Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKLADA

Vatreno srce: Doniraju anonimno jer se ne žele reklamirati

Zoran Bahtijarević
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
13.11.2018.
u 15:16

Putem Zaklade Vatreno srce ove godine prikupljaju sredstva za nabavu kirurških instrumenata za Kliniku za dječje bolesti Zagreb te za akciju Korak u život za djecu bez roditeljske skrbi.

Svima nam je ponekad žao kada vidimo u kakvo se kolo kapitalizma pretvorio nogomet, koje basnoslovne cifre ti sportaši zarađuju, ili troše, ili gube, ili investiraju... Možemo ih zbog toga voljeti, mrziti, zamjerati im ili nešto treće... Ali stvarnost je takva da oni ne igraju po sistemu Robina Hooda, ne uzimaju bez pitanja... jednostavno prihvaćaju ono što im svijet nepromišljeno daje.

Neki od njih još su uvijek zaslijepljeni svojim bogatstvom, dok se neki dijela tog novca odriču za veće dobro.

Osjetljivi su na probleme

Nije tajna da hrvatska nogometna reprezentacija nema samo vatreno srce na terenu nego i izvan njega. Čitali smo svi o Mandžukićevim donacijama Slavoniji nakon poplava u Gunji, pa i akcijama koje reprezentativci provode svake godine.

A putem Zaklade Vatreno srce ove godine prikupljaju sredstva za nabavu kirurških instrumenata za Kliniku za dječje bolesti Zagreb te za akciju Korak u život za djecu bez roditeljske skrbi.

>> Pogledajte i vatrene na prijemu kod predsjednice

Iako vatreni doniraju otkad postoje, sama zaklada nastala je prije deset godina, i to prije Europskog nogometnog prvenstva 2008. godine. Pamtit će svi tu godinu po porazu od Turske. Po suzama naših igrača dok sjede na travnjaku i jecaju zbog propuštene prilike. No napravili su prije svega toga jednu dobru stvar – osnovali su zakladu.

– Nastala je pod vodstvom Slavena Bilića i tadašnje reprezentacije i originalnih 25 zakladnika upravo su oni. Dakle, reprezentacija i tadašnji stožer. Nastala je jer su igrači vidjeli da postoje silne potrebe pojedinaca i grupa koji su se obraćali za pomoć. Potrebe su ogromne, nemoguće je svima pomoći i oni su se našli u nezgodnoj poziciji da moraju birati kome će pomoći, a to je jako teško. Zbog toga je osnovana zaklada. Da se ljudi obrate molbom i da se temeljem priložene dokumentacije sastane Odbor i donese odluku kome se može i u kolikoj mjeri pomoći – kaže dr. Zoran Bahtijarević, liječnik HNS-a i dopredsjednik Upravnog odbora Zaklade Vatreno srce. Objasnio je i kako zaklada funkcionira.

– Vidjeli smo da pomažemo puno, ali malo. Dano je puno novca, ali je davano pojedincima. I čini se puno kada skupite nekoliko stotina tisuća kuna, ali potrebe su daleko veće i onda smo shvatili da se taj novac previše disperzira i da ga bacamo u vreću bez dna. Odlučili smo promijeniti način funkcioniranja tako da se sada izabire cilj. Ove godine to je udruga Korak u život, ali i nabava kirurškog instrumentarija. Idućih godina opet ćemo nalaziti ciljeve i organizirati akcije, a sredstva će se donirati i neće to uvijek biti za Klaićevu, nego tamo gdje se prepozna potreba. No bitno je da će biti za djecu.

Dotaknuo se dr. Bahtijarević i reprezentativaca:

– Oni su predivni ljudi, sretan sam da ih poznajem. Pomažu puno u takvim akcijama, ali i individualnim akcijama. Teško je izdvojiti nekog igrača posebno jer i svaki pokušaj dovodi do toga da će se nekoga preskočiti. Još od onih originalnih vatrenih, od ratnih godina, oni pomažu djeci, dječjim odjelima. Vrlo su osjetljivi na to i uglavnom to rade čak i anonimno. Potrebe su ogromne, a sredstva nisu bezgranična. Oni ne žele da se to doživljava kao njihova reklama ili promocija pa zato rade anonimno.
Dao je dr. Bahtijarević i nekoliko primjera.

Vesele djecu posjetima

– Darijo Srna svake godine prije Božića daje donaciju jednom domu za nezbrinutu djecu ili nekoj akciji koja je za djecu. Luka Modrić i njegova obitelj redovito doniraju. Mateo Kovačić čak je osnovao i svoju zakladu. Teško je nekoga istaknuti. Pomažu svi i stalno.

Sve to što rade velika je pomoć bolnicama, udrugama... ali i samoj djeci koja u susretima s reprezentativcima uživaju.

– I mi odrasli, kada dođu reprezentativci, reagiramo s oduševljenjem. Možete samo zamisliti kako je djeci. Kada se pojavi jedan Mandžukić, Lovren, Modrić, Vrsaljko... možete zamisliti koja je reakcija. Tako da donose veselje i na taj način - zaključio je.

Reprezentativci pozivaju građane da poprate donatorsku večer Zaklade Vatreno srce koja će se u utorak od 20.05 sati izravno prenositi na Prvom programu HRT-a te time daju i svoj doprinos. 

>> Pogledajte i gužve na Maksimiru uoči utakmice protiv Španjolske

Komentara 3

Avatar AligatorXO
AligatorXO
15:56 13.11.2018.

E kada bi pola Hrvata bilo ovako nesebično kao što su ovi dečki onda bi Hrvatska cvjetala.

Avatar Mi sami
Mi sami
15:44 13.11.2018.

Genijalci na terenu i izvan terena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije