Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U BOJ, U BOJ!

Večeras za finale! Donosimo sve što trebate znati o utakmici protiv europskih prvakinja

18.12.2020.
u 07:00

Na ovom EP-u Hrvatska je jedina reprezentacija od četiri posljednje u kojoj igra više amaterskih nego profesionalnih igračica

Tko bi rekao prije početka Europskoga prvenstva rukometašica da će Hrvatska danas igrati polufinale? Nitko. Ali, eto, dogodilo se. I to zasluženo. Ne, nismo uz neku veliku dozu sreće došli među četiri najbolja sastava Europe. Sve pobjede bile su čiste, zaslužene. I sada nam na putu do finala stoji još jedna moćna reprezentacija – Francuska, aktualne europske prvakinje.

Netko će reći – pa izbacili smo svjetske prvakinje Nizozemke, zašto onda ne bismo i europske?

Ne volim naslovnice...

Francuska ima doduše nešto manje medalja na velikim natjecanjima, ali opet dovoljno za respekt. Bile su dvaput svjetske prvakinje i triput druge. Na europskim prvenstvima imaju jedno zlato i tri bronce. Svemu tome treba pridodati srebro s posljednjih Olimpijskih igara u Riju.

– Pozdrav iz kišnog Herninga. Pada li ga pada. Možda je bolje da pada snijeg, ugođaj bi bio ljepši. Kako smo sve vrijeme u hotelu ili dvorani, uopće ne znamo kako je vani – reći će Nenad Šoštarić, izbornik Hrvatske.

U polufinalu ste, kad ste počeli vjerovati da će se ovako nešto dogoditi?

– Ako u nešto ne vjerujete, onda je bolje da to ne radite. Ja sam uvijek vjerovao, pogotovo u situacijama kada sam sam birao igračice za neko natjecanje, bilo klupsko bilo reprezentativno – kaže naš izbornik.

Je li vam malo neobično što ste se odjednom našli na naslovnicama?

– Nisam od onih ljudi koji žude za tim. Više volim svoj mir, više volim svoju intimu. U rukometnim krugovima me svi dobro poznaju i to je meni bitno. U posljednjih nekoliko godina obišao sam dosta trenerskih seminara po Europi, na nekima sam bio predavač. Ovaj rezultat zapravo je potvrda da teorija i praksa mogu ići ruku pod ruku - naglasio je Šoštarić.

Sve redom studentice

Na ovom EP-u Hrvatska je jedina reprezentacija od četiri posljednje u kojoj igra više amaterskih nego profesionalnih igračica. Sve cure iz domaće lige uglavnom su studentice...

– Da, to su cure koje imaju jak karakter. Srce i mišići su jako vani u svakoj utakmici, a mi to imamo. I zato smo tu gdje jesmo. Te emocije na parketu nitko ne može nadomjestiti.

Bili ste na službenoj konferenciji za novinare zajedno s francuskim izbornikom. Kakvo je njegovo mišljenje o Hrvatskoj?

– Stekao sam dojam da nas jako poštuju. Opet, osjećaju olakšanje jer ne igraju protiv Nizozemske ili Njemačke. Znam samo da će Francusku u polufinale ući kao puno puta do sada – rutinski, a mi ćemo dati sve od sebe i to bi nam u konačnici moglo donijeti nešto dobro. Mi idemo opušteno, oni su favoriti, na njima je pritisak da moraju pobijediti – rekao je Šoštarić.

Zanimljivo je da smo s Francuskinjama samo jednom igrali na europskim prvenstvima i to 2006. godine u Švedskoj. Izbornik je bio Vladimir Canjuga i to je bila utakmica drugog kruga. Trebao nam je najmanje bod da ostanemo u konkurenciji za polufinale, imali smo čak i napad da to ostvarimo, ali nismo zabili pa je Francuska pobijedila sa 21:22.

Puno više puta smo igrali s njima na svjetskim prvenstvima – triput. Na SP-u 1997. u Njemačkoj Hrvatska je u skupini pobijedila s 21:20. I tada je izbornik bio Nenad Šoštarić, a njegova današnja pomoćnica Snježana Petika bila je na parketu.

Potom smo uvjerljivo izgubili na svom parketu, u Splitu 2003. godine (20:28) kada je izbornik bio Zdravko Tomac, a posljednji put smo s njima igrali 2007. kada su bili domaćini SP-a.

Vodio nas je Josip Šojat, a u skupini smo izgubili samo s minus dva (26:28). Jednom su nas zaustavili u kvalifikacijama za SP 2009. godine. U Kutini smo pobijedili s 27:23, ali smo u uzvratu izgubili s osam razlike. 

Svoja razmišljanja o današnjem polufinalu podijelila je i Ivana Kapitanović, vratarka hrvatske reprezentacije, koja nažalost može samo gledati utakmice Europskog prvenstva zbog ozljede.

– Bit će jako, jako teška utakmica za nas. Nadam se da će biti neizvjesna do samoga kraja i da ćemo na kraju mi u finale. Naša prednost je što u utakmicu ulazimo rasterećeno, a one će imati pritisak jer se žele vratiti u europski vrh. Prošla godina nije im bila dobra i sada žele to ispraviti – rekla je Kapitanović.

– Igraju strašno dobro u obrani i znam da na tome stalno radi njihov izbornik. Imaju tri odlične vratarke, tako da je potpuno svejedno koje će se dvije danas pojaviti u zapisniku. Najjače oružje im je brza tranzicija iz obrane u napad.

Strahovito su brze, fizički nadmoćne. Nijedna igračica nema punu minutažu, njihov izbornik rotira sve igračice s klupe kako bi svih 60 minuta na parketu imao svježe igračice. Ritmom lome suparnice – ističe naša vratarka

A: Hrvatska – Francuska petak, 18 sat (prijenos ima HTV2, emisija počinje u 17:30)

B: Norveška – Danska petak, 20.15

FINALE 

Pobjednik A – Pobjednik B - nedjelja, 18:00 

ZA 3. MJESTO

Poraženi A – Poraženi B - nedjelja, 15.30

ZA 5. MJESTO

Nizozemska – Rusijapetak, 15.30

Komentara 33

Avatar Joejordan
Joejordan
07:26 18.12.2020.

Ajmo cure samo naprijed,Camila želim ti da daš što više golova Francuskinjama.

SI
sisavac
11:25 18.12.2020.

svakom iznenađenju dođe jednom kraj. naš put prema vrhu tu staje. nije loše, svi bi prije prvenstva dali sve za ovu utakmicu, polufinale. ne vidim baš da novinari pridaju pažnju činjenici da je velik dio reprezentacija došao sa hibridnim momčadima, nešto starih nešto mlađih, uigravaju ih, malo ih korona sredila, nitko nema pravi kontinuitet. protiv sporih ekipa dobro stojimo, al protiv onih koje jurcaju 60 min mi brzo padnemo, to ne možemo pratiti. cure, vi ste već pobijedile, igrajte danas za reklamu, sebi prije svega. drugo nakon prvenstva ionak nećete imati, nažalost.

Avatar KiM
KiM
08:12 18.12.2020.

Razbice nas ko beba zvecku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije