju. Što se tiče naše sezone ja čestitam svojim igračima na tome što su sve izdržali i ne daj Bože nikome više ovakve sezone. Eto, ovu smo seriju igrali bez četvorice igrača s početka sezone. Startali smo s pripremama 28. kolovoza a Zadar početkom kolovoza. Činjenica jest da se Kapusta uoči ove utakmice borio s temperaturom, da je Smajlagić igrao pod tabletama protiv bolova no neću to potencirati da ne bih umanjio zasluženu pobjedu Zadra.

I kapetan Krešo Radovčić (13 koševa), jedan od trojice dvoznamenkastih (Mazalin 20, Majcunić 13), osvrnuo se na sezonu ali i pripremu za ovu utakmicu:

- Trebali ste nas vidjeti posljednja dva dana, bilo nas je po četiri-pet na treningu. Krpali smo se na sve načine no nismo Zadranima uspjeli parirati fizički. Nerijetko je bilo da nas nema dovoljno na treningu za pet na pet, pa smo igrali četiri na četiri, tri na tri, no za nama je ipak uspješna sezona. Osvojili smo Ćosićev kup, ostali u ABA ligi, pobijedili Crvenu zvezdu nakon 10 godina.


 

Komentara 1

Avatar barba_barba
barba_barba
06:48 25.05.2023.

Sad kad je uništena, se hrvatska košarka vraća kući. Od ranzih Bennstona, Novih Zagreba i Cibona, ostali Split i Zadar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije