Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.07.2021. u 17:18
Nakon jednogodišnje odgode zbog pandemije koronavirusa, službeno su otvorene 32. ljetne Olimpijske igre. Hrvatsku zastavu na svečanoj ceremoniji na Olimpijskom stadionu u Tokiju ponosno su nosili Sandra Perković i Josip Glasnović.

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI u Muenchenu 1972.

Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 205 zemalja i tim izbjeglica. Tradicionalno, prvi su izašli sportaši iz Grčke, posljednji domaćini Japanci, a Hrvatska je bila 63. na redu.

23.07.2021., Japan, Tokio - Svecana ceremonija otvorenja Olimpijskih igra Tokio 2020 na Olimpijskom stadionu u Tokiju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Našu zastavu nosili su zlatni s posljednjih Igara u Rio de Janeiru, atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović. Iza njih bila je otprilike trećina hrvatskih sportaša koji će nastupiti u Tokiju, neki se nisu pojavili na stadionu jer imaju nastup već u subotu. Iz svečane lože Olimpijskog stadiona naše sportaše pozdravila je bivša predsjdnica, a sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović.

Najupečatljiviji dio svečanosti bila je točka u kojoj je 1824 dronova iznad stadiona formiralo logo Igara u Tokiju, a zatim taj logo pretvorilo u zemaljsku kuglu. Tijekom otvaranja prisutni su bili i motivi iz japanske tradicije kao drvodjelstvo, kazalište kabuki te izrada figura od papira origami.

Foto: Reuters

Prije službenog dijela stadionom se zaorila i legendarna antiratna pjesma Johna Lennona i Yoko Ono iz 1971. godine "Imagine" u izvedbi Angelique Kidjo, Alejandra Sanza, Johna Legenda i Keitha Urbana, a upečatljivo je bilo i "oživljavanje" piktograma koji predstavljaju svaki od 33 sporta koji su u programu Igara.

23.07.2021., Japan, Tokio - Svecana ceremonija otvorenja Olimpijskih igra Tokio 2020 na Olimpijskom stadionu u Tokiju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon kraćih govora predsjedice Organizacijskog odbora Igara Seiko Hashimoto i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha, Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito. On je tako ponovio ulogu svog djeda Hirohita koji je otvorio OI 1964. održane također u Tokiju.

Olimpijsku prisegu u ime sportaša položili su atletičar Ryota Yamagata i stolnotenisačica Kasumi Ishikawa, dok je olimpijsku zastavu na stadion unijelo šestero sportaša koji su predstavljali pet kontinenata i reprezentaciju izbjeglica - Aziju Kento Momota (badminton), Oceaniju Elena Galiabovitch (streljaštvo), reprezentaciju izbjeglica Cyrille Tchatchet (dizanje utega), Amerike Paula Pareto (džudo), Afriku Mehdi Essadiq (triatlon) i Europu Paola Ogechi Egonu (odbojka).

> Pogledajte TOP 10 zanimljivosti o Olimpijskim igrama!

Samo ključni događaji
KRAJ SVEČANOG OTVARANJA

Nakon gotovo 4 sata spektakularnog progama u Tokiju su paljenjem olimpijskog plamena službeno otvorene 32. ljetne Olimpijske igre. 

11 tisuća sportašica i sportaša iz 205 zemalja svijeta do 8. kolovoza predstavljat će svoje zemlje u 50 disciplina.

Hrvatske boje branit će 59 predstavnica i predstavnika, a sve vijesti iz Tokija, kao i rezultate i zanimljivosti možete pratiti OVDJE.

UPALJEN OLIMPIJSKI PLAMEN

Čast da donese olimpijsku baklju i upali plamen pripala je mladoj tenisačici Naomi Osaki!

Mlada sportašica baklju je preuzela od brojnih istaknutih japanskih sportaša, ali i zdravstvenih djelatnika koji su plamen pronijeli stadionom.

121 dan putovala je baklja iz Olimpa u Grčkoj, a nosilo ju je 10 tisuća ljudi.

PEDESET PIKTOGRAMA

Svaki od olimpijskih sportova sada se kratko prestavlja nizom kratkih piktograma koji se izvode uživo. 

STIGLA JE OLIMPIJSKA ZASTAVA

6 sportašica unijelo je zastavu Olimpijskih igara. Karakterističnih 5 krugova u različitim bojama na bijeloj podlozi olimpijske zastave predstavljaju sve naseljene kontinente.

 

CAR NARUHITO

Japanski car Naruhito otvorio je Igre čime je završen još jedan segment programa.

 

Proglašavam 32. ljetne Olimpijske igre otvorenima.

IGRE TEK POČELE, VEĆ SKANDAL

Sportaš rodom iz BiH izbačen iz Olimpijskog sela, optužili ga za seksualno uznemiravanje.

Više o tome čitajte OVDJE.

THOMAS BACH

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora poručio je:

Danas je trenutak nade. Konačno smo svi zajedno. Sportaši iz 205 međunarodnih olimpijskih saveza i momčad izbjeglica živit pod istim krovom. Sport ima nevjerojatnu snagu ujedinjenja. 

GOVORI DOMAĆINA

Nakon glazbeno-scenskog spektakla slijedi govor domaćina, predsjednice odbora Igara, Hashimoto Seiko.

Nakon izazova slijedom događanja Igre se konačno otvaraju. Cijeli svijet se suočio s golemim izazovom, pandemijom koronavirusa, zato bi željela izraziti zahvalnost svima, pogovoto zdravstenim djelatnicima. Nada je povezala srca i zato su ove igre moguće.

1824 DRONA!

Spektakl na nebu iznad Tokija. Japanci su još jednom pokazali da su među najboljima na svijetu po pitanju tehnologije! Gotovo dvije tisuće dronova kreiralo je logo Igara, zatim se logo pretvorio u zemaljsku kuglu!

Cijeli spektakl odvija se uz stihove Johna Lennona i pjesme 'Imagine'

'UJEDINJENI U RAZLIČITOSTI'

Nakon predstavljanja više tisuća ovogodišnjih Olimpijaca, vrijeme je za drugi dio scenskog spektakla nakon kojeg slijedi vrhunac večeri - paljenje Olimpijskog plamena! 

Još se ne zna kome će pripasti ta čast.

'NOVI' MOTO

Kraj predstavljanja zemalja sudionica obilježilo je predstavljanje 'novog', dopunjenog slogana. Uz uobičajeni Olimpijski moto 'Brže, više, jače' dodana je i riječ 'zajedno'

Organizatori su poručili kako u ovim vremenima time žele iskazati solidarnost koje Igre nose

JAPANCI POSLJEDNJI

Preko 500 japanskih predstavnika izašlo je na stadion u Tokiju. Delegacija domaćina je 206. po redu, ujedno i posljednja. 

Na Igrama sudjeluje 11 tisuća sportašica i sportaša.

IZAŠLA I BiH

Susjednu Bosnu i Hercegovinu predstavljat će 7 sportašica i sportaša predvođenih sjajnim atletičarem Amelom Tukom.

23.07.2021., Japan, Tokio - Svecana ceremonija otvorenja Olimpijskih igra Tokio 2020 na Olimpijskom stadionu u Tokiju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

IZAŠLI I SUSJEDI SLOVENCI

Naši susjedi izašli su na olimpijski podij.U delegaciji je i nevjerojatni košarkaš Luka Dončić. Inače, prije same ceremonije Slovenci su 'upali' u proleme. Naime, htjeli su nositi dvije zastave, svoju nacionalnu te zastavu Europske unije, međutim, organizator im je to odbio. 

Više o tome čitajte OVDJE.

23.07.2021., Japan, Tokio - Svecana ceremonija otvorenja Olimpijskih igra Tokio 2020 na Olimpijskom stadionu u Tokiju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

TISUĆE JAPANACA PROSVJEDUJE

Ne želimo Olimpijske igre - uzvikuju prosvjednici koji smatraju da se Igre zbog situacije s koronavirusom ne bi trebale održati. Više o tome čitajte OVDJE

Foto: Reuters

TKO JE NAJBOLJI?

Naša delegacija upravo se javila sa stadiona. Pogledajte što su poručili.

IZAŠLA JE I HRVATSKA

Našu zastavu nose Sandra Perković i Josip Glasnović. Hrvatska delegacija u Tokiju broji 59 sportaša, od kojih je 20-ak prisutno na Otvaranju.

Foto: Reuters

POSEBAN DAN ZA SANDRU

Sandra Perković postat će prva sportašica u povijesti Hrvatske koja će nositi nacionalnu zastavu na Otvaranju. No, za Sandru ovaj dan ima još jedno posebno značenje..

GRCI IZAŠLI PRVI

Čast da prvi ponesu zastavu imali su Grci, nacija od koje su Igre i potekle.

ZANIMLJIVA TRADICIJA

Drvo koje se koristilo za izradu olimpijskih prstenova dolazi od stabala uzgojenih iz sjemena koje su donijeli međunarodni sportaši posljednji put kada je Tokio bio domaćin Olimpijskih igara.

INTONIRANA JE I HIMNA

Japanska zastava stigla je na stadion

 

 

KORONAMJERE

Na otvaranju je znatno manje izvođača, ali domaćini to nadoknađuju vizualnim efektima.

23.07.2021., Japan, Tokio - Svecana ceremonija otvorenja Olimpijskih igra Tokio 2020 na Olimpijskom stadionu u Tokiju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

STIGAO JAPANSKI CAR

Stigao je japanski car Narahito, kojeg je dočekao predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Car je bio prisutan posljednji put kada su Igre održane u Tokiju, 1964. godine. Bio je na nekim događajima u dobi od četiri godine.

Zastava Japana je iznesena na stadion.

POČELO JE!

Počela je svečanost otvaranja. Domaćini su pripremili više od 3 sata programa!

GUST RASPORED

Ovdje pogledajte kompletan raspored nastupa hrvatskih sportašica i sportaša. Sportaše očekuje gust raspored, a gledatelje velika vremenska razlika.

SUNCE ZALAZI, IGRE DOLAZE

Stižu prekrasne fotografije iz japanske prijestolnice.

NATJECANJA SU VEĆ POČELA

Veslač Damir Martin prvi je hrvatski sportaš koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Martin je pobijedio u prvoj kvalifikacijskoj utrci u disciplini samac, u kojoj brani olimpsko srebro, s vremenom od 7:09.17 minuta.

Četvrtfinale samca je na programu za dva dana.

TKO ĆE NOSITI BAKLJU?

Već mjesecima u Japanu kruže razne glasine o tome, a najviše se spominje ime tenisačice Naomi Osake (23), dvostruke pobjednice Australian Opena (2019, 2021) i US Opena (2018, 2020). Ona je najpoznatija japanska sportašica u svijetu, a prema magazinu Time jedna od najutjecajnijih osoba u svijetu u posljednje dvije godine.

 

SAMO 1000 GLEDATELJA

Na ovom grandioznom sportskom objektu kapaciteta 80 tisuća gledatelja na tribinama neće smjeti biti više od 1000 ljudi pa će redateljima trebati puno scenografske čarolije da to ne bode u oči. No, više od toga Japance brine što su, samo dan prije otvaranja, morali otpustiti direktora ceremonije otvaranja. A riječ je o teatarskom režiseru s komičarskom karijerom iz koje je, iz daleke 1998., stigla neugodna informacija o tome kako se dotični na jednom svom stand-up nastupu sprdao na temu Holokausta.

23.07.2021., Japan, Tokio - Svecana ceremonija otvorenja Olimpijskih igra Tokio 2020 na Olimpijskom stadionu u Tokiju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

SVE JE SPREMNO!

Na impresivnom Nacionalnom stadionu, u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu, danas će u Tokiju započeti svečanost otvaranja 29. Ljetnih olimpijskih igara. Možda će vas zbuniti termin da su to Igre 32. olimpijade, no valja znati da je olimpijada razdoblje od četiri godine i da troje Igre, zbog svjetskih ratova (1916., 1940. i 1944.), nisu održane pa su ovo 29. koje će se dogoditi. Ako Bog i delta-soj to dopuste.

Komentara 17

PE
Pears
13:57 23.07.2021.

Ne hvala,gledam masovne prosvjede u Francuskoj zbog nametanja kovid -potvrda.

IN
Indy500
14:02 23.07.2021.

Posle 5 minuta nisam više mogao gledati... nekako mi je mračno i tužno onako transhumano.

PP
Preodgojen_Povratnik
13:13 23.07.2021.

Gledajte, i stave lažan link. Svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije