Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Dario Šimić bez dlake na jeziku: 'Treba nam stadion! Da pojačavamo Dinamo s milijun eura? Ne ide to tako...'

Zagreb: Dario Šimić gostovao je u studiju Večernji TV-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/8
29.03.2024.
u 13:23

'Dobro da su nas u Ligi prvaka uopće pustili da igramo na Maksimiru. Dok je Dinamo rješavao situaciju unutar svojih redova, drugi su gradili svoje stadione i kampove. I sad to treba kompenzirati'

Velika Subota, 19.30 sati, stadion u splitskom Poljudu. Derbi 28. kola domaćeg nogometnog prvenstva odigrat će Hajduk i Dinamo. Bit će to još jedna u nizu utakmica pred rasprodanim tribinama splitske ljepotice, prva u nizu velikih. Jer, već u srijedu isti će se suparnici na istom mjestu naći i u polufinalu Kupa. Hajduk potom ide na Rujevicu u goste Rijeci, a nas čeka izuzetno uzbudljiv posljednji "krug" prvenstva u kojem će se razriješiti pitanje novog (ili starog/novog) prvaka Hrvatske.

Dan prije velike utakmice na Poljudu u goste nam dolazi Dario Šimić. Prvi čovjek koji je za hrvatsku reprezentaciju upisao sto nastupa, nekadašnji kapetan plavih, a donedavno i sportski direktor kluba. Prokomentirat ćemo aktualne teme, najaviti derbi na Poljudu, ali i reći riječ-dvije o stanju u Dinamu nakon povijesnih izbora za Skupštinu i predsjednika kluba. Na njima je za novog čelnog čovjeka Dinama izabran Velimir Zajec.

- Nije bila ovako važna utakmica za jedne i za druge već dugo. Nitko ne želi izgubiti, preveliki su ulozi s obje strane. Nama je to zanimljivo gledati, ali ljudima koji rade za jednu i drugu stranu to nije lako. Naslov? Ne bih rekao da se oprašta od njega onaj tko izgubi. Dinamo mora pobijediti i u Varaždinu, Hajduk ima negativan rezultat spram Rijeke ali pozitivan nad Dinamom. Igraju se i derbiji na Rujevici, Rijeka ima dosta nezgodnih utakmica, a ima i situaciju lidera pa mora to održavati. Dinamo u nekim kalkulacijama može i odigrati neodlučeno, a to Splićanima ne paše. U boljoj je situaciji nego Hajduk koji će biti pod velikim pritiskom pred svojim navijačima - kaže Šimić.

Što bi moglo presuditi? Taktika, neki pojedinci? Petković, Livaja?

- Sve će biti važno. Igrači će odigrati najveću ulogu. Tu je Dinamo u nekoj maloj prednosti jer ima igrača koji su igrali takve utakmice. Hajduku fale izostanci Melnjaka, Uremovića, Žapera, to će oni teže nadoknaditi. To je stvar trenutka, igra se 90 minuta... Naravno, forma će igrati ulogu. Sve te stvari će se zbrajati. Treba vidjeti kakva će biti ideja kod trenera. Hajduk ovu zimu ne igra onako kako smo mislili da će nastaviti. Dinamo je imao križni put, od momčadi, Europe, tih 16 utakmica u Europi je stvarno neki drugi nogomet. Sve su to iznijeli, dosta je bilo i nesreće za Jakirovića, kod one ozljede Petkovića, recimo... Postoji tu dosta stvari. Dinamo dolazi u prednosti na Poljud, moje je mišljenje.

Rijeka? Lider prvenstva ne misli stati.

- Neki su očekivali pad Rijeke u drugom dijelu sezone, Rijeka je to zadržala. Ima jasnu viziju u igri, momčad je satkana od dosta naših igrača i svi dobro igraju. Vidi se ruka trenera kada svaki igrač diže svoju formu. Nekad se očekivalo da Sopić igra defanzivan nogomet, ali pokazalo se da zna stvarati igru, on drži atmosferu i sve to izgleda dosta dobro. Trener je prebitan, a on radi dobar posao. Nije još ostalo puno do kraja. Sad bih rekao da su tu, šahovskim riječnikom, dva pijuna fore za Sopića. Pojačali su se, došao je Marić, iskusan igrač iz talijanske lige, tu je Pjaca, Pašalić, Galešić... Nisu oni došli tek tako, to su sve gotovi igrači.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Strani suci? Što naš gost misli o potezu Saveza da se delegiraju stranci?

- To govori da je Savez otvoren, da nema zakulisnih igara, nego da se želi nešto napraviti. Savez ima odgovornost, mora razvijati tu sudačku organizaciju ako je pod njim. Moraš delegirati najbolje, raditi na tome, to je isto kao nogometna momčad, da bi rezultat bio što bolji. VAR može ispraviti neke greške, ali veliki je pritisak tu. Svatko želi biti prvak, stvaraju se tenzije i kojekakve teorije zavjere. Možda bi u nekim drugim ligama te greške prošle lakše nego kod nas.

Šimić je sedam mjeseci bio sportski direktor Dinama, je li sabrao dojmove nakon odlaska?

- Neće mi nitko zamjeriti, Dinamo je moj klub. Ja sam tu rođen i veliki sam dinamovac. Naravno da još uvijek imam dojmova. Ušao sam čistog srca. Neki bi rekli da je to bio krivi timing ili naivnost, ali nije to bilo tako. Ja sam dva dana prije Skupštine bio protiv ulaska u Dinamo. Kad si član Uprave Dinama, imaš obveze, ali nemaš nikakva prava jer ne možeš sam donijeti nikakvu odluku. Svjestan toga, ipak ulazim unutra s prvim ciljem da se dobije Skupština. E sad, je li suradnja s Vlatkom Peras bila dobra? Ja bih rekao, bolja od očekivane. Nisam poznavao ljude, nisu ni oni mene. Zašto bi to bilo idealno? Neko povjerenje se stvara godinama, mora proći vrijeme. Ušao sam s motivom da se dobije Skupština. Mene se nešto pitalo, sudjelovao sam u radu i mislim da smo se ponašali vrlo odgovorno sa sportske strane. Nažalost, dogodilo se ono što je, onaj AEK. Sve se svelo u pet minuta. Igrali smo fenomenalno, primimo dva gola u pet minuta. Derbi s Hajdukom smo trebali dobiti 3:0, izgubimo 2:1. To su preveliki potresi, ali mogli su se dogoditi bilo kome. Doveli smo Igora Bišćana koji je podignuo momčad i osvojio titulu. Digao je vrijednost Šutalu, Petkoviću,. Livakoviću i Ivanušecu. Dinamo je tiu uprihodovao s Gvardiolom oko 47 milijuna eura koji dolaze.

Što dalje? 

- Sad je ušla nova ekipa sa Zajecom na čelu. Vidim da okupljaju. Vidim da se ne razbacuju riječima i obećanjima. Svjesni su svega onoga što ih čeka. Okupljaju dobre ljude, Kamenski, Vedriš, Gregurić, ljudi iz IO... No, trebat će im vremena. Ne može se druga momčad napraviti jučer da bi odmah sutra bili rezultati. Trebat će 3-4 godine, ja se nadam da će javnost prepoznati želju i trend. Nemamo stadion. Mi smo razina Lige prvaka, a dobro da su nas uopće pustili da igramo na Maksimiiru. Dođeš igrati protiv AEK-a, svi želimo pobijediti, a oni imaju 28 tisuća pretplatnika, dođe im 25 milijuna svake godine da investiraju u momčad. Koga mi možemo dovesti. Za milijun eura da pojačamo Dinamo? Tu je puno stvari, a temelj svega je stadion. Moramo ga izgraditi, kamp za igrače, oformiti drugu momčad, da bi Dinamo egzistirao na pravim temeljima. Dok je Dinamo rješavao svoju situaciju u klubu, drugi su klubovi gradili svoje kampove i stadione, a sada to Dinamo treba iskompenzirati.

Ovog ljeta Dinamo je imao teške izazove kada su u pitanju pojačanja u momčadi.

- Prvotna cijena za Stojkovića i Kačavendu u Lokomotivi bila je 11 milijuna eura. Kako da to platimo? Nije lako platiti igrača pet milijuna eura, to je vrlo veliki zalogaj čak i za Dinamo. Ja s Dinamom nikada nisam kalkulirao. To je nemjerljivo, biti dio prijelaznog roka Dinama, biti tu kada se igraju europske kvalifikacije. To te jako brzo izgradi. Uvijek sam tu što god mogu pomoći, dapače. Klub treba ići prema zdravim temeljima, a sada su se stvorili preduvjeti da se ide u tom smjeru. 

Komentara 6

Avatar Provokator1
Provokator1
12:35 29.03.2024.

Dao si značajan doprinos teškog razdoblja svojom nesposobnosti....

BL
blekpanther
14:58 29.03.2024.

Bišćan povećao vrijednost Šutalu, Petkoviću, Livakoviću, Ivanušecu, i podigao momčad, ako me pamet služi Bišćan je preuzeo Dinamo na prvom mjestu a nikakvu igru pod njegovim vodstvom nismo vidili Dinamo bi trebao tu sezonu biti prvak bez trenera! Livaković i Ivanušec prodani ispod svake cijene Šutalo mogao još bolje a Petkovića nisu ni uspjeli prodati! Znači moj Šimiću čitamo nešto štone odgovara stvarnosti!

KL
Klasa
14:41 29.03.2024.

Nažalost, Dinamo se polako pretvara u GNK Ajdug. BBB, ulica…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije