Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wimbledonska trava

Uvijek se šiša na 8 mm visine, a o njoj se brine 28 stručnjaka

Grass is cut as courts are prepared for the Wimbledon tennis championships in London June 22, 2008. Play begins on Monday.  REUTERS/Kevin Lamarque   (BRITAIN) Picture Supplied by Action Images *** Local Caption *** 2008-06-22T173902Z_01_WIM20_RTRIDSP_3_TE
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
03.07.2016.
u 23:50

Zbog trave! Naime, sedmog dana turnira “sveta” wimbledonska trava ima svoj dan odmora kako bi što bolje izdržala do zadnjeg dana turnira

Znate li zašto je nedjelja na kraju prvog tjedna u pravilu slobodan dan (osim ako se ne moraju odrađivati odgođeni mečevi zbog kiše) za tenisač(ic)e na Wimbledonu?

Zbog trave! Naime, sedmog dana turnira “sveta” wimbledonska trava ima svoj dan odmora kako bi što bolje izdržala do zadnjeg dana turnira.

Ukupno je u All England clubu u funkciji 41 teren s travnatom podlogom (19 za potrebe turnira i 22 za treninge), a o terenima se 24 sata na dan brine 28 specijalista za travu. Trava se za vrijeme turnira šiša svakog dana na visinu od točno 8 milimetara, a visina trave u zimskom periodu iznosi 15 milimetara.

Ciklus priprema od 15 mjeseci

Fascinantan je podatak da ciklus priprema terena za turnir traje 15 mjeseci. Počinje u travnju prethodne godine. Trava raste u kontroliranim uvjetima, a onda se tri mjeseca prije turnira presadi na terene All England cluba.

– Čim turnir završi, mi se počnemo pripremati za idući. S wimbledonskom je travom stvar puno kompleksnija nego što to mnogi gledatelji, ali i sami igrači, misle – kaže Neil Stubley, šef tima zaduženog za terene.

Zanimljivo je da se trava za terene već šest godina ne proizvodi u Engleskoj, nego u Nizozemskoj, a dobivena je od tri sorte trave – i to iz Australije, Italije i SAD-a!

U jednom terenu 54 mil. travki

Najveći izazov tima za održavanje terena je kako travu, koja sama po sebi privlači vlagu, održavati skroz suhom.

– Radi postizanja željene brzine odskoka loptice, tlo čuvamo suhim i zbijenim tijekom trajanja turnira. Zato terene prekrivamo ceradom preko noći, a zalijevamo ih minimalno, kako bi trava “preživjela” – objašnjava Stubley.

Za potrebe wimbledonskih terena svake se godine zasije 10 tona sjemena trave, a Englezi su izračunali da najveći, centralni wimbledonski teren, sadrži 54 milijuna travki. 

Komentara 1

LU
Lujo123
08:32 04.07.2016.

Trava se za turnire priprema 15 mjeseci? Pa koliko mjeseci ima godina u engleskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije