Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trener Guimarãesa

Vitória: Benko me se dojmio, imat ćemo puno muke s njim

'30.06.2012. Rijeka - Prijateljska nogometna utakmica HNK Rijeka - FC Tom iz Tomska na stadionu  Kantrida. Leon Benko  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Goran Kovacic/PIXSELL
19.09.2013.
u 10:54

– To je liga koju ne pratimo redovito poput ostalih liga, no svjesni smo kvalitete hrvatskih igrača i rada tamošnjih trenera

Trener Rui Vitória (44) pred najvećim je izazovom karijere. Vodio je juniore Benfice, Fátimu i Pacos Ferreiru, a s Vitórijom Guimarães, koju je preuzeo 2011., završio je lani na devetom mjestu. Sada se nalazi na sedmom s dvije pobjede, remijem i porazom.

Sve znam o Rijeci

No u lanjskom finalu portugalskog kupa Rui je skinuo skalp Benfici dokopavši se svog prvog trofeja, a Vitória nastupa u Europi. Klub sa sjevera Portugala najveći uspjeh postigao je 1986. kada ga je tek u četvrtfinalu Kupa Uefe porazila Borussia Mönchengladbach, no otad je redovito ispadao u prvim kolima. Sada se pak nada novom europskom iskoraku. Vitória, čiji stadion ima 30.000 mjesta, nikada se nije sastajala s nekim hrvatskim klubom.

Poznajete li hrvatski klupski nogomet? Znate li se s nekim od igrača ili trenera?

– To je liga koju ne pratimo redovito poput ostalih liga, no svjesni smo kvalitete hrvatskih igrača i rada tamošnjih trenera. Sada smo s Hrvatskom nešto bolje povezani zbog našeg bivšeg igrača Soudanija (Dinamo) koji je izazvao popriličan interes. Nakon što smo prostudirali Rijeku, mogu reći da se radi o momčadi koja jako dobro radi.

Što znate o Rijeci?

– Znam sve. Napravili smo iscrpno istraživanje kako bismo produbili znanje o tom klubu. To je kvalitetna momčad bez poraza u 15 utakmica. Ima devet pobjeda i šest remija. Rijeka se oslanja na iskusne igrače stare između 24 i 26 godina. To je momčad koja zna igrati, s dobrom fizičkom predispozicijom i dobrim elementima igre. Osim toga, imaju igrača koji je zabio 10 golova u 12 utakmica. No ne mogu vam reći gdje ja kao trener vidim prigodu svoje momčadi.

Gdje vidite najveću prijetnju?

– U momčadskom načinu igre. Rijeka igra kolektivno prema izrazito preciznim uputama. Definitivno bih istaknuo Rijekin kolektiv kao nešto što krasi momčad i odakle nam dolazi prijetnja.

Hoće li netko od igrača Rijeke biti posebno čuvan?

– Kada pripremam taktiku za suparnika, nikada ne razmišljam samo o jednom igraču. Dobro, da je s druge strane Messi (ha-ha), vjerojatno bi bilo malo drukčije. Dobro znamo karakteristike igrača koji će ovdje istrčati, a također smo svjesni da će nam napadač Leon Benko stvarati probleme jer on zabija iz različitih situacija. Jako mi se svidio Benko, izuzetno je opasan kada je blizu gola, ne smije ga se pustiti samoga ni trenutka.

Koja je najjača strana vaše momčadi?

– Organizacija. Ali i to što igramo na svojem stadionu, trebalo bi nam pomoći. Druga je bitna stvar naša odlučnost da napravimo rezultat u Europi, da se popnemo na višu europsku razinu. Svjesni smo teškoća s kojima ćemo se suočiti, no dat ćemo sve od sebe da to postignemo. Vitória i Rijeka su ekipe sa slabijom reputacijom u grupi, međutim svaki put ćemo nastojati pobijediti.

Kolike šanse u postotku dajete Rijeci? Tko je danas bliže pobjedi?

– Ni postotak posjeda lopte ne određuje konačan rezultat pa ne bih govorio u statističkim terminima. Nogomet je nepredvidiv te obje momčadi mogu večeras pobijediti.

Lyon i Betis favoriti

Tko je favorit skupine?

– Lyon i Betis otprije imaju europski status. Ne tako davno Lyon je bio prvak Francuske s dugogodišnjim iskustvom igranja Lige prvaka. Međutim, uvjeren sam da bi se ovdje svašta moglo dogoditi. Betis i Olympique Lyon dvije su moćne momčadi gleda li se njihov rejting i po tome su jači od nas i Rijeke, no svaka utakmica je utakmica za sebe i u njoj se svašta može dogoditi – zaključio je ljubazno trener Guimaraesa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije