Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2. PRETKOLO KL

Rijeka i Osijek fantastični u uzvratima. Obje momčadi nastavljaju svoj europski put

Rijeka: HNK Rijeka i Dukagjini u drugoj utakmici 2. pretkola UEFA Konferencijske lige
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/16
03.08.2023.
u 22:26

Osijek je odigrao uzvratni susret drugog pretkola Konferencijske lige protiv mađarskog Zalaegerszeg TE-a. Hrvatska momčad iz prvog susreta odigranog u Opus Areni donijela je prednost od 1:0 i u Mađarskoj izborila prolaz u iduću fazu natjecanja rezultatom 2:1. S početkom u 20:45 Rijeka je na Rujevici u uzvratnoj utakmici ugostila Dukagjini protiv kojeg su u na Kosovu slavili rezultatom 1:0. Ovoga puta uslijedila je potpuna dominacija hrvatske momčadi koja je na domaćem terenu zabila čak šest golova, a primila tek jedan

Nogometaši Osijeka izborili su plasman u 3. pretkolo Konferencijske lige nakon što su u obje utakmice drugog pretkola pobijedili mađarski Zalaegerszegi TE. Nakon 1-0 slavlja na Opus Areni, Osijek je u uzvratu na ZTE Areni pobijedio sa 2-1. Za Osijek su zabili Bence Gergenyi (9-ag) i Josip Špoljarić (73), dok je pogodak za domaćine zabio Eduvie Ikoba (82). U trećem pretkolu Osijek će igrati protiv turske Adane Demispor koja je CFR Cluj svladala s ukupnih 3-2 (1-1, 2-1).

Stjepan Tomas je u odnosu na prvi susret napravio dvije zamjene. U momčadi su od prve minute zaigrali Stefanos Evangelou i Petar Pušić, dok su na klupi ostali Kristian Fućak i Kristijan Lovrić. Što se Mađara tiče, promijenili su samo vratara. Umjesto Zsombora Senka povjerenje je dobio Marton Gyurjan.

GALERIJA Rijeka izvrsnom predstavom na Rujevici izbacila Dukagjini

Rijeka: HNK Rijeka i Dukagjini u drugoj utakmici 2. pretkola UEFA Konferencijske lige
1/16

Osijek gotovo nije mogao bolje otvoriti susret. Već u devetoj minuti stigao je do prednosti. Darko Nejašmić je sjajnom dugačkom loptom uposlio Miju Caktaša koji je pobjegao mađarskoj obrani, izašao sam ispred domaćeg vratara, te pucao. Gyurjan je obranio, međutim lopta se odbila u Gergenyja i završila u mreži.

Osijek je u 17. minuti imao novu prigodu. Oleksander Drambajev je projurio po lijevoj strani, ušao u kazneni prostor i povratnom loptom uposlio Pušića koji je pucao sa 12-13 metara, no Gyurjan je sjajno obranio.

Prvi ozbiljniji pokušaj Mađari su imali u 25. minuti, iz slobodnog udarca je pucao Szabolcs Szalay, no nije bio precizan. U 41. minuti Caktaš je imao veliku priliku, Šime Gržan je ubacio s desne strane, a Caktaš na drugoj vratnici loše pucao glavom.

VEZANI ČLANCI:

Najbolju priliku u prvom dijelu ZTE je imao u sudačkoj nadoknadi prvog dijela kada je glavom pucao Mate Sajban, ali je Marko Malenica bio siguran. Domaćin je žustrije krenuo u nastavak i u uvodnim minutama drugog poluvremena ZTE je imao dvije prilike. U 47. minuti je pucao Szalay, ali je Malenica sjajnom reakcijom spriječio izjednačenje. Tri minute kasnije Ikoba je pucao iz blizine, ali nije dobro zahvatio loptu.

Blizu izjednačenja domaćin je bio i u 61. minuti, Matyas Tajti je snažno opalio sa 18 metara pogodivši vratnicu. Osijek je u nastavku vrebao prilike iz kontri i priliku je dočekao u 73. minuti.

Puno je toga napravio Nejašmić koji je osvojio loptu na desnoj strani, prošao dvojicu igrača, te krasnom dijagonalom pronašao Gržana na lijevoj strani. Ovaj je ušao u kazneni prostor te povratnom loptom uposlio Špoljarića koji je zabio klubu u kojem je prije dvije sezone bio na posudbi.

Osam minuta prije kraja susreta ZTE je smanjio. Loše je u kaznenom prostoru reagirala gostujuća obrana, što je iskoristio Eduvie Ikoba i uz malo sreće zabio za smanjenje vodstva. Krenuli su potom Mađari na sve ili ništa, no više nije bilo golova.

VEZANI ČLANCI:

Rijeka u potpunosti "pregazila" Dukagjini 

Nogometaši Rijeke izborili su plasman u 3. kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu pobijedivši kosovski Dukagjini s 6-1 (3-1) u uzvratnom dvoboju odigranom u četvrtak na Rujevici te je ukupan rezultat dvije utakmice 7-1 za hrvatsku momčad.

Vodeći pogodak za Riječane postigao je Marco Pašalić u 27. minuti. Prednost je u 39. minuti udvostručio Franjo Ivanović. Gosti su smanjili na 2-1 u 42. minuti, a strijelac je bio Iljasa Zulfiji. Svojim drugim pogotkom, nakon sjajne solo akcije, Franjo Ivanović je u trećoj minuti sučevog dodatka na kraju prvog dijela ponovno donio Riječanima prednost od dva pogotka. 

Dvadesetak minuta trebalo je momčadi Sergeja Jakirovića da se razmaše i počne ozbiljno, u valovima ugrožavati vrata gostiju s Kosova.  U 16. minuti je Toni Fruk preciznim udarcem s dvadesetak metara natjerao gostujućeg vratara Kenana Haxhihamzu na prvu intervenciju.

VEZANI ČLANCI:

Marco Pašalić je svoj gromovit udarac prvi put okušao u 20. minuti, ali je lopta prošla uz vratnicu. U 26. minuti je iz još veće udaljenosti natjerao Haxhihamzu na novu obranu, a nakon udarca iz kuta Rijeka je povela. Lopta je odbijena na 12-13 metara od vrata, natrčao je Pašalić i ljevicom ju neobranjivo poslao pod gredu.

Taj je pogodak bio okidač za napade domaće momčadi i opasne situacije pred vratima Dukagjinija, koje su se nizale jedna za drugom. Tako je Lindon Selahi u 30. minuti ubacio pred vrata, ali je Franjo Ivanović, koji je dobio prednost pred Obregonom, promašio loptu. Dvije minute poslije Selahi je okušao svoj udarac, ali je lopta prohujala pokraj vratnice. U 33. minuti Haxhihamza je obranio udarac Ivanovića iz kaznenog prostora, a potom i pokušaj Selahija koji je bio prvi na odbijenoj lopti.

Slična situacija je bila u 37. minuti. Prvi udarac uputio je Niko Janković, a gostujući čuvar mreže je kratko odbio loptu na kojoj je prvi bio Ivanović. No, 19-godišnji napadač u odličnoj situaciji nije bio precizan. Dvije minute poslije Pašalić je pucao glavom nakon ubačaja Jankovića, ali je lopta odsjela na gredi. No, u nastavku akcije završila je u mreži. Janković je ponovno bio u ulozi asistenta. Odličnom loptom je pronašao Ivanovića koji se sjurio sam prema vrataru Haxhihamzi i hladnokrvno ga svladao za 2-0.

VEZANI ČLANCI:

Iako su djelovali prilično bezazleno, nogometaši Dukagjinija su u 42. minuti odigrali kontranapad koji je rezultirao pogotkom. Loptu je na desnom boku dobio najopasniji gostujući napadač Iljasa Zulfiji. Došao je do 17-18 metara, kad je odlučio pucati. Uz njega su bili Goda i Banda koji su pokušali blokirati udarac. Bandu je lopta pogodila u stopalo, promijenila putanju i u visokom luku, preko Nediljka Labrovića, završila od grede u mreži.

Franjo Ivanović je vrlo dobru predstavu okrunio još jednim pogotkom u prvom poluvremenu. Primio je loptu izvan kaznenog prostora, gdje se driblingom oslobodio prvog čuvara, a potom naišao na drugog i također ga izbacio iz ravnoteže. Kad je pred njim ostao još samo vratar Haxhihamza, Ivanović je lijevom nogom pogodio donji lijevi kut gostujućeg gola.

S onih 1-0 iz Prištine i ukupnih 4-1, već je na poluvremenu bilo jasno da će Rijeka nastaviti svoj europski put. No, to nije zadovoljilo trenera Jakirovića i njegove igrače koji su najavili iskupljenje za lošije izdanje u prvenstvenom srazu s Hajdukom. I upravo to su i podarili svojim navijačima kojih se okupilo gotovo sedam tisuća.

Riječani su nastavili napadati, a plod njihove agresivnosti bila su još dva, a možda i tri pogotka. Naime, u 59. minuti je odlično ubacio Marco Pašalić s desne strane, a na suprotnoj vratnici najviši je u skoku bio Francuz Nais Djouahra i glavom poslao loptu prema golu. Vratar Haxhihamza je učinio sve kako bi spriječio pogodak. Kako na ovoj utakmici nije bilo ni gol-tehnologije, ni pomoći VAR-a, a sjevernoirski sudački trojac nije reagirao, pogotka nije bilo. No, dojam je s televizijske snimke da je lopta prešla punim obujmom preko gol-crte.

VEZANI ČLANCI:

No, u 64. minuti nikakve dileme nije bilo. Na novi dobar ubačaj Pašalića gostujući vratar je loptu odbio, ali je prvi na njoj bio Bruno Goda i glavom ju poslao u mrežu. I Nais Djouahra se u 81. minuti upisao u strijelce. Najveći dio posla obavio je Franjo Ivanović, a Djouahri je ostalo samo pogoditi nebranjenu mrežu.

Stoti nastup Riječana u europskim natjecanjima začinio je Franjo Ivanović svojim "hat-trickom" u drugoj minuti sučevog dodatka, kad je na asistenciju Adriana Libera postigao svoj treći, a šesti riječki pogodak na ovoj utakmici. Prigodno, time je Rijeka došla do najuvjerljivije pobjede u europskim nastupima i prvi put u međunarodnim natjecanjima postigla šest pogodaka na jednoj utakmici. Dvoboj na Rujevici pratilo je 6827 gledatelja, a sudio je Jamie Robinson iz Sjeverne Irske.

Strijelci: 1-0 Marco Pašalić (27), 2-0 Franjo Ivanović (39), 2-1 Iljasa Zulfiji (42), 3-1 Franjo Ivanović (45+3), 4-1 Bruno Goda (64), 5-1 Nais Djouahra (81), 6-1 Franjo Ivanović (90+2)

VIDEO Dinamo pobijedio Astanu i uvjerljivo prošao u 3. pretkolo Lige prvaka (0:2)

Komentara 11

NE
Neretva93
20:39 03.08.2023.

To je gotovo

OL
olujasviholuja2
19:31 03.08.2023.

Hajmo Osijek

Avatar Stradun
Stradun
17:04 03.08.2023.

Slavonci, sretno.Morate postići zgoditak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije