Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NFL Pittsburgh Steelersi i Arizona Cardinalsi igrat će u 43. Super Bowlu

Warner i Arizona i dalje žive svoj san

19.01.2009.
u 12:37

Drama u susretu Arizona Cardinalsa i Philadelphia Eaglesa te pravi mali rat Pittsburgha i Baltimorea obilježili su finala konferencija u profesionalnoj ligi američkog nogometa (NFL). Na kraju priče, u 43. po redu Super Bowlu igrat će, pomalo iznenađujuće, Arizona Cardinalsi i malo manje očekivano Pittsburgh Steelersi.

Cardinalsi ispisali nove stranice povijesti
Arizona je momčad kojoj su mnogi prognozirali uspjeh, ali igre nisu bile na toj razini, a što se više bližilo doigravanje, njihove su šanse u očima stručnjaka bile sve manje. Međutim, vremešni dodavač Kurt Warner pronašao je pravu formu te uz pomoć sjajnog Larryja Fitzgeralda (3 TD) odveo Cardinalse do prvog Super Bowla. Imali su Cardinalsi na odmoru prednost 24:6, ali u drugi dio Eaglesi vraćaju prepoznatljivu obranu te se vraćaju u susret. Donovan McNabb napokon je namjestio ruku i u suradnji s Jacksonom i Celekom (2 TD) dovodi Philadelphiju u vodstvo 25:24.

I Bruce Springsteen putuje u Tampu


Najveći i najgledaniji sportski događaj u SAD, 43. Super Bowl, odigrat će se 1. veljače u Tampa Bayu na Floridi, na stadionu "Raymond James". Tampi je ovo treće domaćinstvo, a u izboru za domaćina pobijedili su Atlantu, Houston i Miami. Veliki i diljem svijeta poznati "half-time show" ove će godine pripasti Bruceu Springsteenu i njegovom E Street bandu, a jednu će pjesmu otpjevati i Jennifer Hudson.

Ipak, Hightower krajem posljednje četvrtine hvata dodavanje Kurta Warnera za novi TD i pobjedu. Osim Warnera (4 TD) i Fitzgeralda, u redovima Cardinalsa vrijedi izdvojiti Adriana Wilsona i Kevina Dansbyja koji su u nekoliko navrata bili nerješiva enigma za napadačku liniju Eaglesa.

U drugom susretu, velikom rivalskom finalu AFC konferencije, sastali su se Pittsburgh Steelersi i Baltimore Ravensi, dvije ekipe koje žive od obrane te s razlogom drže prve dvije pozicije u gotovo svim statističkim kategorijama. Kako se uostalom i očekivalo, ove dvije momčadi ponudile su mnoštvo jakih udaraca, veliku borbu i fanatizam, dok je lijepih poteza bilo za nabrojiti na prste jedne ruke.

Rat na Heinz Fieldu
Još jednom je svoju momčad izvukao Ben Roethlisberger, često osporavani dodavač koji ipak bilježi velike uspjehe sa Steelersima, uključujući i Super Bowl 2005. godine. Skupio je Big Ben protiv jake obrane Ravensa 255 yardi za jedan TD, ali i to je bilo dovoljno da bi se svladao potpuno anemični napad suparnika za koje je dodavač Joe Flacco skupio tek 13 kompletiranih dodavanja za 141 yardu, a nisu ga proslavile niti tri presječene lopte. Kod Ravensa, osim obrane koja je još jednom odradila posao, vrijedi izdvojiti probijača Willisa McGaheeja koji je istrčao dva TD-a i jedini održavao kakvu-takvu neizvjesnost u susretu.

Tri milijuna za 30 sekundi


Super Bowl je prilika za sve velike kompanije diljem svijeta da predstave svoje proizvode cijelom svijetu, a takvi pothvati se i papreno naplaćuju. I ove je godine postavljen novi rekord kada je riječ o cijeni 30 sekundi reklamnog prostora. Prošle godine nešto više od 2,8 milijuna dolara, a ove čak tri milijuna. Opet, sve je već rasprodano.

Poveli su Steelersi sa 13:0, ali uz mali sudački vjetar u leđa i dosta sreće, Ravensi se vraćaju krajem prvog dijela te smanjuju na 13:7. U nastavak se ušlo s "field" pogotkom i novim polaganjem Steelersa, samo da bi McGahee u posljednjoj četvrtini opet vratio dramu. Ipak, nije bilo napadačkih rješenja u redovima gostiju i njihovi najveći suparnici otišli su u Super Bowl ipak zasluženo.

Pittsburghu će ovo biti sedmi Super Bowl, a zanimljivo da su u prethodnih šest finala čak pet puta dolazili do prstena. Arizona je pokazala koliko su nepredvidljiva momčad, ali Steelersi slove za velike favorite. Domaćin ovogodišnjeg Super Bowla je Tampa, a pobjednika ćemo doznati 1. veljače.

Finala konferencija NFL lige:
Pittsburgh Steelers - Baltimore Ravens 23:14
Arizona Cardinals - Philadelphia Eagles 32:25

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije