Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA: JAVNO ILI NE?

Komunikacija sudaca i VAR sobe postaje javna: Revolucionarna odluka promijenit će nogomet kakvog poznajemo

Šibenik: Testiranje VAR tehnologije
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
03.03.2024.
u 11:55

Tijelo koje skrbi o pravilima nogometne igre donijelo je zaključke sa svoje godišnje skupštine u Škotskoj

U jeku velike afere s VAR snimkama koja već tjedan dana potresa hrvatski nogomet, reagirala je i krovna svjetska nogometna federacija. Doduše, nije to učinila baš zbog slučajeva iz Hrvatske, već zbog promjene pravila po kojem bilo kakva komunikacija sudaca na terenu i u VAR sobi s utakmice može postati javna i javno dostupna. Od sljedeće sezone bi, kako je najavljeno na godišnjoj skupštini IFAB-a, tijela koje skrbi o pravilima nogometa, svaki nogometni savez parcijalno mogao odlučiti hoće li komunikaciju sudaca na terenu i VAR-sobe učiniti javnom stvari.

Treba li komunikacija između sudaca na terenu i VAR sobe postati javna?

Podsjetimo, u Hrvatskoj se ovih dana ne stišavaju tenzije oko nekoliko desetaka snimki s pojedinih utakmica domaćeg nogometnog prvenstva. Zbog svega je i šef hrvatskih nogometnih sudaca Bruno Marić podnio ostavku na tu dužnost. Reagirali su svi klubovi, ali i HNS, te pojedini suci u svrhu očitovanja na njihove odluke ili poteze koji su bili vidljivi na snimkama. Bilo je čak i simulacija... Ukratko, bilo je svega.

VAR snimke bi službeno u Hrvatskoj mogle postati javne već od ljeta. Pitanje je hoće li se to usvojiti, ali IFAB je na svojoj godišnjoj skupštini u Škotskoj išao u smjeru ragbijaške-metode. U slučaju pregleda VAR snimke, nakon donošenja odluke sudac bi pozvao kapetane obje momčadi i priopćio im odluku koju je donio. Usto bi gledatelji na TV-ekranima vidjeli isto ono što gleda i sudac, a čula bi se i komunikacija u realnom vremenu.

IFAB je donio još neke promjene u pravilima igre. Neće biti "plavog kartona" i isključenja igrača na 10 minuta, ali uvestr će se pravilo da se u spornim situacijama samo kapetani momčadi mogu obratiti sucu. Također, sudac si može uzeti vrijeme za razmišljanje o pojedinoj odluci tijekom čega igrače može poslati u njihove kaznene prostore, a razmatra se i pravilo oko produljivanja držanja lopte od strane vratara na osam sekundi.

Sve to bit će do kraja sezone testirano u nekim niželigaškim natjecanjima, a FIFA će na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora dobiti na glasovanje te odluke. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bill Carson
Bill Carson
17:18 03.03.2024.

Ne treba biti javna. Nije to big brother.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije