Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA UEFA Dinamo - Spartak Moskva 0:1

Umjesto proljeća, Spartak je modrima najavio hladnu zimu

27.11.2008.
u 20:37

Svaka je Dinamova europska utakmica nosila naziv najvažnije utakmice sezone, a nerijetko su im se pripisivali i epiteti poput "utakmice desetljeća", "povijesne utakmice" i sličnih, ali sve redom bombastičnih. No, susret protiv moskovskog Spartaka na Maksimiru zaista može s pravom ponijeti jedan od tih epiteta. Pobijede li modri, pa čak i ako odigraju neriješeno, dugogodišnji san o europskom proljeću biti će bliži nego ikad.

Igra se kod kuće, pred, prema prvim najavama, na 90 minuta urnebesnog navijanja, spremnim Bad Blue Boysima, s novim trenerom koji dobro zna kako uspavani igrači Dinama dišu i koji, nadajmo se, zna što napraviti kako bi ih probudio. Na kraju svega, i protivnik je po mjeri. Spartak je daleko od dobre forme, a osmo mjesto u ruskom prvenstvu ide u prilog toj činjenici. Gubili su od svakakvih momčadi, ali to modrima ništa ne znači ako ne izgube i danas u Maksimiru.

Dinamo sigurno ima kvalitetu kojom bi otpratio Ruse kući bez bodova, a sebi ugrijao ovu hladnu zagrebačku večer. Emocija neće nedostajati. preveliki je ovo ulog, a prema obećanjima koja svakodnevno stižu iz modrog tabora, neće nedostajati niti trke, želje i svega onoga što igrači nisu pokazivali pod trenerskom palicom Branka Ivankovića, sada bivšeg trenera Dinama kojemu ipak ide dio priznanja za sve što je napravio s modrima, odnosno što ih je doveo tako blizu tom dugo nedosanjanom proljeću. Završni korak, onaj najteži, mora napraviti Marijan Vlak, čovjek koji to može i mora, a hoće li Dinamo, i može li Dinamo preskočiti Spartak i doći na korak do ostvarenja sna pratite uživo na Sportalu.

Dinamo - Spartak Moskva 0:1

Dinamo: Butina, Lovren, Bišćan, Drpić, Hrgović, Mikić, Vrdoljak, Badelj, Ibanez, Morales, Mandžukić

Zamjene: Kelava, Etto, Tomić, Balaban, Sammir, Tadić, Šokota

Trener: Marijan Vlak

Spartak: Pletikosa, Parshivlyuk, Fathi, Jiranek, Rodriguez, Pavlenko, Kovać, Kovalschuk, Saenko, Bazhenov, Prudnikov

Zamjene: Dzhanaev, Shishkin, Tranzlmajdan, Molyan, Zotov, Grigorev

Trener: Michael Laudrup

Sudac: Thorsten Kinhöfer (Njem)

Prvo poluvrijeme
I počelo je! Od samog početka gromoglasna podrška Bad Blue Boysa. Samo da tako vatreno bude i na travnjaku.

Rastrčano i otvoreno od samog početka, i to s obje strane što bi moglo značiti da nas očekuje dobra i atraktivna utakmica.

Mandžukić je izborio slobodan udarac na 20 metara od gola Pletikose. Pucao je Morales, lopta je preletjela živi zid, ali završila u sigurnim rukama Stipe Pletikose.

Uzvratio je minutu kasnije dalekometnim pokušajem Pavlenko. Brani Butina.

Dvije pomalo sporne odluke njemačkog djelitelja pravde koji nije dosudio dva evidentna prekršaja u korist Dinama. Bile bi to dvije lijepe prilike za postizanje pogotka iz prekida, ali što je tu je, igra se dalje.

Kakva prilika za Dinamo! Ibanez je sjajno proigrao Mandžukića s desne strane, napadač modrih odlično primirio loptu, ali njegov pokušaj loba odlazi iznad gola. Morao je Mandžukić bolje reagirati, bila je to mat pozicija.

Morales dolazi do lopte koju je na polovicu Rusa prenio Vrdoljak, ali njegov pokušaj brani Pletikosa.

Gosti su bolje započeli susret, ali modri su se ipak sabrali i sada ostavljaju dojam opasnije momčadi. Rusi se sada uglavnom koncentriraju na duge lopte prema isturenim napadačima. Obrana Dinama zasad izgleda prilično dobro, ali često smo imali takav slučaj posljednjih godina. Pad koncentracije i dječje bolesti su ono na što se mora obratiti pozornost i pokušati izbjeći.

Badelj je dugo petljao s loptom u kutu, ali na kraju je ipak izborio udarac iz kuta. U nastavku akcije je Ibanez izborio prekršaj. Nova prilika iz prekida. Dobar centaršut Argentinca, ali visoki ruski braniči otklanjaju opasnost pred svojim golom.

Nema Rusa nigdje, a zatim iznenada opasno iz okreta tuže Bazhenov. Spretno je okrenuo svog čuvara kod primanja lopte, ali srećom, lopta je prozujala pokraj gola. Obje obrane stoje prilično visoko što ostavlja dovoljno prostora za kontre, ali za to je potrebno odigrati dobru dugu loptu što zasad češće za rukom, odnosno nogom polazi ruskoj momčadi. Ipak, najveća se bitka očekivano vodi na sredini terena. Iza nas je 40 minuta igre.

Loša reakcija ruske obrane rezultirala je ničijom loptom u kaznenom prostoru Spartaka, ali Pletikosa mačjim skokom hvata loptu ispred natrčalog Mandžukića.

I mijenja Marijan Vlak već nakon 40 minuta igre. Igru je napustio Morales, a priliku je dobio Boško Balaban. Postao je to izgleda trend kod trenera Dinama. Ivankovič je u Londonu prije kraja poluvremena izvadio Sammira, a sada Vlak to isto čini s Moralesom. Ne treba niti spominjati kako je Čileanac loše primio tu odluku.

U međuvremenu je "požutio" Ivica Vrdoljak. Malo se Mandžukić tamo raspravljao sa sucem, ali bio bi to presedan da je kojim slučajem Kinhöfer promijenio svoju odluku na nagovor pričljivog Mandže. Jedino što se može dogoditi je da i Mandžukić zaradi opomenu pošto izgleda prilično nervozno.

Završeno je prvo poluvrijeme. Pogodaka nema, a nije bilo ni nekih velikih prigoda. Dinamo je bio nešto konkretniji, ali Rusi su ostavili dojam organiziranije momčadi. Odmor od 15 minuta pa nastavak susreta.

Drugo poluvrijeme
Susret je nastavljen. Odmah solo prodor Ibaneza, ali na putu do gola ispriječio se Jiranek. U drugom pokušaju Ibanez je izborio udarac iz kuta. Sve je završilo lošim udarcem Badelja s 25 metara.

Ibanez je u trećem pohodu na polovicu Rusa zaustavljen grubim prekršajem. Sjajno igra Argentinac i pokazuje se kao odlično rješenje za tu lijevu stranu, ali ne u obrani kao dosad, već u veznom redu gdje je puno korisniji. Najbolji je pojedinac Dinama u ovih 50 minuta koliko je za nama.

Zaprijetili su i Rusi po lijevoj strani, opasno je ubacio Prudnikov, ali u sredini nije bilo nikoga od njegovih suigrača. Odmah uzvraća Ibanez i samo je pravovremena intervencija Pletikosa spriječila veliku opasnost po gol Spartaka.

Susret je na kratko prekinut zbog nekoliko baklji koje su uletjele u teren.

Sreća za Dinamo. Spartak je izveo udarac iz kuta, a lopta dolazi do usamljenog Jiraneka na drugoj vratnici, ali branič gostiju nespretno šalje loptu visoko preko gola.

Krasan potez Ibaneza koji u suradnji s Mandžukićem upošljava Badelja, a ovaj uspijeva iznuditi još jedan udarac iz kuta. Dobro izvedeno, ali pokušaj nekoga od modrih iz gužve odlazi preko gola.

Opet prijeti sveprisutni Ibanez. Opalio je bez zadrške sa preko 25 metara. Preko gola, ali bravo za hrabrost, a nije to bio ni tako loš pokušaj. Igra se 62. minuta.

GOOOOL!
Spartak vodi 1:0!

Kakva nesreća! U trenucima kada je Dinamo bio puno bolja momčad Saenko udarcem kroz dva igrača šalje loptu iza leđa Tomislava Butine. Slab udarac, ali ga nitko nije blokirao i lopta se provukla u mrežu. Loša reakcija obrane modrih, a sve je izgledalo tako dobro do tog trenutka.

Kako bi sve bilo zavijeno u još crnji veo, ozlijedio se Luis Ibanez, najbolji pojedinac Dinama. Njega je zamijenio Sammir. U međuvremenu je u igru ušao i Etto koji je zauzeo mjesto zamijenjenog Lovrena.

Rusi su odmah počeli zadržavati vrijeme, imaju odličan rezultat koji ih vraća u borbu za plasman dalje.

Odličnu je priliku imao Bišćan, ali nije uspio dobro zahvatiti loptu i ostaje 0:1.

Počele su sada i pogreške igrača Dinama. Laudrup je dodatno pojačao vezni red i tu se teško prolazi.

Dvije velike prilike za Dinamo! Opalio je prvo Hrgović s 20 metara, ali branu Pletikosa, a tada hrvatski vratar reagira još bolje na pokušaj Bišćana iz odbijene lopte. Velike dvije obrane Stipe Pletikose.

Završen je susret u Maksimiru. Poraz Dinama, a nije trebalo tako biti. Teška situacija, ali nije još sve izgubljeno premda su šanse svedene na minumum.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije