Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIV NA ZAJEDNIŠTVO

Važna poruka iz Pekinga u trenucima "zveckanja oružjem": 'Dajte miru priliku'

Foto: Reuters
1/5
05.02.2022.
u 11:00

- Sportaši će vam pokazati kako je moguće biti veliki suparnik i žvijeti u poštovanju i miru.

Među 2871 sudionikom ZOI u Pekingu (iz 91 zemlje) ima i olimpijaca koji su u svojim sportovima viša rekreativna razina, ali vješto koriste ideju iz olimpijske povelje da je “važno sudjelovati” i da Olimpijske igre trebaju biti susreti naroda koliko god oni na vagi sportske kvalitete bili udaljeni.

Jedan od njih je i prvi skijaš iz Jamajke na ZOI. I dok jamajački bob sad već ima tradiciju, a ovo će mu biti sedmi nastup, pri čemu ne može biti lošije plasiran od 30. mjesta jer više sudionika i nema, bivši disk-džokej Benjamin Alexander posve je druga priča. On je zapravo ekshibicionist koji je, neki kažu, u sumnjivim okolnostima osvojio 160 FIS bodova potrebnih da se zadovolji kvalifikacijski B-kriterij. A kao netko tko je počeo rekreativno skijati prije šest godina, i izborio pravo nastupa na utrkama upitne regularnosti održanim u Lihtenštajnu i Crnoj Gori, bit će ozbiljan kandidat za posljednja mjesta na natjecanju.

Trenirao za ZOI u šoping-centru!

Benjamin Alexander pomalo podsjeća na njemačkog princa Hubertusa of Hohenlohea koji je čak šest puta nastupio na Zimskim olimpijskim igrama predstavljajući Meksiko. Počeo je u Sarajevu 1984., a posljednji put nastupio je u Sočiju 2014.

Priča za sebe je jedini predstavnik Američke Samoe Nathan Crumpton koji se na -4 prošetao gotovo gol, nauljena tijela, u svojevrsnim japankama. On će nastupati u skeletonu, a riječ je o sportašu koji je na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju nastupio u atletskom sprintu pretrčavši 100 metara za 11.7 sekundi.

Egzotičan je i meksički klizač Donovan Carillo koji se za Igre pripremao na klizalištu u jednom šoping-centru. A takve ćemo zapaziti i među svim onim jedinim predstavnicima niza zemalja kao što su Eritreja, Istočni Timor, Ekvador, Malta, Uzbekistan, Peru, Pakistan, Gana, Albanija, Haiti, Filipini, Maroko... Po jednog sudionika imaju i druga najmnogoljudnija zemlja svijeta Indija te najmnogoljudnija afrička zemlja Nigerija (211 milijuna stanovnika).

Inače, za razliku od mnogih zapadnih državnika koji su se priklonili ideji diplomatskog bojkota (SAD, Kanada, Australija, V. Britanija, Belgija, Danska, Litva...), Emanuel Macron, predsjednik zemlje (Francuska) u kojoj će se održati sljedeće Igre to nije podržao. Baš kao ni ruski predsjednik Vladimir Putin koji se pojavio na svečanosti otvorenja Igara.

Foto: Reuters

Šteta što ondje nije doputovao i šef ukrajinske države Volodimir Zelenski jer bila bi to prilika da oči u oči porazgovaraju o obostranom zveckanju oružjem i opasnosti od međusobnog rata jer jedino tako bi svijet sporta od njihove nazočnosti imao neke koristi. A ovako će pak svijet i dalje strahovati hoće li Rusija napasti Ukrajinu, kao što se u nekim diplomatskim krugovima vjeruje da će se dogoditi, odmah nakon okončanja Zimskih olimpijskih i Paralimpijskih igara na kojima Putin očekuje velik broj ruskih medalja. Ako tome doista bude tako onda od ovog “olimpijskog primirja” neće biti velike koristi.

Inače, tijekom parade nacija i pri ulasku ukrajinskih sportaša, Putin kao da je na trenutak zadrijemao. Barem su ga u takvom stanju zumirale televizijske kamere, pa bi bilo dobro da u takvom blaženom stanju bude i nakon ovih Igara za vrijeme kojih će zacijelo razgovarati sa svojim domaćinom, kineskim predsjednikom Xi Jinpingom jer na svjetskoj političkoj sceni imaju zajedničke zapadnjačke rivale.

Prije no što će Xi Jinping proglasiti igre otvorenima, predsjednik MOO-a Thomas Bach poslao je snažnu poruku političarima, pa tako i Putinu:

- Pozivam sve političare svijeta, dajte miru priliku, a sportaši će vam pokazati kako je moguće biti veliki suparnik i žvijeti u poštovanju i miru.

Šef Hrvatske misije u izolaciji

Poziv kineskih domaćina prihvatio je i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, pa su ga kritizirale skupine za zaštitu ljudskih prava koje već desetljećima prozivaju Kinu za njihovo nepoštivanje, posebice kada su u pitanju nacionalne manjine poput Ujgura i Tibetanaca.

Inače, među izvođačima kulturno-umjetničkog programa tijekom dvosatne svečanosti većina od 3000 sudionika (čak 95 posto) bili su tinejdžeri što zacijelo ima veze i s nešto jačim imunitetom dotičnog dijela kineske populacije. Jer, Kinezi se strašno boje uvoza virusa, ironije li, kojeg su oni zapravo izvezli u svijet.

Sve ovo, iz svojevrsnog epidemijskog zatočeništva, promatrati je morao šef Hrvatske misije na ZOI Damir Šegota. Dan uoči svečanog otvaranja Igara on je završio u izolaciji jer je prigodom dvaju testiranja, po dolasku u Peking, bio pozitivan pa je smješten u hotel za koronavirusom inficirane osobe. Tijekom njegove odsutnosti, dužnost šefa Misije obnašat će njegova zamjenica Petra Nosso.

Komentara 1

Avatar VrućaĆuća
VrućaĆuća
11:14 05.02.2022.

Od postanka svijeta problem su desničari. To je toksična kombinacija slabe inteligencije iz koje proizlazi nerazumijevanje iz lojeg proizlazi strah iz kojeg proizlazi agresivno ponašanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije