Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
previsoke norme

U Atletskom savezu rekli dosta, ne žele 
više s turistima ići na natjecanja!

08.08.2012., Engleska, London - Olimpijske igre London 2012. Atletika. Skok s motkom. Ivan Horvat preskocio je 5.35 metara i zauzeo je 20 mjesto.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
20.03.2015.
u 09:50

Mladen Katalinić: Četiri godine norma je za odlazak na EP od 5,55 do 5,60 metara.

Od europskog dvoranskog atletskog prvenstva koje je održano u Pragu prošlo je deset dana, a atletski klub Slavonija iz Osijeka tek se sada javlja s problemom koji je nastao neodlaskom njihova motkaša Ivana Horvata.

– Ulažemo prosvjed zbog sportske nepravde učinjene atletičaru Ivanu Horvatu, čiji je osnovni uzrok nebriga, samovolja i neorganiziranost Hrvatskog atletskog saveza – kažu u klubu.

Nije išlo preko 5,60

Ivan Horvat ove je sezone u dvorani imao skok preko 5,50 metara, no norma koju je postavio HAS za odlazak u Prag bila je 5,60 metara.

– Ovaj potez je još čudniji kada se zna da su atletski savezi Slovenije i Srbije postavili normu od 5,40 metara. Je li norma bila postavljena da se onemogući odlazak atletičara u Prag i trebaju li svi vrhunski sportaši prestati trenirati ako nemaju normu za finale nekog velikog prvenstva, a u finale se ulazilo s preskočenih 5,60 m – pitaju se u Slavoniji.

Po njima su motivi Hrvatskog atletskog saveza teško razumljivi.

– Dok su se atletičari susjednih država pripremali za prvenstvo po normi koju Ivan Horvat svakodnevno preskače na treninzima, on je do posljednjeg trenutka "ganjao" normu od 5,60 metara – zaključuju u klubu.

Savez pogodio normu

Mladen Katalinić, izbornik Hrvatske, odgovara:

– Norme su objavljene 3. siječnja 2015. godine i rađene su statističkim podacima uzetim s posljednja tri europska dvoranska prvenstva. Čudno da se tada nisu žalili. Naš zaključak je da su norme za tehničke discipline bile takve da osiguravaju plasman u finale. I doista, skokom preko 5,60 metara ulazilo se u finale u Pragu. Dakle, pogodili smo s normom. I to ne samo da smo pogodili s normom za motku, nego i za mušku kuglu i 60 metara prepone gdje su Stipe Žunić i Andrea Ivančević izborili finale s novim hrvatskim rekordima. Uostalom, prije dvije godine Horvat je u dvorani imao skok preko 5,60 metara – rekao je Katalinić dodavši:

– Norma 2011. bila je 5,60, dvije godine poslije 5,55, a ove godine ponovno 5,60 metara. Dakle, nema mjesta nikakvim urotama na štetu našeg motkaša.

U Savezu su odlučili da na velika natjecanja šalju samo one koji imaju priliku nešto konkretno napraviti. Dosta je bilo smanjenih normi i turističkih nastupa. Slovenija je zbog smanjenih normi imala 15 atletičara u Pragu i samo dva finala...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije