Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
druga vremena

U prvoj Ligi prvaka najbolji su zaradili 16.000 puta manje nego Leo Messi

Lionel Messi
Foto: Reuters/PIXSELL
03.06.2015.
u 15:33

Prvo izdanje, točnije prvih pet kupova prvaka osvojio je Real Madrid. Za kraljevsku momčad u tom prvom Kupu prvaka igrali su briljantni nogometaši poput Di Stefana, Munoza, Genta...

Barcelona ili Juventus 6. lipnja u Berlinu, negdje oko 23 sata, postat će pobjednik jubilarnog, 60. izdanja Lige prvaka, odnosno Kupa prvaka kako se natjecanje zvalo do 1992. godine.

Inicijator tog prvog izdanja Kupa prvaka (sezona 1955./56.) bio je Francuz Gabriel Hanot, bivši reprezentativac i novinar francuskog L'Equipea. A natjecanje je dozvolila godinu dana prije osnovana Uefa. Zanimljivo, prvom izdanju Kupa prvaka protivila se FIFA, koja je već tada nanjušila da će im to natjecanje u idućim godinama uzeti dio nogometnog šoua.

Sudjelovalo 16 momčadi

Mnogo se toga promijenilo u tih 60 godina od prvog izdanja. Primjerice, dobitnik Zlatne lopte za sezonu 1955./56. Sir Stanley Matthews zarađivao je 80 funti mjesečno (800 kuna). Preračuna li se današnja mjesečna Messijeva plaća u funte (1,3 milijuna), Argentinac zarađuje 16.000 puta više nego tada Englez.

Prvo izdanje, točnije prvih pet kupova prvaka osvojio je Real Madrid. Za kraljevsku momčad u tom prvom Kupu prvaka igrali su briljantni nogometaši poput Di Stefana, Munoza, Genta...

Bili su u nečemu i bolji od sadašnjih zvijezda kraljevskog klubova. Naime, njihove je utakmice redovito gledalo više od 100.000 navijača. Primjerice, na polufinalnoj utakmici s Milanom Real je na njegovu stadionu uživo pratilo pomalo nestvarnih 129.960 navijača.

U prvom Kupu prvaka sudjelovalo je 16 momčadi, a prvak Real morao je redom biti bolji od švicarskog Servettea, jugoslavenskog Partizana, talijanskog Milana i francuskog Stade Reimsa.

Uvjerljivo najviše problema Real Madrid je imao u četvrtfinalu protiv Partizana. Iako su prvu utakmicu u Madridu dobili s uvjerljivih 4:0, kraljevi su u uzvratu u Beogradu drhtali do posljednje sekunde. Naime, Partizan je u 87. minuti poveo sa 3:0, no do kraja utakmice ipak nije uspio izboriti produžetke. Koliko je budući prvak Real bio u "mišjoj rupi", najbolje potvrđuje podatak da je Alfredo di Stefano cijelo drugo poluvrijeme bio šef obrane.

Kasnije, kada je Real 1960. godine osvojio i peti uzastopni Kup prvaka, legendarni predsjednik kraljevskog kluba Santiago Bernabeu je rekao:

Drhtao od straha

– Samo je jedna momčad mogla spriječiti naš trijumfalni pohod. To je beogradski Partizan. Nitko nas nije toliko nadigrao, na toj utakmici sam se nadrhtao, ali ne od hladnoće. Tada sam prvi i jedini put vidio našu momčad nemoćnu, očajnu...

Inače, u toj momčad Partizana važnu ulogu igrali su i Hrvati Stjepan Bobek, Branko Zebec i Bruno Belin.

>> Messi dobio povišicu: Godišnje će dobivati 16 milijuna eura!

Komentara 1

Avatar Abcda
Abcda
21:12 03.06.2015.

A koliko su drugi zaradili na Messiju ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije