Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVIS CUP Odlučujući meč - Argentina pobijedila Hrvatsku 3:2

Tuksar - Chela 6:3, 4:6, 6:7 (6), 6:7 (5)

spo-tuksar-txt.jpg
import
09.04.2006.
u 15:56

Odlučujući meč Davis Cup dvoboja između Hrvatske i Argentine igraju Saša Tuksar i Juan Ignacio Chela. Kao što smo već pisali, Mario Ančić nije dovoljno oporavljen da zaigra u petom meču tako da će Hrvatsku predstavljau 22-godišnji Saša Tuksar.

Chela je u svakom pogledu bio favorit, prvenstveno po iskustvu i statusu na ATP Touru. Chela je 31. tenisač svijeta, ima 27 godina i tri osvojena ATP turnira.

Tuksar je pak 159. tenisač svijeta, a njegovi nastupi večćinom se svode na kategoriju Challengera. No, obzirom na situaciju s nedolaskom našeg trećeg tenisača Ive Karlovića hrvatski izbornik Ivan Ljubičič nije imao drugog izbora nego dati šansu mladim tenisačima Čiliću i danas Tuksaru.

Prvi set - 6:3!
Argentinac je osvojio svoj servis bez izgubljenog poena. Na prvi Tuksarov servis Chela je došao i do prve break lopte. Saša se odlično izvukao jakim servisom. Odigrao je tada Tuksar nekoliko dobrih izmjena udaraca, ali Chela je došao do još jedne break lopte. I opet dobar Sašin servis. I prvi gem!

Saša dobro servira, imao je i jedan odličan izlazak na mrežu i poentiranje za 40:15.

Saša zasad čvrst
U petom gemu na Chelin servis Tuksar je pokazao da može biti opasan. Odlično je igrao u jednoj dugoj izmjeni udarac i osvojio prvi poen. Ovo će biti dugi susret jer obojica su više igrači zemlje, odnosno dugih izmjena. Saša je brz i stiže puno toga, ali Chela ne daje zasad previše poklona. Zasad nema breakova.

Break za Tuksara!
U sedmom gemu Saša prijeti Cheli, svojim odličnim dvoručnim bekhendom gađa winner i dolazi do 15:30, no tada mu forehand završava u mreži. U još jednoj dugoj izmjeni Tuksar dominira, i potom poentira passing paralelom za 30:40. Drugi servis Chele! Chela gađa mrežu! Break za Tuksara i vodstvo 4:3!

Problemi potom za Sašu. Izdao ga je prvi servis, Chela dolazi na 0:30, zatim i 15:40, ali Saša tri poena osvaja prvim servisom, a potom na 40:40 Chela izbacuje u aut. Tuksar iskorištava prednost i spašava se iz teškog gema - 5:3!

Saša opet napada Chelin servis. Šteta što je propustio već dobiveni poen za 0:30. Tuksar igra odlično i u polju odlično kontrira Cheli - 30:40! Chela izbacuje u aut - Tuksar osvaja prvi set sa 6:3!

Saša izluđuje Chelu!
Ma kakav Ivo Karlović dajte nam Sašu Tuksara! Mogao bi to postati slogan navijača hrvatske Davis Cup reprezentacije. Već danima navijači kritiziraju Karlovića, a kako Tuksar igra danas protiv Chele mogao bi postati novi nacionalni junak!

Tuksar je odlično otvorio drugo set. Osvojio je svoj servis nakon što je počeo prijetiti Chela, ali potom ga je Saša - pa blago rečeno - rasturio! Tuksar igra vrlo pametno i taktički savršeno.

Chela, pak i dalje loše servira, ali Tuksar se zna malo i zaigrati pa ne iskoristi svaku priliku. No, i dalje odlično stoji - 1:1 u drugom setu. Dakako, važno je pitanje može li Tuksar zadržati tako visoku razinu i disciplinu svoje igre. Početni gemovi drugog seta pokazali su da Saša ima mana, ali igra vrlo srčano i kad se nađe u teškoj poziciji izvuče se odličnim udarcima.

Tuksar propustio loptu za 3:1
Chela opet u nevolji. Saša je došao do break lopte (30:40) u četvrtom gemu, ali Tuksar je olako dopustio Cheli da izjednači. Ali potom opet Tuksar igra ko iz snova, izlazi na mrežu i zakucava volej! Izjednačenje. Chela ipak osvaja gem.

I opet na Chelin servis Tuksar radi pritisak. Na žalost propušta prilika za break loptu na 30:30.

Saša se umalo našao u nezgodnoj situaciji, ali mali pokloni od Chele daju mu miran servis gem. Tuksar vodi 4:3.

Break za Chelu i servis za set

Chela više ne daje olako prilike na svom servisu. Slijede teški trenuci za Sašu. 0:40 za Chelu na Tuksarov servis. Nakon dvije Cheline crte Tuksar je izbacio jednu paralelu u aut. Tuksar je dobro izašao na mrežu, ali zapucao je lagani forehand volej. Chela radi break i vodi 5:4 i servira za drugi set. Chela ne propušta svoj servis (6:4) i izjednačuje na 1:1 u setovima.

Break za Chelu u trećem setu i brzi odgoTreći set - rulet breakova
Na žalost već na početku trećeg seta Chela je nastavio iskorištavati pad Tuksarove igre. Odmah mu je oduzeo servis. No, srećom ima još Tuksar snage - odmah na Chelin servis dolazi do tri break lopte 0:40 i vraća oduzeti servis - 1:1

Opet Chela dolazi do break lopte, ali ovaj put Tuksar se spašava.

Saša vodi s breakom!
Saša dolazi do velike prilike. Došao je do 15:40 (Chelina dupla) i prilike za veliko vodstvo u trećem setu. No, propustio je iskoristiti obje lopte. U istom gemu Saša dobiva još jednu priliku nakon odlično odigrano poena i klimave završnice jednim volejem. Tu break loptu ne propušta, odnosno Chela pogađa mrežu, a Tuksar vodi 3:1 i ima servis!

Tuksar propušta loptu za 4:1 i gubi servis
Veliki je to potez za Tuksara, koji svoju prednost potvrđuje boljim nastupom na svom servisu. Ali, malu Tuksarovu neodlučnost u završnici Sašinog servisa Chela koristi za nove komplikacije - i dolazi do break lopte. No, ni Chela više nije baš čvrst - pogađa mrežu. Kratki predah za Tuksara pa nova break lopta za Chelu. I opet Chela ne prelazi mrežu. Ali i treća break lopta za Chelu, umalo se oept Tuksar izvukao, ali mu je lopta zha centimetar završila u autu - propuštena prilika za 4:1. Na semaforu piše 3:2 za Tuksara. A potom Chela sigurno osvaja svoj servis.

Tuksar propušta servisa za 2:1 u setovima!
U osmom gemu opet prilika za break, ovaj put za Tuksara. Na žalost šok za našu klupu jer je ključna Tuksarova lopta na liniju dosuđena aut. Izjednačenje. No, Chela sam jednim lakim promašajem 'popravlja' situaciju i daje novu šansu Tuksaru. I opet Chela baca loptu u aut - break! Saša vodi 5:3 i servira za 2:1 u setovima!

Novi šok. Tuksar prerano posustao i nudi tri break lopte Cheli. Prvu je spasio. Drugi servis. Chelin return daleko u aut. Drugi servis. Tuksar gađa mrežu - break - Chela smanjuje na 5:4 za Tuksara.

Tuksar spasio novu break loptu
Tuksar je opet u nevolji na svom servisu. Chela ima break loptu, a Tuksar drugi servis. U najboljem trenutku Tuksar pronalazi jednu hrabru i sretnu dijagonalu kojom probija Chelu na mreži. Na svoju prednost Tuksar raspucava jedan zicer - izjednačenje. Srećom u ovim trenucima Saša odlično pogađa prvi servis pa dolazi u dobru prigodu nakon svog prvog početnog udarca. Saša vodi 6:5. Chela servira da ostane u setu.

Saša pokušava riješiti set prije tie-breaka. Ali, ne dolazi dalje od 30:30. Susret ulazi u tie-break.

Tie-break - nastavio se rulet breakova

Saša osvaja prvi poen na svoj servis, a potom osvaja i sljedeća dva poena na Chelin servis - 3:0! Chela vraća jedan mini break (3:1), a potom i drugi (3:2), Tuksara je izdala snaga. Umalo je Saša opet napravio mini break, ali nakon već izrađenog poena pogađa mrežu. Tuksar opet uzima prednost 4:3, ali potom radi duplu servis pogrešku,a tada se budi Chela i radi sjajan poen za vodstvo 5:4. Ludi rulet breakova i loših prvih servisa se nastavlja. Tuksar se opet vratio - 5:5. Tuksar snažnim udarcima dovodi Chelu u podređenu poziciju i iznuđuje grešku i dolazi do prve set lopte - 6:5 i svoja dva servisa. Tuksar gađa aut - 6:6.

Cheli tie-break i 2:1 u setovima
Chela odlično pogađa sljedeći poen pa sad on ima set loptu na svoj servis - 7:6. Tuksar šalje loptu u aut - Chela vodi 2:1 u setovima - 3:6, 6:4, 7:6 (6). Cijeli niz prilika propustio je Tuksar.

Četvrti set
Tuksar u trećem gemu dolazi do break lopte. Chela šalje loptu u aut i Tuksar vodi 2:1 i ima servis. Hoće li ga sačuvati ovaj put?

I po već ustaljenom scenariju - Saši opet prijeti break - 15:40. Prvu loptu spašava. Izvlači i drugu. Ali šalje zatim jednu paralelu u aut za novu break loptu za Chelu. A potom pogađa i mrežu - 2:2.

Chela osvaja svoj servis za 3:2 vodstvo.

U sedmom gemu Tuksar opet dolazi do break lopte i to dva puta (30:40 i prednost), no sve spašava Chela i odlazi na 4:3.

Chela propustio servis za meč
U osmom gemu Chela još jednom oduzima servis Tuksaru i dolazi u priliku da servira za meč pri rezultatu 5:3 u četvrtom setu. No, sada Tuksar donosi dramu i dolazi do dvije break lopte - 15:40. I stigao je novi break! Doduše suci su poklonili Tuksaru ovaj poen za break. 5:4 za Chelu, ali servira Tuksar.

Meč-lopta za pobjedu Argentine! - neiskorištena
Chela nakon prvog poena za Tuksara u 10. gemu traži liječničku pomoć. Ima pravo na tri minute tretmana. Tuksar servira da ostane u meču. 30:30. Drugi servis. Prvo je igrao mlako Tuksar, a potom potegnuo jedan forehand, ali u aut - meč lopta za Chelu. Meč lopta za pobjedu Argentine! U dugoj izmjeni Saša je obranio meč-loptu! U ovom setu Saša ima 37 posto ubačaja prvog servisa, ali dolazi do 5:5!

Maratonski gem, Chela obranio napade
Pri rezultatu 5:5 u četvrtom setu izuzetno važan gem - Tuksar dolazi do 15:30, ali spašava se Chela i vodi 40:30. Tuksar opet podiže agresivnost i dolazi do izjednačenja. Još jednom dobra izmjena udaraca, ali umjesto break lopte Tuksar laganu loptu šalje u aut. No, uporan je Tuksar, a umoran Chela, Saša iznuđuje opet izjednačenje. Imao je Saša Chelu na penalu, ali je opet potegnuo loše i pogodio mrežu. Dugim loptama Tuksar je mučio Chelu, a potom poentirao na praznu stranu. Novo izjednačenje. Chela probija Tuksara na mreži. Servis winner za 6:5 za Chelu.

Tuksar spasio nove dvije meč-lopte
Tuksar servira da ostane u meču. O:30 za Chelu, Tuksar odnekud pronalazi as! Ali potom griješi - 15:40 - dvije meč lopte za Chelu i Argentinu. Tuksar servisom spašava još jednu meč loptu! U još jednoj hrabroj izmjeni Tuksar je dovoljno koncentriran da pogodi sjajan winner za izjednačenje. Chela šalje return u aut! 6:6!

Nova tie-break drama
U ovom tie breaku odmah u prednost dolazi Chela, vodi već 4:1. Ali uporan je Tuksar i dalje, kod 4:3 vraća mini-break. Chela odlazi bez mini breakova na 5:4. Tuksar gađa u mrežu - nove dvije meč-lopte za Argentinu. Prvu spašava zakucavanjem na mrežu. No, sada Chela prvi put servira za meč-loptu, petu ukupno. !!!!!!! Koja drama! Saša se već spasio iz teške pozicije sudnjeg poena, ali u pripremi svog napada imao je cizer za spašavanje, ali pogodio je mrežu. Izgubio je Tuksar 6:3, 4:6, 6:7 (6), 6:7 (5). Izgubila je Hrvatska od Argentine 2:3. No, bio je to fantastičan meč i odlična igra Saše Tuksara. Hrvatska jest izgubila, ali je dobila novog igrača.


Kretanje rezultata

Prvi set
C: 40:0 - 1:0
T: 40:30, 40:40, AD C., 40:40 (2x), AD C., 40:40 (3x), AD T. - 1:1
C: 40:0 - 2:1
T: 40:15 - 2:2
C: 40:15 - 3:2
T: 15:30, 40:30 - 3:3
C: 15:30, 30:30, 30:40 - break lopta T. - 4:3 vodi Tuksar!
T: 0:30, 15:40, 40:40, AD T. - 5:3 vodi Tuksar
C: 30:30, 30:40 - break! Tuksar osvaja set sa 6:3

Drugi set T: 30:30, 40:30 - 1:0
C: 40:0 - 1:1
T: 40:30 - 2:1 vodi Tuksar
C: 30:40, 40:40 (3x), AD C. 2:2
T: 40:15 - 3:2 vodi Tuksar
C: 30:30, 40:30, 40:40, AD C.. 40:40, Ad. C. - 3:3 T: 15:30, 30:30,40:30 - 4:3
C: 40:0, 40:30, - 4:4
T: 0:15, 0:30, 0:40 - break , Chela vodi 5:4
C: 30:15, 40:15 - 6:4 za Chelu

Treći set
T: - break 0:1
C: 0:r40 - break 1:1
T: 30:40, 40:40, Ad. T. 2:1 vodi Tuksar
C: 15:40, 40:40, ad T. break 3:1 vodi Tuksar
T: 40:30, 40:40, Ad. C, 40:40 (2x), Ad. C., 40:40 (3x), Ad. C. break - 3:2 vodi Tuksar
C: 40:0 3:3
T: Tuksar vodi 4:3 C: 0:15, 15:15, 15:30, 30:40, 40:40, Ad. T. break 5:3 vodi Tuksar!
T: 0:40, 30:40 - break. 5:4 za Tuksara
C: 40:30, as za 5:5
T: 30:15, 30:40, Ad. T. , 40:40, Ad. T. 6:5 vodi Tuksar
C: 30:30, 40:30, 6:6
TIE-BREAK
T. - C.
T. 1:0
C. 2:0* (* minibreak)
C. 3:0*
T. 3:1*
T. 3:2*
C. 3:3
C 4:3*
T 4:4* (dupla)
T. 4:5*
C. 5:5*
C. 6:5* set lopta T.
T. 6:6*
T. 6:7* set lopta C.
C. 6:8 - set za Chelu

Četvrti set
C: 1:0 vodi Chela
T: - 1:1
C: 30:40, break - 2:1 vodi Tuksar
T: 15:40, 40:40, Ad. C - break 2:2
C: 40:15, 3:2 vodstvo Chele
T: 3:3
C: 30:40, 40:40, Ad. T., 40:40(2x), Ad C. as za 4:3 vodstvo Chele
T: break - 5:3 vodi Chela
C: - servis za meč - 15:30, 15:40, break! 5:4 vodi Chela
T: 30:30, 30:40, 40:40, Ad. T. 5:5
C: 15:30, 30:30, 40:30, 40:40, Ad. C., 40:40 (2x), Ad. C., 40:40 (3x), Ad C. 6:5 vodi Chela
T: 0:30, 15:30 (as), 15:40, 30:40, 40:40, Ad. T. - 6:6
TIE-BREAK
C. - T.
C: 1:0 T: 2:0* (* mini break) vodi Chela
T: 2:1
C: 3:1
C: 4:1
T: 4:2
T: 4:3
C: 4:4*
C: 5:4
T: 6:4* 4. meč lopta za Chelu
T: 6:5 - 5. meč lopta za Chelu
C: 7:5 pobjeda Chele.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije