Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjajan prvi dan

Golec i Sumić srebrni, Kunović brončana na Europskom prvenstvu

Mateja Kunović, Marina Sumić, Vedran Golec
Foto: Dražen Brajdić
01.05.2014.
u 19:03

U Bakuu su u četvrtak bljesnuli Karlovčanka Mateja Kunović (46 kg) te Zagrepčani Marina Sumić (62 kg, Metalac) i Vedran Golec (preko 87 kg, Jastreb)

Na nevjerojatan način započeli su Hrvati svoj nastup na Europskom prvenstvu u tekvondou u Bakuu. Već prvog od četiri dana natjecanja osvojili su tri medalje, što je polovica od dosad rekordnih nastupa (šest), prije dvije godine u Manchesteru i prije 20 godina u Zagrebu.

Sve do finala, u kojem nisu razočarali, ali nisu niti bili u svom najboljem izdanju, blistali su Zagrepčani Vedran Golec u teškoj (Jastreb) i Marina Sumić do 62 kg (Metalac), dok je broncu osvojila 18-godišnja Karlovčanka Mateja Kunović (46 kg, Banija Pandas). I dok je Marini ovo treći finale u karijeri, jer ona već ima svjetsko i europsko srebro, Vedranu i Mateji su ovo prve, vjerujemo ne i posljednje medalje, na velikim svjetskim natjecanjima.

Prva je medalju za Hrvatsku osigurala 18-godišnja Mateja Kunović koja je u borbi za polufinale pobijedila devet godina stariju Njemicu Suemeyye Mantz (7:5). Nakon toga istovremeno su se za odličje borili Sumić i Golec, borilište do borilišta, i u jednako napetim završnicama slavili su hrvatski reprezentativci. Sumić je udarcem za jedan bod u posljednjoj sekundi pobijedila Bjeloruskinju Belanouskaju (7:6), dok je Golec odradio pametnu završnicu protiv Srbijanca Prosenice.

- S obzirom da je moj protivnik stalno padao i za to bio kažnjavan, vidio sam da protivniku nedostaju još samo dvije opomene pa da zaradi diskvalifikaciju. Stoga sam počeo forsirati, išao sam naprijed po cijenu primljenih udaraca i postigao svoj cilj - opisao je ključnu borbu Golec.

U samo pola sata troje hrvatski predstavnika potvrdilo je da posve zaslužuju mjesto u finalu. Doduše, Kunović jest izgubila od kasnije prvakinje Francuskinje Hajer (7:8), a za borbu za zlato nedostajalo joj je zrnce iskustva. No, zato je stečeno iskustvo znala kapitalizirati Sumić koja je u polufinalu nadjačala Njemicu Rabiju Guelec (12:6). Ipak, ni u trećem pokušaju Sumić se nije domogla zlata. Ovaj put njime se okitila Švicarka Nina Klaey koja je pobjednička tri boda dobila sekundu prije kraja borbe, za kružni udarac nogom u glavu (3:5).

- Nisam sigurna da je to bio dovoljno precizan udarac za tri boda, no nisam niti nesretna, bez obzira što sam izgubila posljednju borbu na turniru - kazala je srebrna članica Metalca koja se opet smiješila s pobjedničkog postolja.

Posebna drama bila je i polufinalna Golecova borba protiv Nijemca Wodzicha (6:5). Kod 6:4 njemački je trener tražio da se boduje udarac u glavu, no instant pregledom video zapisa ustanovilo se da udarca za preokret nije bilo i vrlo brzo započelo je veliko Hrvatovo slavlje. Danas je od Hrvata nastupio 18-godišnji Splićanin Piero Marić (54 kg) i nije razočarao. Štoviše, opravdao je poziv za debitantski nastup. Pobijedio je Talijana Gemmu (9:8), a potom izgubio od kasnijeg finalista Grka Simitsisa.

Na koncu valja reći da su izbornici Toni Tomas i Branimir Blečić mudro vodili borbe, dobro koristeći svoje pravo na instant video provjeru sudačke odluke.
Rezultati finala - žene: 46 kg: Hajer (Francuska) - Romoldanova (Ukrajina) 3:0 (zlatni bod), 62 kg: Klaey (Švicarska) - Sumić (Hrvatska ) 5:3; preko 87 kg: Silla (Bjelorusija) - Golec (Hrvatska) 7:2, 54 kg: Dimitrov (Moldavija) - Simitsis (Grčka) 8:1.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije