Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo suđenje u Bochumu

Tužitelji tvrde da je utakmica Zadar - Hajduk bila namještena

Michel Platini
AFP
06.10.2010.
u 23:55

Na optuženičkoj klupi našle su se četiri osobe: dvojica Turaka i dvojica Srba iz Njemačke.

U Bochumu je jučer počelo suđenje u najvećem kladioničarskom skandalu europskog nogometa za koji se sumnja da su u njemu namješteni rezultati najmanje 32 utakmice za koje je ostvarena dobit od 1,6 milijuna eura. Spiegel, Die Welt i još neki njemački mediji javljaju da je među 32 imenovane utakmice u optužnici spomenuta i ona između Zadra i Hajduka (0:3) iz travnja 2009., kao i sraz Europske lige iz iste godine Basel - CSKA Sofija (3:1), susret kvalifikacija za EP mladih Švicarska - Gruzija (1:0), slovenske lige Drava - Nafta (4:1), mađarske lige Ujpest - Honved (3:0) te susreti druge i nižih liga Njemačke, Švicarske i Belgije. Kako javlja novinska agencija DPA, četiri osobe optužene su da su za podmićivanje uplatile 370.000 eura nogometašima i sucima u navedenim zemljama. Riječ je o muškarcima u dobi od 32 do 55 godina, Turcima Nürettinu G. i Tuni A. te Srbima Kristianu S. i Stevanu R. Njihovi odvjetnici osporavaju mjesnu nadležnost suda u Bochumu i traže obustavljanje procesa.

Suđenje je tako počelo komplikacijama jer obrana zahtijeva prekid postupka i predbacuje pravosuđu pogreške u pripremi procesa.

Odvjetnik optuženog profesionalnog igrača Kristiana S. iz Schweinfurta čak je izjavio da je njegov klijent nevin. Jens Meggers, branitelj glavnooptuženog Nürettina G. iz Lohne, nakon suđenja usput je izjavio da njegov štićenik i dalje poriče krivnju te da bi se prije mogao smatrati krunskim svjedokom nego prvooptuženim.

– On je otkrio ono što policija nije uspjela, pa je u Turskoj zahvaljujući njemu uhićeno 70 ljudi. To uzmite u obzir pri izricanju presude – govorio je odvjetnik Meggers.

Tijekom suđenja koje bi trebalo trajati pet raspravnih dana, a presuda bi trebala biti donesena 28. listopada, očekuje se saslušanje brojnih svjedoka. Idućih tjedana trebalo bi započeti suđenje i drugim optuženima u kladioničarskom skandalu, a na sudu bi se trebao pojaviti i berlinski Hrvat Ante Šapina. Pojedini njemački mediji navode da bi Ante Šapina kao svjedok mogao imati važnu ulogu u razrješenju nekih detalja.

Glave su zbog tog slučaja već pale. Nakon što je tzv. tajni agent Robin Bokšić potjeran iz Uefe, sad je morao otići i Peter Limacher, prvi čovjek Uefe zadužen za disciplinska pitanja.

– Još dok smo bili u Solunu, čuo sam da će otići. Žao mi je da ljudi gube posao zato što ih je netko zaveo – kaže Zoran Mamić protiv kojega je istraga obustavljena.

Komentara 21

GU
Gustavo
11:11 07.10.2010.

Sve je to mafija, pošten čovjek ne može primirisati ni u sport ni u politiku.

EU
EuroAzija
09:19 07.10.2010.

Wow...šokiran sam....izašla službena optužnica, a niti riječi o Dinamu...ali zato imamo tovarsku braću Hajduk i Zadar, napominjem to je SLUŽBENA OPTUŽNICA! A tu su se našli i Janezi....ccccc....eh ta Europska Unija.....

VO
vojvo
01:43 07.10.2010.

dragi novinarčići i bajić tvrdi da je štimac mafijaš , a vi ni riječi o tome pa to je vaš favorit za predsjednika hns

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije