Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U STUDIJU VEČERNJEG LISTA

Nikola Jurčević: Od euforije do depresije, sve nam je fatalno i u državi i u nogometu

Zagreb: Nogometni trener Nikola Jurčević
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
19.08.2022.
u 13:45

- Naši igrači su traženi jer nisu šablonizirani. Traženi su zbog imaginacije, tehničkih karakteristika. Vrlo teško je Luku Modrića šablonizirati. On igra svoju igru koju nijedan igrač ne može pročitati i zato je izvrstan - ističe Jurčević.

U studiju Večernjeg lista razgovarali smo s hrvatskim trenerom i bivšim nogometašem Nikolom Jurčevićem

Komentar utakmice Villarreala i Hajduka u Valenciji?

- Sad kada je sve završilo mislim da Hajduk može biti apsolutno zadovoljan s konačnim rezultatom 4:2. Naravno da Villarreal ostaje apsolutni favorit i pred uzvratnu utakmicu, ali kada se sjetimo prvog poluvremena u kojem se činilo da će utakmica otići u vrlo neugodnom smjeru za Hajduk. Moglo je biti i 6 ili 7:1. Ovaj gol i šanse u završnici su popravile dojam i atmosferu pred uzvrat na rasprodanom Poljudu.

- Znamo da je Villarreal odlična ekipa koja je lani u Europi pobijedila Juventus i Bayern, ali ipak sam očekivao malo bolju prezentaciju Hajduka. Osobito kada sam vidio da je Villarreal bez pet ili šest standardnih prvotimaca - započeo je Jurčević.

Valdas Dambrauskas dao je zanimljivu izjavu nakon utakmice: "Pazite što ću vam reći, u Splitu će biti potpuno drugačija priča."

- Valdas je jako pametan i daje jako dobre izjave nakon Hajdukovih lošijih utakmica i poraza. Brzo okreće priču prema sljedećim susretima. Upravo tome je pridonio posljednji Hajdukov pogodak za 4:2. U Splitu će to biti vatrena atmosfera, pun Poljud i nema razloga ne nadati se da mogu poljuljati jednu takvu ekipu kao što je Villarreal.

- Naravno, ako ćemo gledati po nekoj racionalnoj i logičnoj analizi igre Hajduka i Villarreala moramo bit objektivni i reći da je Villarreal jači za dvije ili tri klase. Međutim, Villarreal je lani bio tek sedmi u španjolskom prvenstvu, nisu oni neranjivi. Ako u Španjolskoj mogu izgubiti od Alavesa ili Granade koji nisu nešto puno bolji od Hajduka, onda se može nadati.

Usporedio je Jurčević Hajdukovu situaciju s jednom utakmicom iz svoje bogate karijere.

- S Bešiktašem sam igrao protiv Liverpoola koji je tada bio puno jači od nas. Izgubili smo 1:0 u prvom susretu, a onda u uzvratu u Istanbulu u atmosferi sličnoj poljudskoj, Liverpool promaši tri stopostotne šanse. Mi zabijemo gol za 1:0 i tada nastupa opće ludilo. Utakmica je otišla u produžetke i pobijedili smo moćni Liverpool.

Kako biste vi postavili formaciju prije ovakve utakmice?

- Dambrauskas će se mučiti s time. Vidjeli smo jučer, kada se Hajduk pokušao duboko braniti, Villarreal je našao prostor u šesnaestercu i učinio ih nemoćnima. Kad su izašli van s malo više igrača, sijevnula je kontra i zabili su gol. S Villarrealom se ne može nadigravati, treba se organizirano braniti, smanjiti prostor i na polukontre i kontre doći do svojih prilika.

Što se može pozitivno izvući iz sinoćnje utakmice s Villarrealom?

- Stipe Biuk je zasigurno dobitak. Zabio je sretan i spretan pogodak, ali u nekoliko je situacija pokazao pozitivnu drskost i samopouzdanje, dao naznaku svog veliko talenta. Potrebno mu je još malo mirnoće u završnici i bit će igrač za veći domet od Hajduka.

Komentar Dinamove utakmice protiv Bodo/Glimta u Norveškoj

- Dinamo u Europi igra promjenjivo. Vidi se da ima međunarodno iskustvo jer i kad ne igra tako dobro utakmica ostaje u egalu. Nije Bodo otišao na 2 ili 3:0 nego je sve otvoreno za uzvrat u Maksimiru. Europske utakmice treba gledati drugačije od ovih ostalih. U podsvijesti te drži 0:0, pozitivan rezultat, međutim kad primiš gol za 1:0 dolazi do mentalne promjene u problemu si, u grču. Ne znaš treba li nešto mijenjati ili čekati uzvrat u Zagrebu jer jedan razlike je dohvatljivo - komentira Jurčević Dinamovu situaciju pred uzvrat na Maksimiru.

Koliko će nedostajati Mišić?

- On je jedna vrsta plejmejkera koji dijeli lopte, daje dijagonale, jako dobro drži poziciju i teško mu je pronaći zamjenu. Ademi i Gojak se nameću, ali nisu takav tip igrača. Vole otići u protivnički šesnaesterac što Mišić ne radi već drži poziciju. Ljubičić je odigrao premalo utakmica na toj poziciji u Dinamu da bi Čačić riskirao s njime u ovako važnoj utakmici. To su dileme koje se vrte po Čačićevoj glavi. Uz dilemu Petković ili Drmić. Očekujem prolaz Dinama na iskustvo i kvalitetu. Očekivao sam da će Bodo biti jedna tvrda momčad kao nekad Rosenborg, ali Dinamo je kvalitetniji od njih i očekujem prolaz. Dajem im šansu oko 60, 70 posto.

- Norvežani igraju kao ekipa. Imaju sustavni rad. Nema ultra pritiska, nema individualne kvalitete, ali momčadski su sjajni. Dinamo je favorit zbog boljih individualaca. 

Usporedio je organizacijsku razinu skandinavskih ekipa koje sve češće igraju Europu i naših ekipa s izvrsnim pojedincima.

- Mislim da mi ni ne možemo doći na njihovu razinu, ni tražiti to. Naši igrači su traženi jer nisu šablonizirani. Traženi su zbog imaginacije, tehničkih karakteristika. Vrlo teško je Luku Modrića šablonizirati. On igra svoju igru koju nijedan igrač ne može pročitati i zato je izvrstan. Jednako tako i instinktivan način zabijanja golova Davora Šukera...

Derbi kola Dinamo ili Osijek?

- Dao bih prednost Dinamo zbog situacija u klubovima, ali ne bih otpisao Osijek jer ima igračku supstancu, trenera i kvalitetu. Treba im samo jedan dobar rezultat da ih vrati, možda je to baš u Maksimiru. Ubila ih je utakmica protiv Kazahstanaca u Gradskom Vrtu i ona je uzrok svih rezultatskih problema Osijeka i loše situacije u klubu i oko njega. Međutim, klub je stao iza Bjelice. Vidjet ćemo je li to na dulje razdoblje ili samo kozmetička izjava. Ako se vrati iz Maksimira neporažen ili ako pobijedi sve će se zaboraviti. U ovakvoj uskoj ligi za čas su oni sa osmog mjesta na drugom.

- Sve dobro što su radili proteklih godina palo je u vodu. Sve pojave u našem nogometu doživljavamo fatalnima. Svi igrači koji su bili dobri i trener i projekt odjednom ništa ne valja. U Hajduku je to specifično na svoj način, u Dinamu na svoj. Svugdje je prisutno i nažalost to je tako.

Ključne riječi

Komentara 5

ZO
zoranos
13:48 19.08.2022.

BTW Jurčevič mi je bio jedan od najdražih igrača iz vremena kada se NK Zagreb probijao u prvu Jugo ligu - on ju Jurčec. Ali brate kao trener je totalni antitalent! Ne znam trenera koji je dobio otkaz nakon samo par utakmica u i to u više klubova :)???!!! Vjerojatno nema autoritet, jer je onako miran, dobrica i igrači ga ne slušaju - pretpostavljam, ne znam u čemu je problem.

ZO
zoranos
13:42 19.08.2022.

Ono što meni nije jasno je kako mi svake godine gledamo istu stvar/problem i ne reagiramo??? Ispadanje naših klubova od Maltežana i Kazahstanaca (ajde Moldavce neću računati jer su pobjedili i Real Madrid) nije slučajno. Naši klubovi su puno bolji od njih ali u vrijeme utakmica nisu u formi jer je prenstvo tek počelo! Pa zašto ne pomaknemo kalendar tako da sezona završi 3 tjedna prije i počne onda 3 tjedna ranije? Da je tako nema šanse da bi Osijek i Hajduk ispadali od tih klubava unatrag par godina, a to su direktno gubici koje se broje u milijunima eura! Pa evo i Dinamo se mučio sa Makedoncima, ali eto ipak ima iskustvo pa se provukao. Što radi HNS? Mijenjajte kalendar - naši klubovi su prisiljeni igrati već druga pretkola i prvenstvo mora početi ranije zbog toga!

Avatar nekakav
nekakav
14:16 19.08.2022.

a jesi baš na luki našao naše igrače karakterizirati! luku se da blokirati, kao i svakog drugo igrača, sve ovisi o treneru kako će postaviti igru, badava luki 586 kontakata sa loptom o 97% točnih dodavanja, ako su ta dodavanja unatrag, a igrač koji treba loptu ju ne dobije, jer ga protivnik elegantno stavi u džep, blokira. naša liga je ok, jedini problem imamo sa prevelikim očekivanjima. novci nisu problem, ali zbog očekivanja se čini da jest. sva sreća da imamo dinamo, pa europa zna za nas u klupskom nogometu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije