Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukelićev projekt

Za Karlovac će se godinama davati milijuni, a igra u županijskoj ligi

'25.07.2012., Karlovac - Nogometasi NK Karlovac 1919 odradili prvi trening nakon ljetne stanke. NK Karlovac 1919 nakon ispadanja iz 1. HNL igrat ce u prvoj zupanijskoj ligi s izmjenjenom postavom.  Ph
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
28.09.2012.
u 14:16

Samo kredit podignut za reflektore plaćat će se još pet godina, drugi namijenjen poslovanju izlazi za dvije godine

Nogometni klub Karlovac je dobro, pobjeđuje – ustvrdio je idejni začetnik karlovačkog nogometnog prvoligaša Branko Vukelić na susretu s medijima nakon godinu i pol izbivanja iz politike i javnosti zbog teške bolesti.

Zanimalo ga je što se u tom razdoblju događalo u Karlovcu, pa su novinari počeli nabrajati propale karlovačke tvrtke i projekte, među kojima je i nekadašnji prvoligaš. Odmah su ga upozorili i da u nižem rangu nogometašima i ne ide baš tako sjajno.

Bod u Draganiću

U posljednjoj utakmici NK Karlovac osvojio je samo bod, i to u Draganiću, u dvoboju četvrtoligaša. Tako sada igra u rangu iz kojeg je upravo po direktivi Branka Vukelića da Karlovac mora imati nogometnog prvoligaša, započeo svoj senzacionalan uspon, ali i vrlo brzo doživio strmoglavi pad.

Nogometni klub Karlovac, osmišljen kao veliki projekt lokalnog HDZ-a, uspio je u samo četiri godine od četvrte ući u prvu ligu. Tada pod trenerskim vodstvom Igora Pamića uspio je osvojiti šesto mjesto i stići samo na korak do nastupa u europskim kupovima. Branko Vukelić je godinama uz pomoć mnogih drugih istaknutih stranačkih kolega vodio taj projekt. Svi predsjednici kluba u tom razdoblju bili su ugledni lokalni hadezeovci - Ivan Pađen, Boris Kozjan, Zoran Sabljarić, Stjepan Turković i Amirudin Talakić. Gradske tvrtke redovito su izdvajale stotine tisuća kuna da bi karlovački prvoligaš opstao. Bila je čast i ponos sjediti na tribinama, u blizini Branka Vukelića. A onda se sve urušilo kao kula od karata. Tvrtke više nisu imale novca za financiranje projekta za koji se i prije samoga početka predviđalo da ne može opstati. Politika i sponzori, koji su također u jednakim omjerima trebali osigurati novac, jednostavno su dignuli ruke. Sve je ostalo na Gradu, točnije, na poreznim obveznicima i Karlovac je u samo jednoj godini uspio pasti ponovo u četvrtu ligu.

Ulagači odustali

U strmoglavom padu tijekom ove godine karlovački klub nisu uspjeli sačuvati čak ni pokušaji pronalaženja strateškog partnera u njemačkoj tvrtki Haag Sportmanagement i Gurmana iz Češke. Pisala su se pisma namjere, vodili razgovori i pokušalo se naći najbolje rješenje. No, stranci su vrlo brzo uvidjeli kakva je situacija i odustali, jer nikoga ne zanima županijski klub.

Unatoč svemu tome, NK Karlovac i danas od Športske zajednice i Grada dobiva milijune kuna kao da nastupa u prvoj ligi i kao da je najbolje plasirani karlovački klub. Tako grad Karlovac i danas godišnje plaća 2,2 milijuna kuna kredita.

Onaj za kupnju reflektora, tada neophodnih da NK Karlovac uopće ispuni uvjete za prvu ligu, otplaćivat će još pet godina. Drugi, namijenjen tekućem poslovanju, izlazi za dvije godine.

NK Karlovac nije jedini propali politički projekt HDZ-a i Branka Vukelića. Isto je bilo i s košarkaškim klubom u vrijeme kada je Vukelić bio gradonačelnik. Košarkaši su danas u drugoj ligi, a čitav slučaj na sudu. Bivši ministar Vukelić baš je jučer svjedočio u tom procesu. Postupak se vodi protiv Borisa Spudića i Jadranka Pribanića, tadašnjih čelnika košarkaškog kluba. Tereti ih se da su tijekom 1997. utajili 497.513 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije