Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zagrebački balonaš Mikloušić osvojio zlatnu medalju u Novom Meksiku

Albuquerque International - baloni
R. Watt
13.10.2009.
u 16:15

Hrvatska ekipa osvojila zlatnu i brončanu medalju i zauzela sveukupno 7 mjesto na najvećem balonaskom događaju na svijetu - Albuquerque International Balloon Fiesta.

Od 3. do 10. listopada na 38. susretu balonaša svijeta - Albuquerque Baloon Fiesta - ekipa iz Hrvatske ostvarila je jedan od najboljih rezultata balonaškog sporta. Iako je ovo tek druga godina na kojoj je letio Igor Mikloušić, pilot hrvatske reprezentacije, veličina događaja, publike, medija i napetosti nisu ga dale omesti sa zračnih struja.

Albuquerque International Balloon fiesta svake godine okuplja preko 500 balona iz cijeloga svijeta, koji se kroz razne utrke tokom tjedan dana natječu za titulu pobjednika najvećeg balonaškog natjecanja na svijetu. Svaka utrka se zasebno rangira, a rezultati se krajem tjedna zbrajaju.Lani je Mikloušić postigao sjajan rezultat osvojivši zlatnu medalju na "Fly In" utrci, a ove je postigao još bolji rezultat i uz ponovljenu zlatnu, dobio i  brončanu medalju. U sveukupnom rezultatu osigurao je mjesto među prvih deset najbolih pilota.
Uz veliku eksponiranost Hrvatske i Zagreba na Balloon Fiesti, kako zbog rezultata, tako i zbog činjenice da je jedan od najmlađih pilota, Igor i balon klub Zagreb su i jedan od protagonista dokumentarnog filma o Balloon Fiesti koji će uskoro blti emitiran na američkoj nacionalnoj televiziji.
- Balon klub Zagreb noseći hrvatsku zastavu svake godine polijeće na let nazvan "Flight of Nations". Na taj dan, svi baloni ustupaju nebo međunarodnim pilotima pod raznim zastavama, ove godine iz dvadeset zemalja - kaže Mikloušević.

- Ono što je bilo posebno kod ovogodišnje fieste, uz sve rezultate, jest i da je bio izvrstan tjedan za letenje i neki letovi ostvareni reprezentacije će ostati zapamćeni kao najljepši letovi. - rekao je Igor i opisao jedan takav let:
Precizno planiramo mjesto za uzlet, dižemo balon kilometar od cilja i krećemo na let. Mjesto smo dobro odabrali i uz par korekcija, naša strategija nas dovodi ravno na Fiesta Park i ciljeve. Dok nas ostali baloni prate, bacamo markere i ostvarujemo fenomenaln rezultat! Kako markeri pogađaju cilj, tako deseci tisuća ljudi koji su došli iz cijelog svijeta promatrati taj magični događaj počinju skandirati i navijati. Nastavljamo let i nakon 4 minute smo u niskom letu tik iznad površine rijeke Rio Grande. Gledamo oko sebe i stotine balona navire iza nas i spušta se tik uz rijeku poput nas.
Nakon "splash and dasha" u velikoj rijeci, prelijećemo preko starog Route 66, promatrajući "sheriffe" na konjima (ali ozbiljno) kako lagano kaskaju uz cestu, i nastavljamo dalje let prema horizontu. I dok "Roadrunner" (brzi vlak za Santa Fe) tutnji ispod nas, vjetar nosi naš balon preko indijanskog rezervata. Indijanci su jako osjetljivi prema svojoj zemlji i jako paze na izgradnju, tako da se ispod nas prostire čista, nedotaknuta savana. Vjetar puše brzinom od 20 kilometara na sat i ubrzo nas nosi van teritorija. Nakon preko sat vremena leta sigurno slijećemo usred prostranstva Novog Meksika, okruženi kaktusima i "tumbleweedom". Nakon što smo zapakirali balon, vraćamo se na polje i saznajemo da smo pobjedili!!!

Igora smo nedavno intervjuriali nad Hrvatskim zagorjem: 

Više slika i informacije o Albuquerque International Balloon Fiesti pogledajte ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije