Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posmrtni marš lige 16

Tuguju lokalni moćnici, lažni igrači i treneri

HNS skupstina (1)
Sanjin Strukic/Pixsell
18.07.2010.
u 13:34

Tribine su sve praznije, a kad nema gledatelja – nema ni sponzora, kad nema sponzora – nema ni novca, kad nema novca – nema ni kvalitete, ni normalnog života.

Po šesti put u mlađahnoj, 19-godišnjoj povijesti, sljedećeg će vikenda početi Prva HNL sa 16 klubova. Nadajmo se – posljednji put u tom glomaznom obliku (jednom je čak imala i nezamislivih 18 klubova)! Ništa dobroga nogometu u Hrvatskoj nikad nije donijela ta "šesnaestica" i glasno ćemo zapljeskati kad je sljedećeg proljeća valjda zauvijek pospremimo u ropotarnicu povijesti.

Ideolog pogazio teoriju

Naslušali smo se raznih floskula o dobrim stranama lige 16, no nitko to u praksi nije potvrdio. Nego baš suprotno. Uostalom, zadnji ideolog i utemeljitelj proširenja Prve lige Igor Štimac kao predsjednik udruge "mazio" nas je riječima o čudesnoj prilici za mlade igrače, o razvoju malih sredina, bla, bla...

A kad ono – čim je sjeo na trenersku klupu Zagreba, odmah je doveo iskusne lisce Skendera, Ljubojevića, Tokića, Jefftona... A Zagrebova mladost preselila se, gle, na tribinu! Ako je, dakle, ideolog i utemeljitelj lige u praksi pogazio svoju teoriju, što se moglo očekivati od sljedbenika?

Lažni prvoligaški status

Sustav natjecanja samo je jedan od čimbenika razvoja nogometa u Hrvatskoj. Jedan, ali važan. I napokon je došlo vrijeme da Prva HNL postane ugledno i elitno natjecanje koje će sublimirati kvalitetu i ponuditi ono najbolje što nogomet u nas ima. A to se može učiniti samo koncentracijom kvalitete, nikako razvodnjavanjem. Ta širina samo donosi onaj lažni status prvoligaša, a stvarnost je da neki klubovi takvog, papirnatog prvoligaškog statusa zapravo imaju nižerazredne uvjete. Od infrastrukture do financija (kašnjenje plaća ili neplaćanje trenera i igrača...), a neimaština nudi priliku i za mutne radnje (slučaj Offside).

I kome sve to treba? Samo lokalnim junacima i moćnicima te umjetno stvorenim prvoligaškim igračima i trenerima. Tribine su sve praznije, a kad nema gledatelja – nema ni sponzora, kad nema sponzora – nema ni novca, kad nema novca – nema ni kvalitete, ni normalnog života.

Zašto, uostalom, mladi igrači ne bi dobili priliku u ligi 12 ili ligi 10? Igrači se ne dijele na stare i mlade, nego na dobre i loše. I ako je netko iznadprosječan, a ima 18 godina, svakako će kod pametnog trenera igrati prije prosječne "stare iskusnjare" od 29 godina!

Deverić: Pravi potez!

– Ovo je pravi potez, sad će biti više profesionalizma. Treneri i igrači stalno su na nekakvim arbitražama s klubovima koji ne ispunjavaju svoje obveze, to je smiješno za profesionalnu ligu – kaže trener Stjepan Deverić koji se još spori za plaće s bivšim prvoligašem Međimurjem.

Deverić naglašava i ovo:

– Suočimo se sa stvarnošću i glasno recimo da smo premalena zemlja za ligu veću od 12 klubova! Veliki smo proizvođači nadarenih igrača, ali kad to ode u širinu, onda se i ti talenti gube u toj masi. Uvjeren sam da će sad kvaliteta isplivati, ne zaboravimo da će i Druga liga također biti ozbiljna i jaka – veli Deverić.

Da se striktno pridržavalo Pravilnika o licenciranju, nikad, ali baš nikad, ne bismo imali ligu 16! No, nećemo je više ružiti ni kuditi – dobar odgoj, naime, nalaže: o pokojnicima sve najbolje!

Komentara 2

MA
mariojuric
14:56 18.07.2010.

Bravo, Jurišicu. Konačno je netko napisao istinu o ligi 16 i stanju u HNL-u. Što ce nam liga 16 kada samo 4-5 klubova imaju adekvatno pomocno igralište?! Kakav je to razvoj mladih kad ih učimao kako je normalno da ne dobiješ plaću 5-6 i više meseci?! O kampovima je suvišno govoriti. Kampovi za treniranje su normalni u manje ˝ nogometnim zemljama˝ poput Moldavije (ne podcenjujem nikog), a kod nas je to bajka. Klubovi u 1.HNL su postali izlog lokalnih moćnika koji nikad nisu odigrali jednu utakmicu, ne isplaćuju plaće, a posvećuje im se velika pažnaja u medijima. Konačno je vrjeme da se zaustavi silazna putanja 1.Hrvatske nogometne lige, a za to je (po meni) potrebna koncentracija kvalitete, poboljšanje infrastrukture i naravno da klubovi koji ne plaćaju naknade igračima konačno odu iz 1. Hrvatske nogometne lige i Hrvatskog nogometa uopće..

OB
-obrisani-
14:25 19.07.2010.

Tuguju lokalni moćnici, lažni igrači, treneri i oni nogometaši i nogometni radnici koji sjede u Remetincu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije