Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antikraljevi F1

U 22. krugu udaljili ga sa staze jer je bio prespor i opasan za druge

'McLaren Formula One driver Jenson Button of Britain and Virgin Formula One driver Jerome d'Ambrosio of Belgium drive during the Australian F1 Grand Prix at the Albert Park circuit in Melbourne Marc
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
04.03.2013.
u 20:19

Za Michaela Schumachera svi su čuli. I svi sve znaju. Kao i za Alaina Prosta i Ayrtona Sennu. To su oni najbolji. A oni najgori u povijesti?

Iza svakog tko uspije, kažu, stoje tisuće onih koji nisu uspjeli. Za Michaela Schumachera svi su čuli. I svi sve znaju. Kao i za Alaina Prosta i Ayrtona Sennu. To su oni najbolji. A oni najgori u povijesti?

Svi se slažu da su to dva vozača i da još dandanas vode borbu tko je imao najneuspješniju karijeru u formuli 1. Prvi je Kanađanin Victor Al Pease, jedini vozač u povijesti koji je diskvalificiran zato što je – prespor.

Svi ga pretekli za devet krugova

Nastupio je na tri utrke, sve na Velikoj nagradi Kanade. Debitirao je 1967., a utrka se vozila na 90 krugova. Kad je Jack Brabham ušao u cilj, Al Pease je tek završio 47. krug. Dvije godine kasnije je zbog sigurnosti udaljen sa staze u 22. krugu. Organizatori su mu objasnili da je sporošću ugrožavao sebe i druge. Iako je u formuli 1 bio sprdnja, u kanadskim automobilističkim natjecanjima je dominirao, osvojio je nekoliko naslova.

Drugi antikralj formule 1 bio je Švicarac Jean-Denis Deletraz. Debitirao je za Larrousse 1994. zbog novca koji donio u momčad. Na prvoj utrci bio je toliko spor da su ga do 57. kruga, kad je odustao, svi vozači u utrci pretekli za deset krugova. Od ostale konkurencije Deletraz je bio sporiji osam sekundi po krugu. I zato su se svi nasmijali kad je u utrci kažnjen zbog – prebrze vožnje u boksu.

Dobio je otkaz, no godinu kasnije angažirala ga je momčad Pacifica jer joj je trebao novac. Te je sezone bio još sporiji, po krugu je zaostajao 12 sekundi za ostalima. Kad više nije imao novca, opet je dobio nogu.

Ne mogu voziti...

Među spomena vrijedne bisere formule 1 spada i Talijan Marco Apicella. Njegova karijera trajala je najkraće u povijesti. Točnije, samo 800 metara. Vozio je bolid momčadi Jordan samo do prvog zavoja. Naljutio se nakon što je izletio i odlučio je da se više neće natjecati u formuli 1.

Argentinac Esteban Tuero pobjegao je iz formule 1 zbog ismijavanja. Minardi ga je 1999. uzeo jer je doveo bogate sponzore. U 16 utrka čak je 12 puta odustao. Argentinski mediji su se toliko ismijavali s njime da je sam rekao da više ne želi voziti.

Talijan Luca Badoer vozio je devedesetih. I drži neslavan rekord, nastupio je u više utrka od bilo kojeg vozača koji nikad nisu osvojili ni bod. Vozio je na 50 Grand-prixova.

Odlična je priča o izraelskom vozaču Chanochu Nissanyju. Nikad nije nastupio na utrci ili u kvalifikacijama, već samo na jednom treningu za Minardi 2005. u Mađarskoj. Vozio je 13 sekundi po krugu sporije od konkurencije.

– Ne mogu voziti, imam previše “gripa”. Vraćam se u boks – rekao je Nissany začuđenim mehaničarima.

Od tog dana više nije bio ni blizu formuli 1.

Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

>>>Hamilton već odustao: Isključite me iz borbe za naslov

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije